RCA te ridică, RCA te omoară. Depinde de tarif

RCA te ridică, RCA te omoară. Depinde de tarif
scris 16 sep 2015

Războiul tarifelor scăzute pe segmentul RCA pentru cotă de piață a avut ca efect diminuarea primei medii cu 17% în perioada 2010 - 2014, de la 649 lei la 537 lei, în timp ce scumpirea reparațiilor auto, în special a manoperei, a majorat dauna medie cu peste 40%, de la 4.855 lei la 6.912 lei, reiese din datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) remise la solicitarea Profit.ro.

La majorarea daunei medii a contribuit și avansul limitei de despăgubire pentru polițele RCA, de la 150.000 euro în 2008 la 1 milion de euro în 2012 în cazul daunelor materiale, și de la 1 milion de euro la 5 milioane de euro pentru vătămări corporale.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă impactul majorării limitei de despăgubirii în cazul daunelor materiale s-a situat sub 20%, sumele plătite anual variind între 1,3 și 1,5 miliarde de lei, indemnizațiile pentru vătămări corporale au crescut de peste patru ori, la 471,7 milioane de lei în 2014.

Datele ASF arată că numărul polițelor RCA a crescut cu 9% în perioada 2010 – 2014, dar prețurile în scădere de la an la an au adus un plus la subscrieri de doar 7%, la 2,67 miliarde de lei.

Pe de altă parte, despăgubirile totale plătite de asigurătorii care emit RCA au avut o dinamică superioară subscrierilor, de 18,4%,la 1,9 miliarde de lei în anul precedent.

Polițele RCA au o pondere semnificativă în totalul veniturilor din asigurări generale (altele decât cele de viață), cota acestui segment sporind de la 37,6% la 43% în ultimii 5 ani .

Majorarea ponderii RCA a fost efectul diminării subscrierilor din asigurări generale cu 3% în intervalul analizat, la 6,45 miliarde de lei.

Concomitent, pe fondul incertitudinii veniturilor salariaților și scăderii vânzărilor de autovehicule, subscrierile din polițe facultative CASCO au scăzut cu 31,4%, la 1,68 miliarde de lei în 2014, cu efect asupra ponderii acestora în totalul asigurărilor generale, de la 36,9% la 26,1%.

Subtarifarea pe segmentul RCA a provocat pierderi la nivelul pieței asigurărilor, fapt consemnat de cifrele negative din ultimii 5 ani, cu un vârf în 2013, când rezultatul tehnic net (din activitatea de subscriere) pe segmentul asigurărilor generale, ca diferență dintre profituri și pierderi, a atins un minus de 1,21 miliarde de lei.

Între anii 2010 – 2014, societățile prezente pe segmentul asigurărilor generale au înregistrat pierderi cumulate de 2,5 miliarde de lei, potrivit datelor autorității de reglementare.

Prin subtarifare, asigurători precum Euroins și Carpatica Asig au atras mai mulți clienți și, implicit, și-au sporit afacerile, reușind astfel să urce în top sau să preia șefia clasamentului, cum s-a întâmplat în cazul Astra, societate deținută de omul de afaceri Dan Adamescu, devansând Allianz-Țiriac, Asirom și Omniasig, subsidiare ale unor grupuri financiare din Germania, respectiv Austria.

Practicarea unor tarife RCA care nu puteau acoperi integral plata viitoarelor daune a provocat unor asigurători deteriorarea marjei de solvabilitate și a coeficientului de lichiditate, acționarii fiind nevoiți, la solicitarea autorității de reglementare, să realizeze anual infuzii semnificative de capital, de ordinul a 150 – 200 milioane de euro.

Spre exemplu, Astra a intrat în administrare specială în februarie 2014, după ce ASF a constat că asigurătorul avea nevoie de capital suplimentar.

Calculele administratorului special al Astra, KPMG Advisory, au arătat că asigurătorul avea nevoie de o infuzie de 490 milioane de lei.

După mai bine de un an și jumătate, acționarii Astra nu au realizat infuzia de capital necesară și ASF a cerut instanței, la începutul acestei luni, declanșarea procedurii de faliment a asigurătorului.

În cazul Euroins, după mai multe infuzii care au dus capitalul la 230,5 milioane de lei, grupul bulgar Eurohold, acționarul majoritar al asigurătorului român, va discuta în octombrie un nouă infuzie de 200 milioane de lei, pe care ASF a catalogat-o insuficientă.

Și Carpatica Asig, a cărei dinamică a subscrierilor în perioada 2010 – 2014 a fost de 90%, la 553,65 milioane de lei, susținută în special de polițele RCA, a ajuns în situația să aibă nevoie, orientativ, de capital suplimentar de 100 milioane de euro pentru respectarea cerințelor Solvency II, conform unei declarații a președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, din luna mai a acestui an.

Ulterior, în august, autoritatea de reglementare a anunțat că acționarii Carpatica Asig s-au angajat față de ASF ca, până la 15 decembrie, să atragă un investitor strategic, mai devreme decât era prevăzut.

De asemenea, asigurătorul a propus ASF atragerea unui împrumut subordonat de cel puțin 30 milioane de lei.

ASF a prezentat în luna iulie a acestui an rezultatele unei evaluări efectuate de auditori independenti la 13 companii de asigurare.

Testul de stres a scos în evidență că Astra, Carpatica Asig, Euroins și Eximasig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro.

Fostul vicepreședinte al Omniasig VIG, Artur Borowinski, spunea în martie 2014 că piața asigurărilor din România și asigurătorii locali se confruntă cu o criză a încrederii, care reprezintă o mare problemă pentru jucătorii serioși.

În privința segmentului RCA, principala problemă a pieței românești o constituie, potrivit lui Borowinski,  prețul nesustenabil al poliței, cauzat de concurența acerbă, pe fondul subscrierii pentru lichidități a unor asigurători.

Neîncrederea românilor în asigurări și lipsa unei educații financiare în acest domeniu, plus efectele crizei financiare au făcut ca piața românească să rămână în jurul valorii de două miliarde de euro în ultimii ani, în ciuda potențialului imens pe care reprezentanții subsidiarelor grupurilor financiare străine l-au declarat cu fiecare ocazie.

În octombrie 2007, când euforia aderării României la Uniunea Europeană era la apogeu și criza financiară nu se arăta la orizont, Roland Berger Strategy Consultants a dat publicității un studiu care arăta că piața asigurărilor generale și de viață din România va atinge, în următorii 10 ani, un nivel de 11,5 miliarde de euro, de 7 ori mai mult decât în acel an.

Cu toate acestea, spuneau atunci reprezentanții Roland Berger, piața asigurărilor din România, susținută de creșterea economică și a puterii de cumpărare a populației, mai are de parcurs un drum lung până la maturitate.

Un studiu mai recent al Roland Berger arată că piața locală a asigurărilor rămâne mult subdezvoltată, comparativ cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est (ECE).

Astfel, subscrierile din prime de asigurare au atins în România 89 euro/locuitor în 2012, cifra reprezentând mai puțin de o treime din media regională de 333 euro/locuitor și mult sub nivelul din Cehia sau Polonia, unde acest indicator s-a ridicat la 582 euro/locuitor și, respectiv, 398 euro/locuitor.

Studiul a evidențiat că PIB-ul scăzut și veniturile reduse ale populației sunt principalele cauze ale subdezvoltării pieței locale a asigurărilor, însă chiar raportat la nivelul PIB-ului, volumul primelor din România se situeaza la doar 1,4%, față de o medie regională de 3% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
asigurari
tarife