Pentru prima dată în istoria falimentelor din România, un comitet al creditorilor este format din mai mult de cinci membri. Premiera a fost realizată în procesul de lichidare a Astra Asigurări, acolo unde, pentru a repara o scăpare a Legii insolvenței, a fost nevoie de majorarea la 7 a numărului de creditori membri în comitet, pentru a permite intrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), cel mai mare creditor potențial.
Legea 85/2014, a insolvenței, prevede în mod expres că numărul de membri în comitetului creditorilor, în procedurile de insolvență sau lichidare, poate fi 3 sau 5.
Argumentul lichidatorului Astra, KPMG, pentru propunerea de majorare a numărului de membri ține, în principal, de o prevedere care vizează insolvența băncilor. În cazul instituțiilor de credit, Fondul de Garantare a Depozitelor este membru al comitetului creditorilor, prin lege.
Prin extrapolare, KPMG a arătat că, și în cazul firmelor de asigurare, Fondul de garantare, adică instituția care va despăgubi majoritatea creditorilor, trebuie să fie membru.
Pe de altă parte, dacă Legea 85/2014 ar fi definit clar care este situația firmei de asigurare în perioada dintre ridicarea licenței (concomitent cu formularea cererii de faliment) și intrarea efectivă în lichidare ca urmare a unei decizii judecătorești definitive, nu s-ar fi ajuns la situația de față.
Pentru că Legea insolvenței nu a permis FGA să efectueze plăți către creditorii de asigurări ai Astra până la decizia finală privind falimentul, organismul de garantare nu s-a putut înscrie cu o creanță certă și exigibilă la masa credală și nici nu a putut, prin urmare, să emită pretenții pentru a fi membru în comitetul creditorilor.
Prima adunare a creditorilor Astra a fost cu mai bine de o lună înainte de pronunțarea definitivă asupra stării de faliment. FGA a putut emite pretenții abia după ce a început să efectueze plățile. În final, Fondul va fi, de departe, cel mai mare creditor al Astra, înscriindu-se la masa credală cu 600 de milioane de lei și aniticipând plăți efective de aproximativ 400 de milioane de lei.
Așa cum anticipa Profit.ro, la ședința care s-a desfășurat pe finalul anului trecut, FGA a fost ales și președinte al Comitetului Creditorilor. Celălalt membru admis suplimentar în structură este Groupama, ceea ce face ca numărul societăților de asigurări membre în comitet să ajungă la 5.
În acest moment, membrii comitetului sunt Omniasig, Allianz-Țiriac, Uniqa, Generali, Gothaer, FGA și ANAF. Cele cinci firme de asigurări au ajuns în postura de creditor al Astra Asigurări pe baza regreselor CASCO-RCA. Societățile menționate plăteau reparația mașinilor avariate de șoferi cu RCA la Astra, în baza poliței CASCO deținute de păgubit.
Ulterior, firmele ar fi trebuit să își recupereze sumele achitate chiar de la Astra, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. În acest fel, Omniasig, de exemplu, a ajuns să acumuleze creanțe de peste 21 de milioane de lei, sumă care, la un moment dat, o plasa în fruntea creditorilor Astra.
Instanțele susțin măsurile lichidatorului Astra Asigurări
Până acum, deciziile propuse de lichidatorul Astra Asigurări au fost contestate în mai multe rânduri. De la nivelul creanțelor înscrise în tabel, până la măsurile privind conservarea portofoliului și reasigurarea acestuia, creditorii cerți sau potențiali ori ASF au formulat sute de constestații către Tribunalul București, care a decis inițial că Astra este în faliment. Aproape toate au fost respinse în integralitatea lor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Încă un motiv pentru scumpirea RCA: fondul Carte Verde scade rapid și cere o creștere a cotizațiilorEste și cazul contestației formulate de FGA, cea mai importantă acțiune de acest tip. Fondul a contestat decizia KPMG de a nu denunța portofoliul de asigurări al Astra și de a reasigura polițele încă valide până la un anumit moment.
În demersul său, FGA a pierdut atât pe fond, la Tribunal, cât și în apel, la Curtea de Apel București. Acest lucru echivalează cu o confirmare dată de două instanțe în ceea ce privește deciziile luate de KPMG la Astra Asigurări.
KPMG a încheiat, inclusiv recent, o poliță de reasigurare pentru un portofoliu de aproximativ 3.000 de asigurări de viață și asigurări property cesionate unor bănci. Și această decizie a fost contestată de FGA.
Pentru FGA, denunțarea din start a polițelor de asigurare din portofoliul Astra (în jur de 1 milion la momentul la care KPMG Restructuring a preluat compania) ar fi echivalat cu începerea timpurie a plăților către creditorii de asigurări, dar și cu o reducere a acestor sume. Inclusiv aceasta ar fi fost o cale prin care FGA să devină membru al comitetului creditorilor.
Imobiliarele, aproape tot ce a mai rămas din Astra
Concret, la 31 decembrie 2015, dată de la care niciun activ al Astra nu a fost înstrăinat, compania deținea active totale cu o valoare contabilă de 162 de milioane de lei. Potrivit Deloitte, valoarea “obtenabilă în cazul unei vânzări” era, la acea dată, de peste 103 milioane lei. Onorariul KPMG la acest nivel de preț ar fi de circa 5 milioane de lei, adică peste 1 milion de euro.
CITEȘTE ȘI Programul economic al PSD: Impozite de 0% și 10% la salarii, contribuții de asigurări mai mici, TVA de 18%, salarii cu 50% mai mari pentru bugetariDoar activele imobiliare ale Astra, spune Deloitte, aveau o valoare de piață de 65 de milioane de lei și un preț “obtenabil în caz de vânzare” de circa 37 de milioane de lei. Astra deține încă sute de clădiri și apartamente în aproape toate orașele medii și mari ale țării.
Evaluarea Deloitte ia în calcul acordarea unor discounturi de lichidare între 25%, în cazul apartamentelor din Bucrești, și 60% în cazul terenurilor din orașele denumite “secundare”, adică orașe mici.
În luna august a anului trecut, după un an și jumătate de administrare specială, ASF a decis să ceară falimentul Astra, iar, pe 28 aprilie 2016, Curtea de Apel București a decis că societatea Astra Asigurări este falimentară.
Fondul de Garantare a Asiguraților a început plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 550 de milioane de lei.
În momentul în care i-a fost cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.