EXCLUSIV Falimentul Astra Asigurări: KPMG cere onorariu de 720.000 euro plus un bonus care poate ajunge la milioane de euro

EXCLUSIV Falimentul Astra Asigurări: KPMG cere onorariu de 720.000 euro plus un bonus care poate ajunge la milioane de euro
scris 26 apr 2016

Lichidatorul Astra Asigurări, societatea KPMG, a propus creditorilor să îi acorde un onorariu lunar mediu de 20.000 de euro plus TVA, timp de trei ani, și un onorariu de succes  de 4,8% din sumele obținute prin valorificarea activelor. Aceasta înseamnă că în cazul unui transfer de portofoliu, strategie susținută de KPMG și contestată de cel mai mare creditor potențial, dar și de ASF, lichidatorul va încasa aproape 5% din valoarea tranzacției.

Lichidatorul societății de asigurare a obținut sprijinul unor creditori care adună peste 33% din creanțele asupra companiei, însă acest procentaj nu a fost suficient pentru e aproba onorariul propus. Prin urmare, arată documentele oficiale consultate de Profit.ro, comitetul creditorilor (format din Allianz-Țiriac, Uniqa, Generali, Omniasig și ANAF) a fost mandatat să negocieze valoarea onorariului.

Urmărește-ne și pe Google News

Ulterior, comitetul va prezenta rezultatul negocierilor în Adunarea Creditorilor. KPMG Restructuring a propus plata unui onorariu etapizat, cu o valoare medie lunară de 20.000 de euro, timp de 36 de luni. În primele 6 luni, lichidatorul ar urma să încaseze 35.000 de euro pe lună plus TVA, între lunile 7 și 12, onorariul ar scădea la 25.000 de euro, urmând ca până la finalul celor 3 ani suma să ajungă la 15.000 de euro pe lună.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Completul de la Tribunalul București care a confirmat starea de faliment la Astra a decis, pe 3 decembrie 2015, ca lichidatorul să încaseze un onorariu lunar fix în valoare de 10.000 de lei. KPMG a cerut ulterior majorarea acestei sume, însă judecătorul sindic a respins cererea.

Mai mulți creditori contestă păstrarea portofoliul de asigurări. Un singur membru ASF, Mișu Negrițoiu, s-a opus înlocuirii KPMG

Pe de altă parte, KPMG a propus creditorilor să îi acorde un onorariu de succes de 4,8% din sumele pe care le obține prin valorificarea activelor. Lichidatorul a anunțat în mai multe rânduri că încearcă să transfere business-ul Astra către o altă firmă de asigurare, acesta fiind și motivul pentru care a ales să păstreze portofoliul de polițe al companiei.

În cazul în care respectivul transfer reușește și dacă comitetul creditorilor acceptă propunerile KPMG în privința onorariului de succes, lichidatorul ar urma să încaseze 4,8% din totalul activelor valorificate, sumă care poate ajunge la câteva milioane de euro.

După cum a mai arătat Profit.ro, strategia abordată de KPMG a nemulțumit cel mai mare creditor potențial, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Organismul care urmează să plătească până la 100.000 de euro către toți creditorii de asigurări ai Astra a formulat o contestație la Tribunal, în care arată că lichidatorul a luat decizia de a păstra portofoliul intact fără să ceară acordul ASF și că această măsură a condus la creșterea despăgubirilor datorate asiguraților pentru daune noi apărute între timp.

DNA întreabă Senatul cum erau numiți șefii asigurărilor. Acțiunea confirmă informații publicate de Profit.ro CITEȘTE ȘI DNA întreabă Senatul cum erau numiți șefii asigurărilor. Acțiunea confirmă informații publicate de Profit.ro

KPMG avea posibilitatea de a denunța toate polițele valide încheiate la Astra pentru a limita eventualele pagube. În acest caz, asigurații ar fi fost despăgubiți de către FGA cu fracția din prima de asigurare rămasă încă în vigoare, iar riscul de apariție a unor noi daune ar fi fost eliminat complet. Pe de altă parte, Astra ar fi rămas fără cel mai important activ: afacerea în sine. KPMG a păstrat inclusiv o parte a angajaților.

La nivelul Autorității de Supraveghere Financiară, au existat discuții aprinse în ceea ce privește măsurile luate de lichidatorul Astra. Până la urmă, într-o ședință de la jumătatea lunii martie, Consiliul a decis trimiterea către Tribunalul București a unei scrisori prin care să solicite înlocuirea lichidatorului judiciar, unul dintre argumente fiind tocmai riscurile la care consumatorii sunt expuși prin păstrarea portofoliul de asigurări al unei societăți care nu mai poate face plăți.

Documentele oficiale consultate de Profit.ro arată că 8 din cei 9 membrii ai Consiliului au votat pentru înlocuire și unul singur a fost împotrivă: președintele ASF, Mișu Negrițoiu. La solicitarea Profit.ro, președintele ASF a transmis, prin intermediul departamentului de comunicare, că nu comentează deciziile luate în Consiliul ASF.

Atât cererea ASF, cât și cea a FGA au termen pe 23 mai, dată până la care falimentul Astra ar putea fi confirmat definitiv.

În acest moment, arată sursele Profit.ro, și alți creditori, inclusiv dintre cei prezenți în comitetul creditorilor, se poziționează împotriva deciziei KPMG de păstrare a portofoliului. Opinia lor s-ar putea însă schimba, în condițiile în care, susțin sursele Profit.ro, lichidatorul a sugerat că există deja oferte pentru părți din portofoliul încă valid al Astra.

Potrivit KPMG, la finele lui ianuarie, Astra mai avea încă în jur de 400.000 de polițe valide, majoritatea RCA. În prezent, spun sursele noastre, acest portofoliu ar fi scăzut la sub 150.000 de polițe.

KPMG a realizat și o prezentare a afacerii Astra pe care, după cum a arătat Profit.ro, a trimis-o către mai mulți potențiali investitori. O altă entitate membră a KPMG a fost cea care a îndeplinit funcția de administrator special al companiei timp de un an și jumătate și care a propus, în final, intrarea în faliment a asigurătorului.

Astra nu e doar portofoliul de asigurări

Pe de altă parte, așa cum a mai arătat Profit.ro, sfera activelor deținute de Astra Asigurări nu se rezumă la portofoliul încă valid. Asigurătorul are participații la Intercontinental și World Trade Center, dar și la Novacuarț, companie care a avut până recent în exploatare mina care produce cel mai pur cuarț din Europa.

În total, Profit.ro a identificat șapte companii fără legătură cu asigurările unde Astra este acționar și încă două societăți care au legătură cu domeniul de activitate al asigurătorului. Potrivit legii, toate aceste acțiuni vor merge la masa credală a Astra și vor dispărea, prin urmare, din portofoliul familiei Adamescu. Cea mai importantă deținere a  Astra este, din analiza Profit.ro, cea de la Compania Hotelieră Intercontinental.

Astra, prin Agenția sector 3, are aproape 17% din titlurile operatorului hotelului Intercontinental și este al doilea mare acționar după un offshore cipriot despre care presa a scris că este controlat tot de Adamescu.

Participarea Astra la capitalul social a fost de 13,6 milioane de lei, valoare apropiată de prețul care ar putea fi obținut dacă participația ar fi vândută la bursă. Aceeași companie de asigurări falimentară deține aproximativ 6% din titlurile World Trade Center București (societate aflată, de asemenea, în insolvență), dar și jumătate din acțiunile Germanischer Lloyd Industrial Services România, o companie specializată în certificări pentru manageri, produse și sisteme, deținută împreună cu grupul german DNV-GL.

Prin intermediul unor firme care au ca acționar majoritar societatea Astra, intrată în faliment, erau controlate și clădirile care funcționau ca sedii, dar și societatea care organiza cursuri de pregătire pentru angajații proprii (Astra Activ Imob, Astra Safe Imob și Astra Training). Niciuna dintre cele trei firme nu este în insolvență.

Nu în ultimul rând, Astra are 15% din titlurile Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, entitatea care încheie asigurările obligatorii de locuință.

Pe data de 28 aprilie 2016, Curtea de Apel București a fixat un al doilea termen pentru judecata apelului la falimentul Astra. Există șanse mari ca acesta să fie și ultimul termen în proces, după cum arată specialiștii în drept contactați de Profit.ro.

În luna august a anului trecut, după un an și jumătate de administrare specială, ASF a decis să ceară falimentul Astra. În prezent, Astra se află în lichidare, starea sa de faliment fiind confirmată de Tribunalul București. Decizia a fost atacată cu apel și urmează ca o instanță de la Curtea de Apel București să pronunțe o decizie definitivă. Următorul termen este fixat pe 28 aprilie.

După confirmarea definitivă a stării de faliment, Fondul de Garantare a Asiguraților va putea începe plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 700 de milioane de lei.

În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
faliment astra
kpmg
asf
allianz tiriac