EXCLUSIV Carabulea a promis ASF că salvează Carpatica Asig cu banii luați pe bancă

EXCLUSIV Carabulea a promis ASF că salvează Carpatica Asig cu banii luați pe bancă
scris 11 sep 2015

O parte din banii încasați de la fondul american J.C Flowers pentru participația deținută la Banca Carpatica vor fi folosiți pentru a repune pe linia de plutire Carpatica Asig, care are un deficit de capital de 20 milioane de euro. Promisiunea a fost făcută de Ilie Carabulea Autorității de Supraveghere Financiară, pentru a scăpa compania de asigurare de intrarea în administrare specială.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a acceptat să nu pună Carpatica Asig sub administrare specială pentru că acționarul firmei, milionarul sibian Ilie Carabulea, a spus că va capitaliza societatea cu banii luați din vânzarea băncii. Omul de afaceri negociază și o vânzare a societății de asigurări, tot către o companie americană, arată sursele Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Promisiunea făcută de Carabulea, spun sursele noastre, i-a determinat pe membrii Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) să amâne punerea sub administrare specială a firmei de asigurare, deși aceasta nu a dat niciun semn de revenire de când se află sub un plan de redresare.

Acționarii români ai Băncii Carpatica au bătut recent palma cu fondul american J.C Flowers pentru a-și vinde participația. Prețul tranzacției nu este cunoscut.

Societatea de asigurări a grupului se află de un an și jumătate sub un plan de redresare. Firma ar avea un deficit de capital de peste 20 de milioane de euro fiind. Alături de Euroins, Astra (aflată în faliment) și Eximasig, se află pe lista asigurătorilor care au picat testul de stres efectuat de ASF. Totuși, Autoritatea nu a luat măsuri suplimentare pentru Carpatica Asig, anunțând doar că firma face demersuri pentru a contracta un împrumut de 30 de milioane de lei și că a redus, de bună voie, termenul până la care se angajează să găsească un investitor strategic.

După primele șase luni ale acestui an afacerile societății au scăzut cu 15,7% în timp ce valoarea daunelor plătite a urcat cu 4%. Carpatica Asig trăiește aproape exclusiv din vânzările de polițe RCA, care reprezintă mai bine de 95% din întregul său portofoliu.

Negocieri cu un grup american. Tranzacție posibilă spre finalul anului

Pe de altă parte, un grup financiar american, Liberty Mutual, negociază de mai bine de jumătate de an preluarea pachetului majoritar la Carpatica Asig. “Este vorba despre un grup american foarte mare, construit în jurul unei companii de asigurări prezente și în Irlanda. Este foarte important că respectiva firmă este specializată în asigurări auto, adică exact profilul Carpatica”, au arătat, pentru Profit.ro, surse din piață. Potrivit informațiilor noastre, compania este Liberty Mutual Insurance, o societate de asigurări cu active de peste 120 de miliarde de dolari.

Existența unor negocieri avansate privind preluarea Carpatica Asig ne-au fost confirmate și de surse din interior, fără ca acestea să dea însă detalii în ceea ce privește numele ofertantului. “Sunt negocieri și sunt destul de avansate. Evit, însă, să vă dau un termen concret sau un nume pentru că sunt foarte mulți factori care pot schimba radical rezultatul. Este vorba despre un investitor strategic”, au arătat sursele citate. Reprezentanții Liberty Mutual Insurance nu au dorit să  dea detalii în ceea ce privește negocierile cu proprietarul Carpatica Asig, însă nici nu au negat interesul pentru România.

Liberty Mutual Insurance este parte a unui grup care se plasează între primele 100 de companii de peste Ocean. Doar activitatea de asigurare presupune prime brute subscrise de peste 27 de miliarde de dolari și active de peste 120 de miliarde de dolari.

Firma americană este specializată în asigurări auto, ca și Carpatica Asig. În Irlanda, singura țară europeană unde este prezentă, Liberty vinde aproape exclusiv polițe CASCO și RCA (nr: third party car insurance) pentru toate tipurile de autovehicule. La nivelul întregului portofoliu, circa 70% din subscrierile firmei americane vin din zona auto.

De partea cealaltă, Carpatica Asig are un portofoliu format în proporție de 95% din polițe RCA. Intrearea pe piața locală a unei mari companii specializate s-ar face într-un context în care unul dintre principalii jucători autogtoni în domeniu, Astra Asigurări, se apropie de faliment. Ceea ce înseamnă că aproape 850.000 de șoferi va trebui să își găsească alte firme pentru a se asigura RCA.

Americanii nu vin singuri

La baza negocierilor dintre Liberty și familia Carabulea ar sta, arată surse apropiate discuțiilor, fostul președinte al Omniasig și propietar al Platinum Asigurări, Constantin Toma. Acesta ar acționa ca un reprezentant al Liberty în România și ar urma chiar să dețină în nume propriu o parte din acțiunile Carpatica Asig. În ciuda insistenețelor noastre, Toma nu a putut fi contactat pentru o eventuală confirmare. Totuși, pe lângă informațiile care circulă neoficial, profilul lui Constantin Toma, precum și mutările recente făcute la vârful Carpatica Asig, fac plazibilă implicarea fostului șef al Omniasig. Toma a trecut compania Omanisig prin mâna a doi investitori străini până când a contribuit la vânzarea societății către Vienna Insurance Group. Experiența și relațiile sale în mediile externe s-au văzut și după perioada Omniasig. Toma a construit firma Platinum Asigurări, pe care a vândut-o după puțin timp unui nume important din Germania, Gothaer. În plus, actuala structură a conducerii Carpatica Asig trimite cu gândul către același Toma, incluzând foști colaboratori și apropiați ai acestuia. Director general a fost numit Liviu Stoicescu, fost președinte al Biroului Autor Român, specialist care s-a remarcat mai ales în cadrul Omniasig, atunci când societatea era condusă de către Constantin Toma. Președinte al Consiliului de Administrație este Angela Toncescu, fosta șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, cunoscută, de asemenea, ca apropiată a lui Toma. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica asig
ilie carabulea
constantin toma
liberty mutual
asf