EXCLUSIV Allianz Țiriac și VIG vor să cumpere părți din Astra Asigurări. VIG neagă intenția.

EXCLUSIV Allianz Țiriac și VIG vor să cumpere părți din Astra Asigurări. VIG neagă intenția.
scris 23 mai 2016

Reprezentanții KPMG, lichidatorul Astra Asigurări, au arătat astăzi în fața judecătorilor de la Tribunalul București că au purtat discuții preliminare cu un număr de șase asigurători din România în vederea unor vânzări de portofolii. Patru au refuzat să meargă mai departe, însă doi dintre ei ar fi cerut oferte concrete. Grupul VIG neagă orice intenție în acest sens.

 

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE:  Nu există niciun interes din partea VIG sau a companiilor deținute în România pentru a achiziționa părți/portofolii din Astra", au arătat reprezentanții Vienna Insurance Group, într-o poziție remisă Profit.ro. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sursele Profit.ro spun că cele două companii ar fi Allianz Țiriac și una dintre societățile de asigurări generale deținute în România de Vienna Insurance Group, adică Asirom sau Omniasig. Cel mai probabil, cei doi ofertanți sunt Allianz Țiriac și Asirom.

“Asirom este în expansiune. După primele trei luni ale acestui an au avut cele mai mari prime brute subscrise. Mai mult, orientarea Asirom se potrivește mai bine cu cea a Astra. Pe segmentul de camioane, de exemplu, Asirom a luat mare parte din ce avea Astra. Așadar, i-ar putea fi utile părți din portofoliul Astra”, spun sursele noastre.

În privința Allianz Țiriac, un indiciu în plus este și faptul că asigurătorul, de comun acord cu lichidatorul, a cerut să renunțe la poziția de președinte al comitetului creditorilor Astra, ceea ce poate arăta că a găsit o altă metodă pentru stingerea creanței pe care o deține la Astra.

După cum a arătat Profit.ro în premieră, comitetul creditorilor Astra, cel mai important organism în cadrul procedurilor de faliment, este dominat de alte firme de asigurare și prezidat de Allianz Țiriac.
 
Un raport asupra rezultatelor negocierilor, precum și propunerile celor doi asigurători s-ar afla deja pe masa Autorității de Supraveghere Financiară.

De altfel, susținerile KPMG în fața instanței vin să confirme informațiile publicate de Profit.ro, conform cărora lichidatorul a hotărât să apeleze la asigurători interni pentru preluarea portofoliilor Astra.

Reprezentanții KPMG au confirmat astăzi în instanță și că au trecut la concedierea celor peste 500 de angajați ai Astra, o altă informație publicată în exclusivitate de Profit.ro.

În urmă cu o săptămână, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a confirmat că, din câte știe, KPMG are „ceva oferte” pentru anumite portofolii deținute de Astra Asigurări.

Ce portofolii sunt atrăgătoare?

Reprezentanții KPMG au explicat și care sunt zonele de interes pentru cei doi ofertanți. Potrivit acestora, au fost prezentate unui număr de șase asigurători agreați de ASF termenii și condițiile pentru transferul unor portofolii de la Astra.

Portofoliile care prezintă interes ar fi cele de asigurări property - Astra era cel mai mare jucător din acest domeniu - dar și baza de date cu clienții care aveau RCA la compania falimentară.

Siveco, Teamnet și UTI, aproape 960 mil. lei din contracte IT&C cu statul în perioada 2011 - 2015 CITEȘTE ȘI Siveco, Teamnet și UTI, aproape 960 mil. lei din contracte IT&C cu statul în perioada 2011 - 2015

Această bază de date, care conține istoricul de daună a milioane de șoferi, a fost prezentată încă de la început, de către KPMG, ca un activ important. Un eventual transfer se va produce în formula “contractare de active și asumare de pasive”, așa cum prevede legea insolvenței la capitolele dedicate asigurărilor.

Pe de altă parte, sursele Profit.ro spun că interesante ar fi și portofoliile de asigurări cesionate de clienții cu credite băncilor Raiffeisen și BCR.

Lichidare “confidențială”. Portofoliul Astra dispare aproape complet din iunie

În ciuda insistențelor mai multor creditori , KPMG nu a dorit să dea detalii în legătură cu argumentele tehnice pentru care a decis să păstreze intact portofoliul Astra Asigurări, deși avea posibilitatea legală de a denunța polițele.

Lichidatorul a arătat, totuși, că a realizat a analiză “complexă” asupra acestui subiect. Analiza ar fi fost trimisă către ASF și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și conține date a căror publicare ar zădărnicii eforturile pentru un de transfer de portofoliu, au spus cei de la KPMG.

În cadrul comitetului creditorilor au fost prezentate pe scurt concluziile acestei analize, potrivit căreia, în funcție de clasa de asigurări există anumite momente până la care menținerea în vigoare a polițelor este varianta mai avantajoasă decât denunțarea.
 
Potrivit celor de la KPMG, analiza arată, pe calcule, că menținerea portofoliului a fost o variantă mai prudentă întrucât valoarea daunelor înregistrate între momentul intrării în faliment (decembrie 2015) și luna iunie 2016 este mai mică decât eventualele costuri cu notificarea și despăgubirea clienților care mai aveau polițe în vigoare.

Pe de altă parte, spune lichidatorul, de la jumătatea lunii iunie, pentru cea mai mare linie de asigurare, RCA, menținerea polițelor nu se va mai justifica. În număr de aproximativ 200.000, polițele RCA reprezintă deja mai bine de 75% din portofoliul încă valid al Astra Asigurări.  

Astra Asigurări a fost, până la jumătatea anului 2014, cea mai mare societate de asigurări din România. Compania se află în lichidare, starea sa de faliment fiind confirmată definitiv de Curtea de Apel București.

În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți. În 2014 Astra a înregistrat prime brute subscrise de 777 de milioane de lei. În prezent, potrivit unui raport al KPMG Restructuring (lichidatorul numit de tribunal), firma mai avea în luna martie aproape 400.000 de polițe active, majoritatea RCA, de locuință și CASCO.

Asirom a fost la sfârșitul anului 2015 al treilea mare asigurător RCA din România. După primele trei luni ale acestui an, compania este lider de piață în ceea ce privește primele brute subscrise.

viewscnt
Afla mai multe despre
omnaisig
allianz
asirom
tiriac
asf
kpmg
faliment astra