Curtea de Conturi, în control anul acesta la ASF pe tema salarizării. În 2012, ASF ar fi acordat ilegal angajaților premii, prime de vacanță sau de căsătorie însumând peste 1 milion de lei

Curtea de Conturi, în control anul acesta la ASF pe tema salarizării. În 2012, ASF ar fi acordat ilegal angajaților premii, prime de vacanță sau de căsătorie însumând peste 1 milion de lei
scris 17 iun 2018

Curtea de Conturi și-a programat pentru anul acesta un control la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a verifica dacă instituția a remediat neregulile constate de auditori privind salarizarea. În 2012, pentru fosta Comisie de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), devenită ulterior ASF, au fost avansate constatări privind plata considerată nelegală a unor prime de vacanță, premii, prime cu ocazia căsătoriei, precum și tichete cadou pentru salariații instituției în sumă netă de peste 1 milion de lei.

În 2013, Curtea de Conturi a efectuat o misiune de audit financiar asupra contului de execuție bugetară pentru 2012 la fosta Comisie de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, ale cărei atribuții și prerogative au fost preluate ulterior de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Urmărește-ne și pe Google News

Inspectorii Curții au constatat că bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2012 ar fi fost aprobat de către conducere cu un deficit de 5,1 milioane lei, pentru echilibrarea căruia s-a avut în vedere excedentul realizat din anul 2007.

În fundamentarea bugetului pe anul 2012 ar fi fost utilizate, pentru anumite categorii de costuri, normative de cheltuieli de deplasare sau delegare proprii peste limitele stabilite de legislație pentru autorități și instituțiipublice.

Nici in cazul cheltuielilor de protocol nu s-ar fi ținut seama de cuantumurile aprobate prin lege și nici de restricțiile impuse în anul respectiv de către Guvern. Aceste categorii de cheltuieli ar fi fost cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli la niveluri mult majorate, deși veniturile prognozate nu au permis acoperirea lor, fapt ce a determinat construirea și aprobarea unui buget cu deficit.

DOCUMENT Ministerul Muncii: Femeile care au născut și crescut copii s-ar putea pensiona mai devreme de vârsta standard CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Muncii: Femeile care au născut și crescut copii s-ar putea pensiona mai devreme de vârsta standard

Mai mult, deși legea stabilea că drepturile de natură salarială sunt stabilite numai prin norme juridice de forța legii, plățile efectuate la titlul ”Cheltuieli de personal”, în sumă totală de peste 13,1 milioane lei (79,53% din total plăți realizate în anul 2012), ar fi fost aprobate, conform inspectorilor, doar printr-un regulament intern, fără ca prevederile acestui regulament să fie transpuse în acte normative care să fie aprobate de către instituțiile statului cu atribuții normative și legislative.

Prin urmare, ar fi fost acordate ilegal prime de vacanță, premii, prime cu ocazia căsătoriei, precum și tichete cadou pentru salariații instituției, însumând suma brută de 1.784.212 lei, suma netă plătită angajaților fiind de 1.086.871 lei.

Curtea de Conturi a dispus în 2013 recuperarea acestor sume, iar ASF a contestat decizia, dar atât Curtea de Apel București în 2013, cât și Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2015, au respins acțiunile Autorității.

Ca urmare a acestor contestații depuse în instanță, Curtea de Conturi a prelungit termenul de ducere la îndeplinire a tuturor măsurilor dispuse până la  30 martie 2017. Verificarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse urma să fie efectuată în luna octombrie 2017.

Obligație pregătită pentru Fondul de garantare a asiguraților, după reclamații că persoanele vătămate în accidente de circulatie așteaptă și ani compensații: termen maxim de răspuns, altfel penalități zilnice CITEȘTE ȘI Obligație pregătită pentru Fondul de garantare a asiguraților, după reclamații că persoanele vătămate în accidente de circulatie așteaptă și ani compensații: termen maxim de răspuns, altfel penalități zilnice

La finele lunii martie 2017, ASF a transmis Curții de Conturi o informare cu privire la modul de îndeplinire a măsurilor dispuse, din care reieșea faptul că ASF nu a recuperat decât 10% din sumele plătite ilegal.

Din cele 99 de persoane de la care se impunea recuperarea acestor sume, doar 16 persoane au semnat angajamentele de plată obligându-se să restituie sumele primite, în valoare totală de 59.542 lei, din care până la data de 31.03.2017 a fost încasată suma de 58.078 lei.

În cazul celorlalți salariați care nu au fost de acord să restituie de bunăvoie sumele datorate, ASF a formulat acțiune la Tribunalul București pentru obținerea unui titlu executoriu pentru recuperarea sumelor. Ca urmare a soluționării pe fond a cauzelor litigioase, au fost pronunțate un număr de 84 de hotărâri executorii prin care instanta a obligat angajații la plata drepturilor salariale încasate necuvenit, plus dobânda legală calculată la debitul principal până la data achitării integrale a acestuia.

Împotriva acestor hotărâri, angajații au formulat apel, fiind soluționate în mod definitiv un număr de 52 dosare, iar 32 de dosare erau  în curs de soluționare anul trecut, la data informării transmise de ASF către Curtea de Conturi.

Din cele 52 de cauze soluționate definitiv, în 39 instanța admis apelurile salariaților și a respins definitiv cererile ASF. 

ASF a câștigat definitiv acțiunea formulată în doar 7 dosare, iar în 5 dintre acestea salariații au achitat integral debitul. Pentru restul de 2 dosare, ASF a demarat procedura legală în vederea executării silite a sumelor datorate. Suma totală a celor 7 dosare este 51.281 lei, din care fusese încasată 47.706 lei.

În alte 7 dosare s-a reținut (definitiv, în judecarea apelului) aplicarea amnistiei fiscale in favoarea salariaților. Suma aferentă acestor dosare în care s-a aplicat amnistia fiscală este de 196.394 lei.

Crăciun, BCR Pensii: Momentul este critic. Dacă reușim să rezistăm acum, nu cred că va mai exista un guvern care să pună Pilonul II sub semnul întrebării. Reacția opiniei publice este extrem de puternică CITEȘTE ȘI Crăciun, BCR Pensii: Momentul este critic. Dacă reușim să rezistăm acum, nu cred că va mai exista un guvern care să pună Pilonul II sub semnul întrebării. Reacția opiniei publice este extrem de puternică

Astfel, din suma netă de 1.086.871 lei, plătită ilegal angajaților, la 31 martie 2017, data ultimei notificări transmise Curții de Conturi, ASF nu recuperase decât 105.784 lei, adică doar circa 10% din total.

Pentru suma de 476.848 lei, aferentă celor 46 de dosare în care instanța a admis apelul salariaților, ASF a exercitat toate căile legale de recuperare, dar fără succes.

Prin urmare, ASF mai avea de recuperat 504.239 lei din suma plătită angajaților, plus impozitul șo contribuțiile de asigurări sociale, pe care nu reușise, de asemenea, să le recupereze de la ANAF. 

Curtea de Conturi, în control anul acesta la ASF pe tema salarizării. În 2012, ASF ar fi acordat ilegal angajaților premii, prime de vacanță sau de căsătorie însumând peste 1 milion de lei
EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificare pregătită pentru Legea dării în plată: va fi aplicată și beneficiarilor programului Prima Casă

Un document oficial și recent al Curții de Conturi indică însă acum că verificarea programată la ASF pentru luna octombrie a anului trecut a fost amânată pentru anul acesta, ca urmare a gradului mare de încărcare a auditorilor Curții.

Curtea de Conturi, în control anul acesta la ASF pe tema salarizării. În 2012, ASF ar fi acordat ilegal angajaților premii, prime de vacanță sau de căsătorie însumând peste 1 milion de lei

Potrivit fostului președinte al ASF, Mișu Negrițoiu, de la data controlului Curții de Conturi, cheltuielile de funcționare ale Autorității s-au redus cu peste 30%, iar numărul managerilor a scăzut cu 60%.

"Analiza inițială a scos la iveală ASF ca o organizație verticală: 26% din personal era încadrat pe funcții de conducere și erau numai 2,3 poziții de execuție pentru fiecare manager. De atunci am ajuns la ce ar trebui să fie o organizație suplă, deschisă, transparentă și performantă. Am eliminat două nivele de conducere reducând totalul de la cinci la trei și implicit am redus numărul managerilor cu 60%. Am comasat serviciile să aibă cel puțin 10 posturi și direcțiile să aibă cel puțin 40 de posturi. Am aliniat retribuțiile la nivelul pieței (potrivit legii de organizare) și am introdus o grilă unică de salarizare, care prevede revizuirea statului de funcțiuni la nivelul nevoilor organizației pentru realizarea misiunii, și o politică de recrutare deschisă și transparentă. O consecință a acestor transformări este scăderea cheltuielilor de funcționare care s-au redus continuu, cu peste 30% în ultimii doi ani", afirma Mișu Negrițoiu în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
curtea de conturi
control
verificare
salarizare
premii
prime
vacanat
casatorie
ilegal