Asigurătorii străini vor putea vinde direct în România polițe RCA

Asigurătorii străini vor putea vinde direct în România polițe RCA
scris 22 ian 2016

Numărul jucătorilor prezenți pe piața asigurărilor RCA ar putea crește în perioada următoare, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, vineri, un proiect de modificare a Normei 23/2014 privind RCA, astfel încât să poată vinde polițe auto obligatorii și companii care nu sunt înregistrate în România.

“Modificările urmăresc reducerea barierelor de intrare în piața asigurărilor RCA din România a jucătorilor locali și a celor din alte state UE, în vederea stimulării unui cadru mai competitiv și stabil în asigurări, care să determine o creștere a ofertei și sporirea accesului asiguraților la produsele de asigurare auto”, se arată într-un comunicat al ASF remis Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, pe piața RCA activează 9 asigurători și, în cursul acestui an, vor mai intra Grawe Romania și Credit Europe Asigurări, preluată de grupul german Ergo.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În 2005, pe segmentul RCA erau autorizate 17 companii.

Un nou jucător intră pe piața RCA CITEȘTE ȘI Un nou jucător intră pe piața RCA

La finele primelor nouă luni din 2015, subscrierile din polițe RCA au atins 2,34 miliarde de lei, în creștere cu 15,3% față de septembrie 2014, iar ponderea în total subscrieri din asigurări generale a urcat de la 43,2% la 46,6%.

Intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, unul dintre cei mai mari jucători din domeniu, precum și problemele pe care le întâmpină Euroins și Carpatica Asig au lăsat un gol important pe piața RCA. Cele trei companii realizau, împreună, peste 60% din primele subscrise pe acest segment de piață.

Potrivit proiectului de normă aprobat de ASF, instituția vrea să elimine din Norma 23/2014 prevederea prin care asigurătorii care vor să practice RCA sunt obligați să aibă sediul central și unități teritoriale în România.

Pe de altă parte, viitorii asigurători RCA vor fi obligați să realizeze constatarea pagubelor în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data luării la cunoștință a producerii evenimentului.

“Necesitatea introducerii unui termen pentru constatarea pagubelor a apărut datorită faptului că unii asigurătorii acordă termene pentru acest lucru, ajungând până la o lună, în cazul sărbătorilor”, se explică în proiectul de normă.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
norma
modificare
rca