Allianz-Țiriac Asigurări, numărul doi în ierarhia de profil, a închis anul 2022 cu prime brute subscrise de aproape trei miliarde de lei, rezultat susținut și preluarea fostei Gothaer Asigurări (actualmente Allianz Țiriac Unit), al cărei aport a fost de 100 milioane de lei, a declarat directorul general al companiei, Virgil Șoncutean, într-o conferință de presă.
"A fost un an istoric pentru companiei, un an robust, care ne-a prins în formă. Veniturile din prime subcrise din asigurări generale și de viață s-au apropiat de trei miliarde de lei, din care aportul fostei Gothaer Asigurări a fost de 100 milioane de lei. Avansul subscrierilor față de 2021 a fost de 40%", a afirmat reprezentantul societății.
Despăgubirile au cumulat 1,2 miliarde de lei, cu 53% mai mult comparativ cu 2021.
Profitul operațional a atins 250 milioane de lei, din care 90 milioane de lei reprezintă câștigul din plasamentele companiei, iar rezervele tehnice ale companiei însumează trei miliarde de lei.
Șoncutean a afirmat că portofoliul de subscrierie al companiei este echilibrat, în pofida contextului din piața RCA din 2021 și 2022.
"RCA reprezintă 50% din totalul subscrierilor. CASCO are o pondere de 16,2%, în timp ce polițele de proprietăți au o cotă de 10,7%. Segmentul asigurărilor de viață reprezintă 9,7%, iar polițele de sănătate au o pondere de 5%. RCA a crescut față de 2021 cu 60%, asigurările de proprietă cu 16%, iar cele de sănătate cu 23%", a spus directorul general al Allianz-Țiriac Asigurări.
În privința anului 2023, Șoncutean anticipează o o creștere a subscrierilor, dar procentul se va situa sub cel înregistrat în 2022.
"Va crește și profitabilitatea, cu toate că resimțim o presiune inflaționistă asupra costurilor. Vrem, de asemenea, să reducem ponderea RCA în total subscrieri de la aproape 50% la 40%", a mai spus șeful asigurătorului.
CITEȘTE ȘI Groupama trimite în România aproape 200 milioane lei pe fondul creșterii puternice a cotei RCACele mai mari despăgubiri plătite în 2022
Cea mai mare despăgubire din 2022 a fost de 5,2 milioane de lei și a fost plătită în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto care a avut loc în străinătate și în urma căruia un pieton a decedat.
Pe linia asigurărilor de proprietăți, cea mai mare despăgubire, în valoare de 3,8 milioane de lei, a fost platită în urma unui incendiu la un parc de agrement. Despăgubiri similare au fost plătie în urma unei alunecări de teren care a afectat un parc fotovoltaic și a unui incendiu care a distrus toate echipamentele de producție ale unui client din industria textilă.
În cazul clienților persoane fizice, cea mai mare plată efectuată în baza unei asigurări de proprietate s-a situat la aproape 800.000 de lei. Despăgubirea a fost plătită în urma unui incendiu care a afectat locuința.
În cazul asigurărilor de sănătate, unde plățile sunt frecvente, cea mai mare despăgubire plătită a fost de 92.000 de lei, pentru o intervenție chirurgicală.
Potrivit ASF, compania deține locul doi în ierarhia de profil.
Compania are un capital social de 94,4 milioane de lei. Proprietarii asigurătorului sunt Allianz Holding Eins GmbH (Austria) - 52,1645%, Țiriac Asset Holdings Limited (Cipru), Cristian Constantinescu - 2,7325% și Gavril Mureșan - 0,31273%. Ultimii doi acționari au ocupat poziții de conducere în cadrul companiei.