ASF cere insituțiilor financiare nebancare să monitorizeze mai atent riscurile, după avertismentul CERS de acum o lună

ASF cere insituțiilor financiare nebancare să monitorizeze mai atent riscurile, după avertismentul CERS de acum o lună

Nicu Marcu, președintele ASF

Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2022

Autoritatea de Supraveghere Financiară transmite asigurătorilor, administratorilor de pensii private și instituților din piața de capital că este nevoie de o monitorizare mai bună a riscurilor și de măsuri prudențiale suplimentare în contextul factorilor care afectează în prezent stabilitatea piețelor financiare.

În urmă cu o lună, Comitetul European pentru Riscuri Sistemice (CERS) atrăgea atenția, prin intermediul unui avertisment, că a identificat anumite riscuri pentru stabilitatea financiară a Uniunii Europene și că acestea se pot materializa simultan, interacționând între ele și amplificându-și reciproc impactul.

Urmărește-ne și pe Google News

Contextul actual geopolitic și macroeconomic la nivel global influențează stabilitatea piețelor financiare europene, motiv pentru care autoritățile de supraveghere trebuie să monitorizeze cu atenție riscurile și să-și utilizeze prerogativele pentru a interveni acolo unde este necesar, precizează ASF.

Indicele BET are o nouă închidere pozitivă. Volumele se întorc la niveluri foarte mici CITEȘTE ȘI Indicele BET are o nouă închidere pozitivă. Volumele se întorc la niveluri foarte mici

Autoritatea amintește că experții CERS au subliniat impactul evoluțiilor geopolitice asupra prețurilor energiei și aprovizionării cu energie, implicând o nouă creștere a presiunilor asupra bilanțului pentru companii și gospodării. În plus, inflația peste așteptări înăsprește condițiile financiare, ceea ce ar putea amplifica stresul în sectorul financiar.

În avertismentul emis de CERS se arată că este necesară contracararea vulnerabilităților și creșterea rezilienței instituțiilor financiare nebancare și a finanțării de pe piață.  Comitetul European pentru Riscuri Sistemice menționează că autoritățile ar putea fi nevoite să își utilizeze prerogativele de supraveghere pentru a atenua consecințele materializării riscurilor la adresa stabilității financiare și pentru a preîntâmpina disfuncționalitățile piețelor. Autoritățile relevante ar trebui, de asemenea, să continue să monitorizeze îndeaproape riscurile și să intensifice dialogul de supraveghere cu instituțiile financiare nebancare supravegheate, acolo unde este necesar.

„Într-un context dificil, care se reflectă în evoluțiile economice înregistrate atât la nivel global, cât și local, trebuie să acționăm cu prudență pentru menținerea stabilității financiare a piețelor supravegheate. Trebuie, de asemenea, să fim fermi în a controla și în a impune respectarea legilor, pentru o dezvoltare corectă și sustenabilă a acestor piețe”, a declarat Nicu Marcu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

Dolarul a scăzut, tras în jos de randamentele în creștere ale obligațiunilor germane, care au întărit moneda euro CITEȘTE ȘI Dolarul a scăzut, tras în jos de randamentele în creștere ale obligațiunilor germane, care au întărit moneda euro

Instituțiile financiare nebancare își pot consolida și mai mult reziliența, în contextul în care se asigură că practicile lor de gestionare a riscurilor reflectă în mod adecvat deteriorarea mediului de risc și respectă îndrumările și așteptările autorităților de supraveghere. „De exemplu, pentru fondurile de investiții, aceasta înseamnă monitorizarea atentă și contracararea posibilelor decalaje excesive de lichiditate sau a îndatorării excesive; pentru contrapărțile centrale (CPC), membrii compensatori și clienții acestora, înseamnă monitorizarea expunerilor la instrumente financiare derivate, precum și contracararea riscului de concentrare și a prociclicității în practicile de marjă de-a lungul lanțului Contrapărții Centrale, membrilor compensatori și ai clienților acestora; pentru asigurători, aceasta înseamnă acordarea unei atenții sporite riscurilor de piață și de lichiditate, care s-ar putea concretiza într-un scenariu de volatilitate crescută a pieței și incertitudini ridicate”, se mai arată în documentul elaborat de CERS.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
cers