Arabia Saudită pregătește prima sa emisiune de obligațiuni pe piața internațională, pentru finanțarea deficitului bugetar care este în creștere din cauza cotațiilor scăzute ale petrolului, relatează Bloomberg.
Regatul a trimis invitații băncilor pentru aranjarea vânzării, au declarat trei persoane apropiate situației, scrie News.ro.
Una dintre surse a spus că Arabia Saudită se așteaptă să atragă o sumă semnificativă, iar băncile ar urma să răspundă cu propuneri săptămâna viitoare.
Vânzarea va avea loc probabil după încheierea sărbătorii Ramadanului, pe 5 iulie.
Arabia Saudită se va alătura în acest fel altor țări din Consiliul de Cooperare al Golfului, format din șase membre, semn că marii exportatori de petrol nu mai vor să se folosească de rezervele valutare pentru acoperirea unui deficit bugetar estimat de FMI că va atinge 900 de miliarde de dolari până în 2021.
Abu Dhabi a atras luna trecută 5 miliarde de dolari prin vânzarea de eurobonduri, în timp ce oficialii din Qatar se întâlnesc cu investitorii în această săptămână, înainte de un posibil acord, primul după o pauză de cinci ani.
Qatarul va încerca să atragă circa 5 miliarde de dolari, prin mai multe tranșe, au spus trei bancheri apropiați tranzacției.
Până acum, Arabia Saudită și-a finanțat deficitul bugetar prin vânzarea de obligațiuni pe piața locală și utilizarea rezervelor valutare, care au scăzut cu peste 500 de miliarde de riali (133 miliarde dolari) de la începutul anului 2015, la 2.190 miliarde de riali în februarie.
În aprilie, Arabia Saudită a contractat și primul împrumut din cel puțin ultimii 15 ani, de 10 miliarde de dolari, pentru finanțarea unui deficit bugetar de aproximativ 100 de miliarde de dolari în acest an, au spus surse apropiate situației.
Moody’s a redus pentru a doua oară în acest an ratingul Arabiei Saudite, de la nivelul Aa3 la A1, din cauza impactului declinului prețurilor petrolului asupra finanțelor țării.
Ratingul țării a fost retrogradat în acest an și de Fitch Ratings și S&P Global Ratings.