ANPC: Patru bănci, verificate în legătură cu IRCC, ROBOR și ratele în franci elvețieni

ANPC: Patru bănci, verificate în legătură cu IRCC, ROBOR și ratele în franci elvețieni
scris 25 sep 2023

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat că au loc acțiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare, în raport cu patru instituții bancare, existând suspiciuni plecând de la situația francului elvețian până la IRCC și ROBOR.

În privința controalelor efectuate de ANPC la bănci, Horia Alexandrescu a afirmat la Prima News că ”peste 20 de milioane de euro au fost date unui număr de peste 9.000 de consumatori, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a câștigat procesul cu banca Raifeisen”.

Urmărește-ne și pe Google News
Cea mai bună zonă de locuit în București CITEȘTE ȘI Cea mai bună zonă de locuit în București
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Am făcut ceea ce trebuie. Mai mult decât atât, se desfășoară în timp ce noi vorbim acțiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare. Chiar în timp ce noi vorbim, din ce știu a fost demarată în raport cu patru instituții bancare, existând suspiciuni plecând de la situația francului elvețian până la IRCC și ROBOR”, a spus Constantinescu.

Șeful ANPC a precizat că a semnalat și Băncii Naționale a României  faptul că o bancă le-a spus că ”gradul de îndatorare se calculează cât din rată îți poți permite să achiți la momentul acordării”.

”Și, după aceea, ăla nu mai plătește utilități, nu mai mănâncă, nu mai are copii de crescut? Pentru că ei calculează ca la momentul acordării să nu depășești 40%, dar știm cu toții că, în raport cu francul elvețian, cu IRCC, cu ROBOR, undele rate au deveni de patru ori mai mult, deci ăia 40% au dispărut, ducând familiile într-o situație greu de imaginat, nu din punct de vedere al stabilității financiare, ci al stabilității emoționale, al stabilității relaționare pentru că sunt oameni ce au ales să divorțeze și să ducă doar unul din ei povara aceasta. Ori, pare că acest grad de îndatorare este facultativ”, a completat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, potrivit News.ro.

Constantinescu a precizat că băncile au totuși cel mai mare profit din Europa. ”Interesant este că singurii care par să deconteze acest profit exagerat sunt consumatorii români”, a mai spus el. 

La jumătatea lunii mai, ANPC a verificat opt operatori economici financiari bancari din România și a aplicat amenzi în valoare de 400.000 lei.

Aceasta a fost a doua rundă de verificări ale Autorității, după ce, în aprilie, alte 11 bănci au fost amendate pentru că „își trag” mai întâi dobânzile și abia apoi banii împrumutați.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
banci
robor