Situația economică a României, fundamentele economice, echilibrele macroeconomice nu justifică nevoia încheierii unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional, a declarat, vineri seară, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
"Eu cred că în acest moment situația economică a României, fundamentele economice, echilibrele macroeconomice nu justifică nevoia unui acord cu FMI. De altfel, acum un an, România a fost inclusă de Comisia Europeană pe lista țărilor cu dezechilibre macroeconomice. În 24 februarie 2016, Comisia a decis că România nu mai are dezechilibre macroeconomice. Deci, nu există o situație economică care să reclame necesitatea unui acord economic și de finanțare cu instituțiile financiare internaționale", a afirmat Anca Dragu, la Realitatea TV.
Ea a precizat că nici Comisia Europeană nu solicită acest lucru, însă a atras atenția asupra regulilor de guvernanță economică pe care România trebuie să le respecte, ca stat membru al Uniunii Europene.
"Nici Comisia Europeană nu ne cere asta, absolut. Dar și cu Comisia Europeană avem relațiile specifice oricărui stat membru. Sunt o serie de reguli de guvernanță economică pe care România trebuie să le respecte și, aici, cea mai simplă și cea mai cunoscută regulă de guvernanță este, conform Pactului de Stabilitate și Creștere, cea prin care o țară membră nu poate avea un deficit bugetar de peste 3% din PIB", a subliniat ea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebată dacă, în opinia sa, măsura austerității este una corectă într-o perioadă de criză economică, Anca Dragu a răspuns: "Situația economică a unui stat trebuie să țină cont de obiectivele de dezvoltare pe termen mediu și lung".
"De aceea, pe termen mediu și lung, într-un ciclu economic, un stat trebuie să aibă un sold al bugetului real consolidat cât mai aproape de zero. Practic, să ne permită, astfel, ca în perioadele de creștere economică să avem un deficit bugetar mai scăzut, iar în perioadele de recesiune statul să poată interveni în economie să suplinească reducerea de cerere din partea sectorului privat cu cerere din partea sectorului public. În momentul în care politicile economice sunt prociclice, practic în perioadele de boom economic avem stimulare și din partea statului, continuarea politicii economice este din păcate una tot prociclică, pentru că trebuie să recurgem la ajustări fiscale, la ajustări bugetare în perioadele cele mai dificile, cele de depresie economică. Dar situația dificilă economică se reflectă în primul rând în prețul împrumutului pentru o țară. O țară care își administrează în mod nejudicios resursele este penalizată de piață - nu trebuie să vină FMI sau Comisia Europeană - prin faptul că piața dorește dobânzi mai mari la împrumuturile pe care țara trebuie să le facă pentru a acoperi acele deficite bugetare", a explicat ministrul.
În ceea ce privește izbucnirea unei noi crize economice mondiale, Anca Dragu a admis că există factori de risc, însă a spus că nu crede că se va întâmpla acest lucru.
"Există factori de risc. Într-adevăr, la un scenariu macroeconomic global o reducere a gradului ritmului de creștere economică în China cu siguranță că afectează statele UE și în general economiile emergente. Există, desigur, riscuri legate de fluctuații ale prețurilor la produsele materiilor prime și există și risc din fluctuațiile sau volatilitatea pe prețul petrolului. O creștere exagerată sau rapidă nu ar fi benefică pentru scenariul macroeconomic global. Dar eu zic în acest moment că scenariile acestea de risc sunt relativ limitate", a menționat Dragu.
Potrivit acesteia, România ar putea face față unei noi crize.
"Eu nu cred într-o nouă criză economică, dar, dacă discutăm ca și economiști de un scenariu de risc, de risc ridicat, cred că în România economia s-a pus pe picioare, economia funcționează și vedem că industria funcționează în limite bune, consumul a fost reluat...", a spus ea.
Șeful de la Finanțe a respins afirmația potrivit căreia exporturile României scad și a subliniat că nivelul de trai în România a crescut, față de acum câțiva ani.
"Exporturile nu aș putea spune că au scăzut. Ceea ce vedem pentru sfârșitul lui 2015 și începutul lui 2016 este un ritm mai accelerat de creștere a importurilor, un ritm superior de creștere la importuri față de ritmul de creștere la exporturi. România este una dintre țările lider în UE în ceea ce privește cota de piață de export și, practic, creșterea cotei de piață de export. Cred că suntem pe locul 2 sau 3 în UE. La nivelul de trai, este adevărat, dar pornim de la o diferență foarte mare. Să nu uităm că România acum câțiva ani avea un PIB per capita undeva la 40% din media UE, acum suntem undeva la 56%", a replicat ministrul.
Și în privința pieței interne Anca Dragu s-a arătat optimistă, afirmând că aceasta există, la fel și producția internă.
"Da, cu siguranță (avem piață internă - n. r.) și producția internă a României există și vedem parcuri industriale care se dezvoltă pe zi ce trece. Avem un vicepremier responsabil de economie și este foarte activ. Toată ziua este în relație cu mediul de afaceri și ne aduce tot felul de informații pozitive despre reacția mediului de afaceri și despre aceste investiții în economia reală", a precizat ministrul Anca Dragu.
Sursa: Agerpres