Traderii fără experiență, al căror număr a crescut după criza financiară mondială, provoacă crize pe piața valutară în momente cruciale, se plâng de mai mult timp veteranii de pe Wall Street, iar nemulțumirea lor pare să fie confirmată de un raport al Băncii Reglementelor Internaționale (BRI), transmite Bloomberg.
Această nemulțumire s-a generalizat pe Wall Street și sună cam așa: toți acești tinerei de 20 și ceva de ani habar nu au ce fac, scrie News.ro.
Criticile ar putea suna doar ca nemulțumiri obișnuite ale vârstnicilor, dar un raport de săptămâna trecută al Băncii Reglementelor Internaționale a apreciat că ar putea fi ceva adevăr în aceste acuzații.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un paragraf al raportului referitor la lichiditățile pieței valutare arată cum traderii novici sunt vinovați parțial, alături de scăderea volumelor și creșterea ponderii tranzacțiilor electronice, de scăderile bruște care au agitat piața valutară globală cu o valoare zilnică de 5.100 de miliarde de dolari în ultimii doi ani.
Un caz considerat îngrijorător în mod special de BRI este cel produs în octombrie 2016, când lira sterlină a scăzut cu 9% în doar câteva minute, la începutul unei ședințe de tranzacționare din Asia.
BRI a ajuns la concluzia că traderi ”mai puțin experimentați” au amplificat deruta din cauza cunoștințelor limitate despre algoritmii pe care ar fi trebuit să îi folosească în momentul respectiv.
Pentru traderul Keith Underwood, raportul a confirmat ceea ce știa de mult timp.
”Dacă este un deficit de seniori, este un deficit de cunoștințe”, a spus Underwood, care conduce în prezent propria firmă de consultanță în domeniul valutar, după o carieră de trader de 25 de ani, la companii precum Lloyds Banking Group și Standard Chartered.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adevăratele prețuri RCA sunt mult mai mici decât cele impuse prin lege. Mulți șoferi plătesc și cu peste 50% mai puțin decât tariful maximEl a arătat că în perioada în care se ocupa de tranzacții era reticent să permită traderilor juniori să se ocupe noaptea de tranzacții în alte regiuni.
Numărul angajaților tineri, cu salarii mai mici, prezenți pe platformele de tranzacționaee, a crescut în ultimii ani.
Creșterea numărului de traderi valutari tineri, numită de unii membri ai industriei “juniorization of Wall Street,” face parte din eforturile băncilor de a reduce numărul de angajați, de a dezvolta tranzacțiile electronice și de a reduce costurile după criza financiară globală.
În ultimii patru ani, cele mai mari 12 bănci din lume au redus numărul angajaților în poziții de front-office cu aproximativ 25% pe cele mai importante 10 piețe valutare, potrivit datelor Coalition Development.
Măsurile au coincis cu tendința de automatizare, care a redus necesarul de angajați și a produs o nouă generație, mai mică, de traderi cantitativi, ale căror decizii sunt determinate de modele matematice.
Pentru fiecare director general cu o experiență de cel puțin 10 ani, există până la șapte angajați cu experiență mai puțină pe platformele valutare, potrivit Coalition. Acum cinci ani acest raport era de unu la patru.
Observațiile BRI față de efectul ”juniorizării”, care au fost făcute după discuțiile cu participanții din piață, confirmă concluziile unui studiu anterior realizat de instituția financiară împreună cu Banca Angliei.
Franz Gutwenger, recrutor din New York, estimează că aproximativ 75% dintre posturile disponibile la platformele de tranzacționare ale băncilor sunt pentru candidați cu 3-5 ani experiență.
Posturile promovate sunt în mare parte de vicepreședinți adjuncți, pentru care salariile de bază sunt de până la 150.000 de dolari pe an, sau de vicepreședinți, care câștigă circa 200.000 de dolari pe an.
Aceste salarii reprezintă doar o fracțiune din ceea ce pot câștiga traderii de top.
Un număr atât de mare de persoane fără experiență care lucrează pe platformele de trading este riscant, a spus Gutwenger, iar angajații experimentați ar trebui să fie la dispoziție în situații critice.
Melvin a arătat că mulți traderi tineri pot intra în panică și să creadă ”că este sfârșitul lumii” când sunt expuși dintr-o dată la o criză pe piață.