ANALIZĂ PROFIT TV Un 2020 cu câștiguri incredibile pe Wall Street, cifre rotunde la BVB și evoluții curioase ale monedelor

ANALIZĂ PROFIT TV Un 2020 cu câștiguri incredibile pe Wall Street, cifre rotunde la BVB și evoluții curioase ale monedelor
scris 20 ian 2020

Faptul că vedem maxime istorice pe Wall Street aproape în fiecare zi nu mai e surprinzător, atât timp cât acest raliu puternic continuă și chiar s-a accelerat odată cu finalul unei săptămâni în care au început și raportările financiare pentru finalul anului 2019.

Creșterile indicilor majori americani în ultima săptămână (DJIA +1,80%, S&P500 +1,97%, NASDAQ +2,28%) sunt excelente și duc randamentele de anul acesta, după doar 12 ședințe de tranzacționare, la niște cifre absolut spectaculoase (DJIA +2,84%, S&P500 +3,06%, NASDAQ +4,64%), care în altă perioadă reprezentau un câștig anual decent. Vineri, printre cele mai mari creșteri le-au înregisrat acțiunile Alphabet (+1,98%), care a devenit a patra companie listată ce a atins o cotă de piață de un trilion dolari, după Apple (+1,11%, azi 1,40 trilioane), Microsoft (+0,56%, azi 1,27 trilioane) și Amazon (-0,70%, azi 925 miliarde). Veniturile și profitul furnizorului de servicii și tehnologie pentru industria de petrol și gaze Schlumberger (-1,06%) au depășit estimările, în timp ce în topul scăderilor s-au aflat acțiunile Boeing (-2,36%), după ce s-a anunțat descoperirea unei noi probleme de software la vestitul model 737Max. Pe partea macro, marea surpriză a zilei a fost creșterea din decembrie, pentru a treia lună la rând, a construcțiilor de noi locuințe în SUA (1,61 milioane, +16,9%), cel mai ridicat nivel din octombrie 2016. Un motiv ar fi, după unii analiști, vremea neobișnuit de caldă, dar fără îndoială că ratele ipotecare mai mici sunt, fără îndoială, un factor important. Totodată, ofertele de locuri de muncă au scăzut în noiembrie la 6,8 milioane, cea mai mică cifră din februarie 2018.

ASF vrea să modifice legislația secundară Pilon 2 - elimină posibilitatea transferului la sistemul public de pensii, comisionul achitat de administratori Casei de Pensii va fi redus cu 80%, iar rentabilitatea fondurilor - calculată pe 5 ani CITEȘTE ȘI ASF vrea să modifice legislația secundară Pilon 2 - elimină posibilitatea transferului la sistemul public de pensii, comisionul achitat de administratori Casei de Pensii va fi redus cu 80%, iar rentabilitatea fondurilor - calculată pe 5 ani
Urmărește-ne și pe Google News

O săptămână excelentă și pentru bursele europene, cu indicii majori aflați în zone de maxime istorice, trași în sus de valul de optimism de după semnarea primei faze a acordului comercial dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China, a cărei redresare economică aduce speranțe că se va răsfrânge asupra economiei globale. La contextul favorabil se adaugă și comentariile pozitive ale comisarului european pentru comerț Phil Hogan privind dezbaterile în domeniul comercial cu Washingtonul, care au temperat temerile investitorilor în legătură cu o eventuală escaladare a tensiunilor între cele două părți. Hogan a declarat că a avut o discuție constructivă cu Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru comerț, subliniind intenția Bruxelles-ului de a negocia soluții pentru o serie de dispute în domeniul comercial între SUA și Uniunea Europeană (UE).

Vineri a fost o zi complet verde la Bursa de Valori București (BVB), în care a crescut până și indicele energetic BET-NG (+0,28%) care, deși cu o săptămână pozitivă (+0,24%), rămâne pe pierdere în 2020 (-0,42%). Dacă indicele general BET (+0,13% vineri) a recupat săptămâna trecută (+1,34%, trecând de 10.000 puncte prima oară din octombrie 2007) această pierdere (+1,10% anul acesta), marele performer a fost până acum indicele financiar BET-FI (+1,78% vineri, +5,75% săptămâna trecută), ajuns la un randament de la începutul anului de +6,87%, după ce a depășit 50.000 puncte pentru prima oară din iunie 2008. Volumele de tranzacționare de vineri (8,12 milioane euro) stabilesc o medie zilnică de 7,89 milioane euro, peste cea din ultimele șase săptămâni, ceea ce poate fi trecut la plus. Din păcate există și un minus, anume că jumătate din rulaje s-au efectuat doar cu titlurile Bancii Transilvania (TLV -0,19%), urmate în topul lichidității de BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,50%), Fondul Proprietatea (FP 0,00%), Romgaz (SNG +0,80%) și SIF Oltenia (SIF5 +0,37%).

Dolarul american (USD) s-a apreciat și săptămâna trecută în raport cu celelalte valute importante, excepția fiind francul elvețian (CHF), printre perdante fiind monedele riscante (AUD, NZD și CAD), ceea ce este cumva curios cât timp apetitul la risc a fost ridicat pe piețele de capital. De remarcat vineri deprecierea lirei sterline (GBP), după ce datele referitoare la comerțul cu amănuntul din decembrie (-0,6%) au arătat cum consumatorii britanici nu au reușit să-și mărească cheltuielile pentru a cincea lună consecutivă, fapt ce crește îngrijorările cu privire la economie și ridică așteptările (șanse de 73%) ca Bank Of England (BOE) să reducă ratele de dobândă la finalul acestei luni.

Pe piața mărfurilor este de subliniat scăderea sub nivelul de 2 dolari a prețului gazului natural, în condițiile în care vremea blândă și producția masivă de șist în SUA au dus la o ofertă abundentă, în timp ce cotațiile petrolului și aurului au consolidat în jurul nivelurilor acttuale după volatilitate extremă din săptămâna precedentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa