Dacă luna februarie a început cu așteptatele scăderi mari pe bursele din China (închise săptămâna trecută), iar banca centrală (Popular Bank Of China) a injectat numerar pe piețe și a instituit o reducere cu 10 puncte de bază a ratei pentru operațiunile repo inverse, săptămâna trecută s-a încheiat urât pentru indicii bursieri americani, care au închis vineri la minimele unei zile profund roșii, pe fondul temerilor crescute crescute privind coronavirusul.
Statele Unite ale Americii (SUA) au declarat virusul ca fiind o urgență de sănătate publică, iar președintele Donald Trump a semnat un ordin prin care se refuză intrarea cetățenilor străini care au călătorit în China în ultimele două săptămâni. DJIA (-2,09%) a avut cea mai proastă zi din 23 august și a încheiat ianuarie cu pierderi (-0,99%) pentru prima dată în 5 luni, în timp ce S&P500 (-1,77%) a avut cea mai slabă zi din 2 octombrie. Totodată, atât S&P500 (-0,16%) cât și NASDAQ (+1,99%) au avut cel mai rău început de an din 2016, cu toate că indicele tehnologic a terminat luna ianuarie pe plus. Companiile de cazino care operează în Macao și companiile aeriene au fost din nou afectate, dar printre cele mai mari pierderi le-au suferit acțiunile Amgen (-4,47%), Visa (-4,44%), Apple (-4,43%, cel mai mare declin din ultimele 5 luni) și Caterpillar (-2,97%), care a raportat câștiguri mai slabe decât așteptările și a emis prognoze dezamăgitoare pentru restul anului. Printre performere amintesc IBM (+5,09%), Colgate-Palmolive (+6,20%) și Amazon (+7,38%), care a revenit pe parcursul sesiunii la capitalizare de 1 trilion de dolari (după vara anului trecut), în contextul vânzărilor peste așteptări, mult superioare cele din urmă cu trei luni. În trimestrul al patrulea, care include și perioada sărbătorilor de iarnă, Amazon a înregistrat un profit de 3,3 miliarde dolari, venituri record de 87,44 miliarde dolari (în creștere cu 21% în ritm anual) și un câștig de 6,47 dolari pe acțiune.
Principalele burse europene au închis vineri la cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, după cel mai abrupt declin săptămânal din ultimele aproape 6 luni și cea mai negativă lună ianuarie începând din 2016. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat "urgență de sănătate publică la nivel internațional" din cauza coronavirusului, în contextul în care numărul îmbolnăvirilor de pneumonie crește în continuu (circa 17.000 cazuri confirmate, primele cazuri de infectare cu acest virus în Marea Britatnie și Italia), iar cel al deceselor a trecut deja de 360. Evoluțiile negative de vineri au venit și în contextul în care Eurostat a confirmat că economia zonei euro a încetinit până la un nivel minim al ultimilor aproape șapte ani, deoarece economiile Franței (-0,1%) și Italiei (-0,3%) s-au contractat în mod neașteptat în ultimul trimestru, astfel încât Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a înregistrat un avans de doar 1,0% anul trecut, după o creștere de 0,1% în trimestrul patru.
După 4 zile consecutive negative, Bursa de la București (BVB) a încheiat săptămâna cu o zi complet verde, care însă doar a mai diminuat pierderile săptămânale înregistrate de principalii indici bursieri (BET -1,88%, BET-FI -1,46% și BET-NG -4,28%). În aceste condiții, indicele reprezentativ BET (+0,51%) rămâne pe câștig de la începutul anului, în timp ce indicii sectoriali au avut o luna ianurie diametral opusă, cu creștere frumoasă pentru cel financiar BET-FI (+4,80%) și pierdere pentru cel energetic BET-NG (-4,47%). Ce a surprins plăcut săptămâna trecută au fost volumele sporite de tranzacționare, media zilnică de 13,45 milioane euro fiind cea mai ridicată din ultimele opt luni, favorizată însă de transferurile unor pachete mari de acțiuni la anumiți emitenți din linia a doua (Artrom Slatina și Vrancard Adjud). Rulajele de vineri, de 9,69 milioane euro, s-au realizat cu aceleași titluri ale companiilor vedetă de la BVB, respectiv Banca Transilvania (TLV +0,19%), BRD Groupe Societe Générale (BRD +0,12%), Fondul Proprietatea (FP +1,52%, ajunse la un nou maxim istoric de 1,3400 lei/acțiune, creștere susținută de oferta publică de răscumpărare de 200 milioane acțiuni, reprezentând 2,62% din capitalul social, derulată la prețul de 1,3900 lei/acțiune), OMV Petrom (SNP +0,60%) și Romgaz (SNG +0,57%).
Pe piața valutară, în condițiile aversiunii la risc, cel mai mult au avut de suferit monedele commodities (AUD, NZD și CAD), însă, cu aceste excepții, dolarul american s-a depreciat în raport cu celelalte valute majore. Performera săptămânii a fost lira sterlină (GBP), și asta nu pentru că Marea Briatnie a ieșit oficial din Uniunea Europeană (UE), ci în mare parte pentru poziția surprinzător de hawkish a Băncii Angliei (BOE), care a menținut totodată rata dobânzii la 1,75% pe an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cotațiile petrolului au încheiat în scădere a patra săptămână consecutivă (în care au pierdut circa 4%), pe măsură ce perspectivele de creștere globală se deteriorează. Astfel, țițeiul este mai ieftin acum cu 20% față de maximele ultimelor nouă luni, cele din 8 ianuarie. În schimb prețul aurului a continuat să crească pentru a șaptea săptămână din ultimele opt, metalul prețios valorând acum 51 dolari pe gram.