Indicii majori americani au început săptămâna cu creșteri, pe măsură ce riscurile geopolitice s-au redus simțitor, Statele Unite ale Americii (SUA) și China se pregătesc să semneze ”faza 1” a acordului comercial, iar scurgerile din presă vorbesc despre faptul că americanii sunt pregătiți să renunțe, ca parte a noilor negocieri comerciale, la catalogarea de ”manipulator de valută” adresată Chinei.
Nu au fost date economice relevante, în schimb în discursurile lor, oficiali ai Federal Reserve (FED) au vorbit despre faptul că se așteaptă ca inflația să crească la 2%, în timp ce țin sub observație atât prețurile în creștere ale activelor, cât și riscurile comerciale și de creștere globală mai lentă. Cel mai mult au câștigat acțiunile din sectorul tehnologic, ceea ce a determinat un plus de peste un procent pentru indicele NASDAQ (+1,04% 9,273.93 puncte), care alături de S&P500 (+0,70% 3,288.13 puncte), au stabilit noi maxime istorice. Este de amintit saltul acțiunilor Tesla (+9,77%), după micile corecții de la finalul săptămânii trecute, dar și creșterile General Electric (+3,86%), Nvidia (+3,14%) și Netflix (+3,00%).
Pentru bursele europene ziua de ieri a însemnat o evoluție neconcludentă și închideri divergente la nivelul principalilor indici. Dacă la Milano (FTSE MIB -0,52%), Madrid (IBEX35 -0,31%), Frankfurt (DAX -0,24%) am înregistrat scăderi, iar la Paris (CAC40 -0,02%) a fost indecizie, în schimb este de remarcat creșterea indicelui londonez FTSE 100 (+0,39%), ajutat și de o liră sterlină (GBP) mai slabă, pe fondul așteptărilor că Banca Angliei (BOE) ar putea scădea ratele dobânzilor atunci când se va întâlni la sfârșitul acestei luni.
Prima ședință a săptămânii a fost marcată la Bursa de Valori București (BVB) nu atât de noile maxime post-criză ale indicilor BET (10,023.95 puncte +0,71%) și BET-FI (49,080.81 puncte +2,27%), ci de faptul că aceștia au revenit, prentru prima oară după octombrie 2007, respectiv iunie 2008, la valoarea super rotundă de 10.000 puncte (BET) și cea rotundă de 49.000 (BET-FI). Dacă acesta din urmă a fost performerul unei zile suficient de verzi, în schimb celălalt indice sectorial, cel energetic BET-NG (+0,12%), rămâne cu randament negativ anul acesta, fiind tras în jos ieri de pierderile titlurilor Electrica (EL -0,93%), Rompetrol Well Services (PTR-1,68%) și , mai ales, Transgaz (-1,57%). Din păcate volumele de tranzacționare au fost iarăși foarte modeste, topul lichidității de doar 4,94 milioane euro fiind dominat de Fondul Proprietatea (FP +2,49%, acțiuni ce au stabilit un nou maxim istoric, de 1,2350 lei), Banca Transilvania (TLV +0,19%), Transgaz (TGN -1,57%), Biofarm București (BIO -1,99%) și SIF Moldova (SIF2 +3,68%). De remarcat totodată și saltul titlurilor MedLife (M +2,64%), SIF Banat Crișana (SIF1 +2,54%), Sphera Franchise Group (SFG +2,34%), Transelectrica (+2,27%) și SIF Muntenia (SIF4 +2,12%).
Pe piața valutară, așa după cum spuneam mai devreme, lira sterlină (GBP) s-a depreciat în raport cu celelalte monede importante, după publicarea datelor slabe (-0,3% față de luna anterioară, comparativ cu așteptări de 0,0%) ale PIB-ului Marii Britanii, în contextul în care mai mulți factori de decizie, inclusiv guvernatorul băncii Angliei (BOE), Mark Carney, au sugerat că vor avea în vedere o reducere a ratei, dacă nu există o îmbunătățire semnificativă a datelor economice. Și yenul japonez (JPY) a fost una dintre valutele perdante ieri, în timp ce francul elvețian (CHF), cealaltă monedă de refugiu, a fost performera începutului de săptămână, în ciuda creșterilor de pe piața de capital. În același timp EUR/RON își continuă (non) evoluția, Banca Națională a României (BNR) stabilind un curs de 4,7791, aproape identic cu cel de vineri.
Pe piața mărfurilor trebuie consemnată a șasea zi consecutivă de cotații mai mici ale petrolului, în condițiile în care probabil că atenția traderilor s-a mutat de la tensiunile geopolitice la stocurile mari de combustibil din SUA, în timp ce prețul aurului, aflat în scădere, se menține la minimele ultimelor trei zile, adică 1549 dolari pe uncie.