Închidere mixtă pe Wall Street aseară, ceea ce se traduce prin noi cifre record pentru S&P 500 și Dow Jones, care au terminat cu câștiguri, și o pierdere simbolică pentru NASDAQ, care în pofida atingerii unui maxim istoric intraday nu a reușit să se mențină la acel nivel.
Discuțiile comerciale dintre Statele Unite (SUA) și China au rămas incerte pe fondul negocierilor privind achiziții agricole. De asemenea, CNBC a raportat că SUA încearcă să asigure concesii mai puternice cu privire la furtul de proprietate intelectuală. Pe partea corporativă a atras atenția câștigul acțiunilor Walt Disney (+7,32%), după ce compania și-a lansat serviciul de streaming Disney+, de la care are așteptări maxime după ce a atras peste 10 milioane de abonați într-o singură zi. În schimb au scăzut acțiunile gigantului chinez din domeniului comerțului electronic Alibaba (-2,40%), care ar putea lansa în Hong Kong chiar astăzi, în funcție de evoluția protestelor, oferta secundară prin care să vândă circa 500 milioane acțiuni prin care ar urma să atragă aproximativ 13,40 miliarde dolari. În august, pe fondul protestelor violente și al condițiilor nefavorabile de pe bursă, Alibaba a decis să amâne listarea, operațiunea fiind văzută acum ca un stimul pentru Hong Kong, care a intrat în recesiune pentru prima dată în ultimul deceniu, sub impactul a peste cinci luni de proteste, la care se adaugă efectele disputei comerciale SUA-China. Tot ieri șeful Federal Reserve (FED) Jerome Powell s-a adresat comisiei economice comune a Congresului, afirmând printre altele că politica monetară este adecvată și va rămâne probabil așa, perserspectivele economice sunt favorabile iar riscurile vin de la comerț și încetinirea economică globală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
A fost o zi roșie pe bursele europene după ce președintele american Donald Trump a avertizat că, în lipsa unui acord cu Beijingul, SUA vor continua să majoreze tarifele pentru importurile din China. Totodată, astăzi este data limită până la care administrația americană trebuie să decidă dacă va impune tarife suplimentare pentru automobilele din Uniunea Europeană (UE). Deși există informații că Statele Unite vor anunța o amânare de 6 luni a aceastei decizii, acțiunile producătorilor auto europeni au scăzut ieri, de exemplu cele ale giganților germani BMW (-1,62%), Volkswagen (-1,06%) și Daimler (-0,70%). Indicele londonez FTSE100 a pierdut ieri 0,19%, tras în jos de acțiunile Tullow Oil (-27,32%), care au suferit cea mai mare scădere zilnică în 15 ani, după ce compania de explorare a petrolului și gazelor și-a redus perspectivele de producție. Totodată s-au diminuat și speranțele că Banca Angliei va scădea ratele dobânzilor după ce inflația Marii Britanii a scăzut la un nivel minim al ultimilor trei (1,5%).
Zi verde la Bursa de Valori București (BVB) după corecțiile de marți, însă volumele de tranzacționare continuă să fie extrem de reduse. Iar din rulajele de numai 5,09 milioane euro de ieri, jumătate s-au efectuat cu cea mai lichidă acțiune a pieței locale, cea a Băncii Transilvania (TLV +0,41%). În topul lichidității au urmat acțiunile Nuclearelectrica (SNN +3,20%, după propunerea pentru distribuirea de dividende suplimentare), Romgaz (SNG +0,54%), SIF Transilvania (SIF3 +0,97%) și Fondul Proprietatea (FP +0,85%). S-a observat un interes mai ridicat pentru societățile de investiții financiare, după ce Comisia de Buget a Camerei Deputaților a dat aviz favorabil legii fondurilor alternative de investiții, care este așteptată în piață, investitorii considerând limitative actualele praguri de deținere de 5%.
Pe piața valutară mișcările mai mari s-au făcut pe perechile conținând dolarul neozeelandez (NZD), care a câștigat circa 8,50% în raport cu principalele valute după decizia surprinzătoare a Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) de a menține rata dobânzii la 1,00% pe an, deși piața dădea șanse de circa 75% pentru o reducere cu 25 puncte de bază. La polul opus s-au situat celelalte monede commodities, respectiv dolarul canadian (CAD) și cel australian (AUD). În schimb o nouă zi liniștită pentru EUR/RON, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7635.