ANALIZĂ PROFIT TV Principalele piețe financiare încep săptămâna cu evoluții mixte

ANALIZĂ PROFIT TV Principalele piețe financiare încep săptămâna cu evoluții mixte
scris 12 nov 2019

Săptămâna a început pe piețele americane cu o semi-sărbătoare prilejuită de Ziua Veteranilor, ce are loc anual pe 11 noiembrie, pentru onorarea veteranilor militari, adică a persoanelor care au slujit în armata Statelor Unite (SUA).

Astfel, piața obligațiunilor a fost închisă, la fel și instituțiile guvernamentale (deci n-au fost știri economice) însă, cu toate acestea, s-a tranzacționat pe piețele bursiere și ar fi putut fi o zi mai rea decât a fost până la final. Căci, după o deschidere negativă care ulterior s-a extins, creșterea din a doua parte a sesiunii a dus indicele DJIA (+0,04%) în teritoriul pozitiv, ceea ce înseamnă un nou maxim istoric (27,691.49 puncte). S&P500 și Nasdaq n-au reușit să anuleze în totalitatea pierderea inițială, însă au închis la distanță de minimele zilei. Investitorii rămân în continuare atenți la desfășurările privind negocierile comerciale dintre SUA și China. În străinătate, atenția s-a concentrat asupra demonstrațiilor din Hong Kong după ce poliția a tras focuri de armă către protestatari, forțând școlile și birourile să se închidă devreme și determinând o scădere de 2,62% pentru indicele Hang Seng. Am remarcat creșterile acțiunilor Walgreens Boots Alliance (+5,08%), Lloyds (+4,58%) și Boeing (+4,55%, după știri care vorbesc de reluarea luna viitoare a livrărilor modelului 737Max).

FOTO Facebook permite configurarea barei de butoane din aplicație CITEȘTE ȘI FOTO Facebook permite configurarea barei de butoane din aplicație
Urmărește-ne și pe Google News

Majoritatea piețelor bursiere europene s-au închis ieri pe roșu, pe fondul îndoielilor că un acord comercial în primă fază SUA-China va fi încheiat în curând. Indicele londonez FTSE100 (-0,42%) a scăzut deoarece datele venite au confirmat că economia Marii Britanii a evitat o recesiune tehnică, crescând cu 0,3% în trimestrul trei, dar s-a extins doar cu 1% față de anul trecut , cel mai slab ritm în aproape un deceniu, în timp ce lira sterlină (GBP) a atins un nivel maxim în ultimele șase luni față de euro. Pe de altă parte indicele spaniol IBEX35 (-0,06%) a închis practic indecis, deoarece alegerile parlamentare din Spania nu au relevat o direcție clară către un guvern stabil, după ce Partidul Socialist a câștigat alegerile dar a pierdut majoritatea, în timp ce partidul de extremă dreaptă Vox și-a dublat numărul de locuri de la alegerile din aprilie.

Principalii indici bursieri de la București au avut evoluții mixte ieri, după exact același tipar din zilele trecute și din multe altele din acest an, respectiv cu variații reduse ale cotațiilor și volume extrem de mici, de 4,77 milioane euro, care consființesc a patra sesiune consecutivă de scădere a acestora. Cele mai mari rulaje, peste 40 %, s-au efectuat cu titlurile Banca Transilvania (TLV +0,62%), urmate în topul lichidității de acțiunile Romgaz (SNG +0,13%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +1,11%), Fondul Proprietatea (FP +0,85%) și Nuclearelectrica (SNN -2,78%). Alături de acestea din urmă, dintre componentele indicelui reprezentativ BET (+0,32%), pierderi mai mari s-au înregistrat cu titlurile Digi Communications (DIGI -1,76%) și Alro (ALR -1,74%), în timp ce Sfera Franchise Group (SFG +2,50%) și Medlife (M +1,54%) au înregistrat creșteri.

Pe piața valutară a fost o evoluție mixtă pentru moneda americană (USD), însă performera zilei a fost lira sterlină (GBP), care a crescut cu 3,25% în raport cu coșul monedelor importante. Creșterea ar fi putut fi mai mare după ce în Marea Britanie, șeful Partidului Brexit, Nigel Farage, a declarat că partidul său nu va concura în viitoarele alegeri pe locurile deținute de Partidului Conservator, însă ulterior traderii și analiștii au considerat gestul având un impact mai mic decât se credea inițial. S-au mai apreciat dolarul neozeelandez (NZD +2,40%) și francul elvețian (CHF +1,50%), în timp ce la polul opus s-a aflat dolarul australian (AUD -3,00%). Ușoară depreciere și pentru moneda națională, însă variația cotației EUR/RON a fost de foarte mică amplitudine, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7627.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa