ANALIZĂ PROFIT TV O săptămână favorabilă activelor de risc, excepțională pentru lira sterlină și catastrofală pentru lichiditatea de la BVB

ANALIZĂ PROFIT TV O săptămână favorabilă activelor de risc, excepțională pentru lira sterlină și catastrofală pentru lichiditatea de la BVB
scris 14 oct 2019

Săptămâna s-a încheiat pe Wall Street cu a treia zi consecutivă de creșteri pentru indicii bursieri majori americani, susținute de optimismul investitorilor privind negocierile SUA-China, în urma cărora președintele Donald Trump a afirmat că s-a ajuns cu China la o substanțială primă fază a acordului comercial, cu înțelegeri privind proprietatea intelectuală, serviciile financiare și substanțiale achiziții agricole, războiul comercial fiind astfel foarte aproape de sfârșit.

Însă marile speranțe pentru ceva cuprinzător au fost diminuate până la final căci, în esență, s-a ajuns la achiziții de soia contra amânări ale tarifelor și, mai important, taxele vamale din 15 decembrie sunt încă programate a fi implementate. Printre cele mai mari creșteri le-au avut vineri acțiunile Apple (+2,66%), care au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată (231,21 dolari) după ce gigantul american a cerut furnizorilor să mărească producția modelelor iPhone11, în condițiile în care cererea pentru noua serie de telefoane, lansată luna trecută, a depășit așteptările. Și acțiunile Boeing au crescut (+1,06%), în condițiile în care la 38 din cele peste 800 aeronave 737NG la care s-au efectuat verificări au fost observate fisuri la îmbinarea dintre aripă și fuzelaj. De reamintit și de avioanele 737MAX, care sunt consemnate la sol încă din luna martie, în urma accidentelor fatale din Indonezia și Etiopia, în care peste 340 de oameni și-au pierdut viața.
Și în Europa s-au înregistrat vineri creșteri generalizate pe toate bursele de acțiuni, fiind de remarcat câștigul indicelui german DAX (+2,86%), care face ca plusul săptămânal de 4,13% să crească randamentul anual la +18,49%. A fost o săptămână excelentă și pentru indicele parizian CAC40 (+1,73% vineri) care astfel, cu plusul de 3,21% ajunge la aproape douăzeci procente (+19,21%) câștig de la începutul anului și revine în zona nivelurilor maxime din ultimii doisprezece ani.

Erste atenționează: Inflația va reveni peste ținta BNR de 3,5%, în pofida scăderii din septembrie CITEȘTE ȘI Erste atenționează: Inflația va reveni peste ținta BNR de 3,5%, în pofida scăderii din septembrie
Urmărește-ne și pe Google News

Pe bursele asiatice am remarcat câștigul de vineri din Hong Kong (Hang Seng +2,34%), dar și săptămâna bună a indicelui japonez Nikkei225 (+1,82%), deși în Japonia capul de afiș a fost ținut de taifunul Hagibis, care a adus cele mai puternice vânturi și ploi din ultimii  60 de ani, evacuând peste șase milioane de oameni și anulând trei meciuri de la Cupa Mondială de rugby.

Zi verde la Bursa de Valori București (BVB) într-o zi de vineri favorabilă activelor de risc și cu creșteri puternice pe piețele de capital globale, astfel că principalii indici bursieri autohtoni continuă să se mențină în zona maximelor ultimilor ani. Însă volumele de tranzacționare de 2,11 milioane euro, cele mai mici din ultimul an, sunt de-a dreptul ridicole și confirmă ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână când, cu excepția unui transfer major  realizat joi cu 0,38% din capitalul social al producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG), media zilnică de tranzacționare a fost de, atenție, 3,26 milioane euro, adică cea mai anemică din ultimul an. Este o cifră de-a dreptul caraghioasă, care pur și simplu poate pune la îndoială decizia din urmă cu două săptămâni a agenției britanice FTSE Russell de a upgrada piața românească la categoria emergentă secundară. În acest context nu mai este nimic de adăugat, doar să amintesc pentru statistici că cele mai tranzacționate acțiuni au fost Banca Transilvania (TLV +0,42%), Fondul Proprietatea (FP +1,28%), Erste Group Bnak (EBS +4,05%), SIF Banat Crișana (SIF1 +0,42%) și SIF Oltenia (SIF% -0,46%).

Pe piața valutară am consemnat, cumva logic, o săptămână negativă pentru monedele de refugiu, francul elvețian (CHF) și yenul japonez (JPY), dar ”The Big Story” a fost aprecierea puternică a lirei sterline (GBP), cu cea mai mare creștere de două zile (aproape 500 puncte joi și vineri) pentru GBP/USD din ultimul deceniu. Leul (RON) s-a depreciat în raport cu moneda unică europeană (EUR), cursul EUR/RON de 4,7582 stabilit vineri de Banca Națională a României (BNR) fiind cel mai mare din ultimele cinci luni.

În contextul apetitului pentru risc al investitorilor, a fost o săptămână de scădere pentru prețul metalelor prețioase și de creștere pentru cotațiile petrolului, plusul de circa 2,5% de vineri venind și pe fondul temerilor privind o eventuală întrerupere a livrărilor de țiței din Orientul Mijlociu, după ce presa a relatat că un petrolier iranian a fost lovit de rachete în apropiere de Arabia Saudită.

O săptămână pozitivă a avut și cotația Bitcoin, care a scăzut însă vineri, după ce Libra Association, organizația prin care Facebook, liderul proiectului, alături de 28 companii partenere, urmărește lansarea unei criptomonede proprii bazate pe blockchain și a unui sistem de plăți asociat, a rămas fără cei mai mari cinci parteneri. Probabil pe fondul barierelor legislative tot mai mari din Statele Unite (SUA) și Uniunea Europeană (UE), rând pe rând s-au retras din proiectul ambițios procesatorul de plăți PayPal, compania de comerț și shopping online eBay, serviciul de plăți online Stripe, precum și companiile globale care activează în domeniul tehnologiei de plată Visa și Mastercard.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa