ANALIZĂ PROFIT TV Marți a fost un fel de copy-paste la ziua de luni

ANALIZĂ PROFIT TV Marți a fost un fel de copy-paste la ziua de luni
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 26 feb 2020

Volatilitatea s-a menținut pe principalele financiare pentru a doua zi la rând. Pe fondul panicii create de coronavirus și în condițiile în care există riscul declarării unei pandemii globale, deoarece cazurile din afara Chinei au crescut rapid, investitorii au continuat să iasă de pe activele riscante, cum sunt acțiunile, și au cumpărat din nou titluri de stat emise de Trezoreria Statelor Unite ale Americii (SUA).

În aceste condiții randamentele bondurilor americane la 10 ani au continuat să scadă și au stabilit un nou minim istoric, 1,3171%, după ce același lucru se întâmplase cu cele la 30 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Sistemul bancar - profit net mai mic în 2019 din cauza taxei pe active și a provizioanelor făcute de băncile pentru locuințe. 2019 este însă al doilea cel mai bun din istorie ca nivelul nominal al profiturilor CITEȘTE ȘI GRAFICE Sistemul bancar - profit net mai mic în 2019 din cauza taxei pe active și a provizioanelor făcute de băncile pentru locuințe. 2019 este însă al doilea cel mai bun din istorie ca nivelul nominal al profiturilor

Sesiunea americană începuse pozitiv, cu o ușoară revenire a apetitului pentru risc, dar o combinație de factori, printre care noi cazuri de coronavirus în Elveția și Germania, o conferință de presă alarmantă CDC, afirmațiile consilierului economic Larry Kudlow privind posibilitatea ca Federal Reserve (FED) să nu reducă ratele de dobândă și temerile generale cu privire la virus au avut rapid un efect în piață și au urmat iarăși vânzări agresive. Astfel, până la final, indicii Dow Jones (-3,15%, care a pierdut în două zile peste 1900 puncte) și S&P500 (-3,03%) au înregistrat cel mai mare declin de 2 zile din februarie 2018, iar cu pierderea de ieri NASDAQ (-2,77%) a trecut și el pe minus de la începutul anului.

Și piețele bursiere din Europa au inversat câștigurile inițiale și au închis iarăși pe roșu, deoarece investitorii sunt îngrijorați asupra impactului economic potențial al focarului de coronavirus, pe măsură ce acesta se răspândește în noi țări, respectiv Spania. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea rapidă a 19 cazuri de coronavirus raportate în Italia în ultimele două zile și a trimis o misiune pentru a sprijini autoritățile italiene. Indicele german DAX (-1,88%) a scăzut până la un minim al ultimelor 11  săptămâni după ce ultimele date au confirmat că cea mai mare economie a Europei a stagnat în al patrulea trimestru.

Bursa de Valori București (BVB) a rămas corelată cu piețe externe astfel încât am consemnat ieri o nouă zi de scăderi, și de data aceasta pe volume de tranzacționare ridicate, de 12,43 milioane euro, mult peste media din ultima perioadă. Pierderile principalilor indici au fost, ca și luni, mult mai mici comparativ cu cele din bursele mature (BET -0,71%, BET-FI -1,33%, BET-NG -0,78%). Cele mai mari rulaje s-au efectuat ieri cu titlurile Romgaz (SNG -0,73%), compania raportând, grație unui preț mediu de vânzare mai mare, un profit net de 1,43 miliarde lei (cu 4,55% mai mare ca în 2018), cu toată reducerea producției proprii și a livrărilor cantitative către clienți. Au urmat în topul lichidității acțiunile Banca Transilvania (TLV -0,60%), Fondul Proprietatea (FP -0,74%), BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,25%) și OMV Petrom (SNP -2,24%). Am remarcat pierderea SIF Transilvania (SIF3 -4,65%), după anunțul despre o solicitare de convocare a unor AGA, pe ordinea de zi a acestora figurând atât modificarea Actului Constitutiv în sensul eliminării pragului de deținere, cât și un vot pentru pornirea acțiunii în răspundere împotriva directorului Mihai Fercală și președintelui Consiliului de Administrație Ștefan Szabo.

Cu aceste mișcări din activele riscante către cele mai sigure, piața valutară nu pare că știe cum să reacționeze, dolarul (USD) pierzând totuși teren față de majoritatea monedelor majore. Au fost corecții atât pentru cotațiile petrolului, a treia zi la rând, dar și pentru prețul aurului, care, după maximul de 1689 dolari pe uncie, a pierdut circa 50 dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa