Prima parte a zilei de ieri a fost pozitivă pe piețele asiatice, în urma știrilor că Fondul Monetar Internațional (FMI), chiar dacă a redus prognoza de creștere globală pentru anul acesta la cea mai mică rată din 2009, pune la dispoziție aproximativ 50 miliarde dolari prin facilitățile sale de urgență pentru țările emergente și în curs de dezvoltare, pentru a lupta împotriva focarului de coronavirus.
Totodată Banca Mondială (BM) a anunțat, de asemenea, că va oferi un pachet inițial de până la 12 miliarde dolari pentru a sprijini imediat țările care se confruntă cu o criză de sănătate legată de focar. Între timp, ministerul olimpic japonez a reiterat că Jocurile Olimpice de vară se vor desfășura după programul stabilit, chiar și cu focarul de virus în desfășurare. China a declarat că va aloca 16 miliarde dolari pentru prevenirea și controlul virusului, astfel încât am asistat la a 4-a zi consecutivă de creșteri pentru indicii locali (CSI300 +2,23%, SSEC +1,99%), cele mai performante sectoare fiind cel financiar (+2,2%), de asistență medicală (+1,8%), de utilități (+1,6%), al telecomunicațiilor (+1,5%) și energetic (+1,4%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Apoi însă, după trei zile consecutive verzi, majoritatea indicilor bursieri europeni au încheiat ziua cu pierderi, deoarece îngrijorările cu privire la impactul focarului de coronavirus continuă, în ciuda speranțelor că stimularea oferită de guverne și băncile centrale ar putea proteja economia globală. Băncile centrale din SUA (FED), Canada (BOC) și Australia (RBA) au redus deja ratele dobânzilor pentru a-și sprijini economiile, iar Banca Centrală Europeană (ECB) este așteptată cu măsuri similare săptămâna viitoare, în timp ce următorul guvernator al Băncii Angliei (BOE), Andrew Bailey, a declarat miercuri parlamentului britanic că banca ar trebui să aștepte mai multă claritate cu privire la impactul economic al virusului înainte de a reduce costurile împrumutului. Printre acțiunile cu scăderi mari amintesc furnizorul auto Continental (-13,32%), după ce a înregistrat o pierdere netă de 1,2 miliarde euro în 2019, pe fondul unei încetiniri a cererii de autoturisme, sau compania britanică de media ITV (-12,02%), care a fost afectată de o scădere a reclamelor de călătorie și vacanțe din cauza coronavirusului. A pierdut și asigurătorul britanic Aviva (-0,13%0, chiar dacă a înregistrat un profit record în 2019, în timp ce compania germană din sectorul farmaceutic și chimic Merck KGaA (+0,15%) a crescut după ce a prognozat câștiguri „puternice” pentru anul acesta.
Evoluția negativă a continuat și chiar s-a amplificat pe parcursul sesiunii americane, unde s-a păstrat patternul din această săptămână, cu mișcări extrem de volatile și zile succesive verzi și roșii. Nervii nu s-au calmat odată cu tăierile de rate ale băncilor centrale iar investitorii rămân îngrijorați de impactul economic al coronavirusului (deoarece numărul infecțiilor la nivel mondial continuă să crească) și reticenți în ceea ce privește măsurile de stimulare deja anunțate de FMI, BM, China sau Congresul SUA. În aceste condiții printre cele mai mari scăderi le-au înregistrat acțiunile companiilor din sectorul aviatic și financiar, de exemplu Boeing (-8,04%), General Electric (-7,95%), Wells Fargo (-6,04%), Morgan Stanley (-5,86%), Citigroup (-5,79%), Credit Suisse (-5,62%), ING (-5,51%), Deutsche Bank (-5,49%) sau Lloyds (-5,26%).
După trei zile de câștiguri în care au recuperat circa jumătate din pierderile de săptămâna trecută, principalii indici de la Bursa de Valori București (BVB) au încheiat ședința de ieri cu pierderi, respectiv BET -1,77%, BET-FI -1,09% și BET-NG -2,73%, tras în jos mai ales de scăderile acțiunilor OMV Petrom (SNP -4,70%) și Transgaz (TGN -3,97%). De subliniat este însă menținerea, pentru a 9-a sesiune la rând cu un număr din două cifre, de 14,13 milioane euro. Aproape o treime din rulaje s-au afectuat cu titlurile Banca Transilvania (TLV -0,60%), urmate în topul lichidității de acțiunile Fondul Proprietatea (FP +0,37%), BRD Groupe Societe Generale (BRD -3,49%), OMV Petrom (SNP -4,70%) și Romgaz (SNG -1,43%).
Fluxurile de bani dinspre acțiuni s-au refugiat iarăși în bonduri (yieldurile titlurilor americane la 10 ani și 30 ani stabilind noi valori minime istorice, de 0,898%, respectiv 1,535%), în aur (prețul ajungând iarăși la 1670 dolari pe uncie, în jurul maximelor din 24.02) sau în monedele safe heaven, adică yenul japonez (JPY) și francul elvețian (CHF). În același timp timp cotațiile petrolului au scăzut din nou, cu toate că OPEC și aliații săi se pregătesc să anunțe noi reduceri ale producției, de circa 1,5 milioane de barili pe zi.