A fost o sesiune corectivă pe Wall Street, însă pierderile principalilor indici bursieri americani au fost relativ reduse, datorate în special vânzărilor de la finalul zilei. În ceea ce privește datele venite ieri, noile comenzi pentru mărfuri fabricate în Statele Unite ale Americii (SUA) au scăzut (-0,7%) în noiembrie, indicând o slăbiciune în sectorul de producție, indicele non-manufacturier ISM (55.0) a întrecut așteptările (54.5), iar deficitul comercial al SUA s-a redus la cel mai mic nivel din ultimii trei ani (43,1 miliarde dolari).
Pe frontul comercial, Comitetul de Finanțe al Senatului a aprobat USMCA (acordul Statele Unite – Mexic – Canada), trimițându-l în plenul Senatului pentru un vot complet. Cam toate sectoarele reprezentate în indicele reprezentativ S&P500 au înregistrat pierderi, iar dintre acțiunile reprezentative amintesc aici Merck&Co (-2,66%), Anheuser-Busch (-2,06%) și General Motors (-1,93%). Au fost însă și câștigători, dintre care se remarcă Uber (+3,89%) și Tesla (+3,88%), care a stabilit un nou maxim istoric (469,06 dolari pe acțiune), după a cincea închidere consecutivă verde.
Ziua a început însă cu creșteri pe bursele asiatice, care au preluat mișcarea de cu o seară înainte de pe Wall Street, în timp ce piețele europene, după vânzările puternice din ultimele două sesiuni, s-au închis mixt, deoarece frica unui conflict între SUA și Iran s-a mai estompat.
A fost o sesiune verde și la Bursa de Valori București (BVB), chiar dacă plusurile principalilor indici nu au depășit 0,20%. Am consemnat două excepții, cei doi indici sectoriali, cu un câștig de 0,46% pentru cel energetic BET-NG și o pierdere de 0,18% pentru cel financiar BET-FI. Indicele energetic a fost tras în sus de faptul că doar două dintre componentele sale au încheiat cu pierderi, respeciv Electrica (EL -0,46%) și Oil Terminal (OIL -0,39%), în timp ce plusurile de pe SIF Transilvania (SIF3 +0,26%) și SIF Oltenia (SIF5 +0,39%) n-au fost suficiente pentru a determina o închdere pozitivă pentru indicele financiar. Chiar dacă volumele de tranzacționare și-au continuat tendința de creștere, cifra de 8,78 milioane euro atinsă ieri fiind apropiată de media de anul trecut, trebuie menționat că mai mult de jumătate din rulaje s-au efectuat cu titlurile Banca Transilvania (TLV +0,39%). Dealtfel acțiunile bancare au acaparat interesul cumpărătorilor, pe locul doi în topul lichidității aflându-se, la mare distanță, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,13%), urmate de Fondul Proprietatea (FP 0,00%), OMV Petrom (SNP +0,22%) și Electrica (EL -0,46%).
Pe piața valutară dolarul (USD) a fost rege, câștigând teren față de restul monedelor importante, în timp ce EUR/RON a avut o zi liniștită, cursul stabilit de Banca Nțională a Româiei (BNR) fiind de 4,7750. În același timp prețurile aurului și argintului au continuat să crească, în timp ce cotațiile petrolului au continuat să corecteze după ce au urcat în contextul tensiunilor geopolitice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum