Președintele Rezervei Federale din St.Louis, James Bullard, unul dintre cei mai mari susținători ai reducerii dobânzilor, a declarat ieri într-un interviu pentru Bloomberg că nu este timpul pentru tăierea ratelor dobânzii cu 0,50%, o mișcare considerată ca exagerată, chiar dacă el a votat săptămâna trecută pentru o reducere a ratei de 0,25%.
Piața dă șanse de 40% pentru o reducere cu 50 puncte bază, însă cum principalul susținător nu sprijină o asemenea decizie, sunt șanse mari ca asta să nu se întâmple, cu atât mai mult cu cât Bullard a caracterizat o reducere la ședința din iulie mai degrabă drept o ”asigurare” decât începutul unui ciclu de relaxare. Ieri a vorbit și șeful FED Jerome Powell, despre perspectivele economice și politica monetară la Consiliul pentru Relații Externe din New York, însă discursul nu a fost relevant. Pe de altă parte investitorii au devenit deja prudenți înainte de întâlnirea dintre președinții Donald Trump și Xi Jinping, programată la summitul G20 de la finalul săptămânii. Nu în ultimul rând cifrele privind încrederea consumatorilor din SUA pe luna iunie (121.5) au fost mai reduse, atât față de așteptări (132.0), cât și comparativ cu luna trecută (131.3). Toate acestea au mișcat ieri principalele piețe financiare, în speță bursele, dolarul și aurul.
Astfel, corecția începută săptămâna aceasta pe Wall Street a continuat și în ședința de ieri, când principalii indici bursieri au închis pe scădere. Acțiunile din sectorul tehnologic, printre care Adobe (-3,97%), Microsoft (-3,6%), FedEx (-3,06%), Netflix (-2,89%) și Alphabet/Google (-2,61%) au fost printre marile perdante, în timp ce plusuri au înregistrat GeneralMotors (+1,95%), Walgreens (+1,92%) și BritishAmericanTobacco (+1,62%).
CITEȘTE ȘI FOTO A fost desemnat cel mai bun restaurant din lumeExact ca în prima zi a săptămânii, am asistat pe bătrânul continent european la o sesiune de tranzacționare indecisă, în care majoritatea piețelor au închis cu pierderi. Indicele PX de la Praga a dat tonul la scăderi (-1,53%), în timp ce bursele nordice de la Copenhaga (OMX20 +0,41%) și Helsinki (OMX25 +0,31%) au fost verzi.
Dacă ne referim la piețele asiatice, acolo a fost o zi roșie, scăderile mai mari fiind ale indicilor din Hong Kong (HangSeng -1,15%) și China (CSI300 -1,04%, SSEC -0,87%).
În ton cu majoritatea burselor europene a evoluat ieri și bursa de la București, cu o ședință indecisă în marea majoritate a zilei și o închidere pe roșu, variații mai mari ale cotațiilor avându-le SCD (-7,95%) și CMP (-3,02%). Excepție de la tendința generală a făcut, ca de multe ori anul acesta, indicele financiar BET-FI (+0,21%). Volumele au fost de 9,78 milioane euro, și mai mult de jumătate din aceste rulaje s-au efectuat pe cele mai tranzacționate acțiuni, respectiv TLV (-1,68%), SNP (+0,13%), EL (-1,77%), BRD (-0,81%) și SNG (-0,79%). La SNP există acum problema vânzării de către stat a unui pachet de 8% din acțiuni către salariații societății la prețul la care grupul OMV a preluat controlul asupra companiei în 2004, obligație impusă de o recentă decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Pe piața valutară USD a mai recuperat din pierderile din ultimele zile, nu însă și față de JPY, CAD și NZD, în timp ce EUR/RON a avut o evoluție liniștită, între 4,7230 și 4,7170, cursul stabilit de BNR fiind 4,7205
Principalele mărfuri tranzacționate au avut o zi de creșteri, cotațiile petrolului apropiindu-se de o zonă de rezistență în timp ce prețul aurului a avut 24 ore volatile, cu creștere pe parcursul sesiunii asiatice, scădere în restul zilei și revenire pe finalul sesiunii americane.