ANALIZĂ PROFIT TV Cea mai mare economie europeană pare că se îndreaptă spre recesiune

ANALIZĂ PROFIT TV Cea mai mare economie europeană pare că se îndreaptă spre recesiune
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 24 sep 2019

Săptămâna a început cu scăderi pe bursele europene, în condițiile în care temerile investitorilor față de creșterea economică a Zonei Euro s-au intensificat după datele dezamăgitoare, mai slabe decât așteptările, din Germania și Franța, primele două economii de pe continent.

Tensiunile comerciale, provocările din industria auto și Brexitul amenință să împingă Germania în recesiune tehnică, căci economia acestei țări se confruntă cu cea mai slabă evoluție din ultimii aproape șapte ani, în contextul în care activitatea sectorului privat s-a redus pentru prima dată din aprilie 2013, scăderea producției industriale se adâncește iar activitatea din fabricile germane s-a micșorat în septembrie cu cel mai rapid ritm din ultimul deceniu. În același timp creșterea sectorului de afaceri francez este cea mai redusă din ultimele patru luni, sectorul de producție abia a crescut iar cel al serviciilor a înregistrat cea mai lentă creștere din luna mai.

VIDEO Google lansează Play Pass, răspunsul la Apple Arcade pentru Android CITEȘTE ȘI VIDEO Google lansează Play Pass, răspunsul la Apple Arcade pentru Android
Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte prăbușirea operatorului turistic britanic Thomas Cook, cea mai veche companie de turism din lume, cu un portofoliu format din operatori aerieni, hoteluri, stațiuni, nave de croazieră și agenții de turism, care a anunțat încetarea operațiunilor cu efect imediat, a afectat și ea sentimentul. Totuși colapsul Thomas Cook a antrenat creșterea acțiunilor companiilor rivale pe bursele europene, în pofida sentimentului negativ la nivelul principalilor indici, generat, așa cum afirmam mai devreme, de cifrele economice sub așteptări din Zona Euro. Astfel, acțiunile grupului anglo-german TUI, numărul 1 mondial în domeniul turismului, au atins pe bursa londoneză nivelul de 900 lire sterline, după o creștere de 7,12%. S-au apreciat și titlurile companiilor aeriene Easyjet (+4,63%) sau Ryanair (+0,85%).

Pe Wall Street sesiunea de tranzacționare s-a încheiat indecis, investitorii fiind în continuare preocupați de  incertitudinile privind negocierile comerciale dintre Statele Unite al Americii (SUA) și China. Iar cifrele venite dinspre economia americană au dezamăgit, căci indicele preliminar al managerilor de achiziții pentru ocuparea forței de muncă în SUA a scăzut la 49,1 în septembrie, înregistrând cel mai redus nivel din decembrie 2009. Printre acțiunile care au înregistrat creșteri au fost și cele ale gigantului tehnologic Apple (+0,45%), după ce compania a anunțat că noul MacPro va fi realizat în Austin Texas, după ce a primit o derogare de tarife.

În schimb indicii principali de la Bursa de Valori București (BVB) își continuă evoluția extrem de pozitivă din ultima perioadă, deși ieri indicele energetic BET-NG a închis pe roșu (-0,33%), doar două dintre componentele sale terminând pe verde, respectiv Nuclearelectrica (SNN +0,31%) și Conpet (COTE +0,25%). Peste 60% din rulajele de 7,50 milioane euro de ieri au fost asigurate de titlurile Banca Transilvania (TLV +1,04%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +1,29%) și Fondul Proprietatea (FP +4,35%, ajunse la prețul de 1,2000 lei/acțiune, cea mai ridicată valoare de la listarea din 2011). Dealtfel societatea a comunicat că săptămâna trecută a mai achiziționat, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari, încă 8,86 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit 10,16 milioane de lei. Au fost urmate în topul lichidității de OMV Petrom (SNP -0,36%) și Romgaz (SNG 0,00%).

Dolarul (USD) a continuat să câștige teren în raport cu monedele importante, excepțiile fiind dolarul neozeelandez (NZD) și francul elvețian (CHF). Pierzătoarele au fost lira sterlină (GBP, -3% față de coșul valutelor majore) și moneda unică europeană (EUR (-2%). În ceea ce privește EUR/RON, perechea a evoluat după același tipar ca în ultimele zile, astfel încât am asistat la o ușoară creștere a cotației până la 4,7570, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7491.

Pe piața mărfurilor săptămâna a început liniștit, fiind de semnalat doar creșterea de cinci procente a cotației argintului, până la nivelul de 18,60 dolari pe uncie.

viewscnt
Afla mai multe despre
recesiune
catalim chivu