Optimismul a revenit pe Wall Street ieri întrucât, pe de-o parte, tensiunile geopolitice din zona Golfului s-au diminuat, iar pe de altă parte negocierile comerciale dintre Statele Unite (SUA) și China se vor relua.
De altfel președintele Donald Trump a declarat că discuțiile cu partea chineză privind ”faza a doua” cu China vor începe „imediat”, menționând că ar putea aștepta până la alegerile din noiembrie pentru a obține efecte concrete. Trump a subliniat, de asemenea, că ”faza întâi” poate însemna până la 50 miliarde dolari în achizițiile de produse agricole. Între timp, Beijingul a confirmat că va trimite săptămâna viitoare la Washington o delegație condusă de vicepremierul Liu He pentru semnarea acordului parțial. În acest context am asistat la o sesiune verde, la finalul căreia principalii indici bursieri americani au stabilit iarăși noi maxime istorice (DJIA +0,74% 28,956.20 puncte, S&P500 +0,67% 3,274.70 puncte, NASDAQ +0,81% 9,203.43 puncte). DJIA a fost chiar foarte aproape de a trece peste nivelul de 29.000 puncte (maximul intraday a fost de 29.988 puncte), după ce în 15 noiembrie depășise 28.000 puncte. Printre cele mai mari creșteri le-au înregistrat acțiunile Beyond Meat (+10,84%), Apple (+2,12%), Goldman Sachs (+2,04%), dar și Boeing (+1,50%), pe speculații cu privire la faptul că o rachetă iraniană a fost cea care a doborât accidental aeronava 737 din Ucraina. De adăugat și scăderea Tesla (-2,19%), după șase zile consecutive de creșteri și stabilirea unor valori record.
Calmarea climatului în Orientul Mijlociu a permis burselor europene să închidă iarăși pe verde. Indicele german DAX (+1,31%) a atins13,495 puncte, cel mai înalt nivel de închidere în ultimii doi ani și foarte aproape de maximul istoric (13,596.89 puncte), după ce datele venite au arătat că producția industrială a Germaniei a crescut în noiembrie (+1,1%) cel mai mult într-un an și jumătate, depășind așteptările (+0,9%).
Toți indicii de la Bursa de Valori București (BVB) au încheiat ședința de tranzacționare de ieri cu creșteri, revenind astfel în zona maximelor din ultimii ani. Volumele de 7,29 milioane euro s-au menținut în jurul cifrelor din ultimele zile, însă peste 60 % din rulajele de ieri s-au efectuat cu titlurile Fondul Proprietatea (FP +0,42%), Banca Transilvania (TLV +1,95%) și OMV Petrom (SNP+0,22%). Topul lichidității a fost completat de Romgaz (SNG +0,41%) și Electrica (EL +1,41%). Ziua a fost atât de favorabilă cumpărătorilor încât cu greu am remarcat doar trei acțiuni dintre cele ce compun indicele general BET (+0,84%) și cei sectoriali BET-FI (+0,62%) și BET-NG (+0,75%) care au scăzut, respectiv MedLife (M -0,29%), Sphera Franchise Group (SFG -0,26%) și Oil Terminal (OIL -0,39%).
Pe piața valutară, în ciuda tensiunii mai mici din piață, performerul zilei a fost francul elvețian (CHF), care s-a apreciat în raport cu restul monedelor importante, cel mai mult față de dolarul neozeelandez (NZD), care a fost perdantul zilei. Referitor la moneda națională nu este nimic de semnalat căci, pentru a treia zi la rând, perechea EUR/RON a stat practic pe loc, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR), la o zi după ce a menținut rata dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an, fiind de 4.7774.
În ceea ce privește principalele mărfuri tranzacționate, după nebunia din ziua precedentă, prețurile petrolului și aurului au avut parte de consolidare în jurul cotațiilor actuale, finalul zilei consemnând totuși o ușoară depreciare.