ANALIZĂ PROFIT TV Am avut de toate în prima săptămână completă din 2020 pe principalele piețe financiare

ANALIZĂ PROFIT TV Am avut de toate în prima săptămână completă din 2020 pe principalele piețe financiare
scris 13 ian 2020

Săptămâna s-a încheiat cu o zi de corecții pe Wall Street, deoarece datele macro au dezamăgit ușor așteptările pieței. Angajatorii au adăugat 145.000 de locuri de muncă în decembrie, sub un consens de 164.000.

Media anului a fost de 176.000, care este cea mai slabă din 2011, dar este încă excelentă în acest moment al ciclului, cu un șomaj atât de scăzut (3,5%), care se menține la minimul ultimilor 50 ani. Cifrele de vineri pot constitui un avertisment, deși multe s-ar putea schimba luna viitoare la revizuire, dar locurile de muncă în producție au scăzut cu 12.000, cifră care, completată de un indicator PMI în decembrie de 47,2 puncte, sugerează o slăbiciune viitoare în sector. Să amintesc că salariile au crescut cu doar 0,1%, comparativ cu așteptări identice cu cifra de luna trecută (0,3%). În ceea ce privește latura geopolitică, secretarul de stat Mike Pompeo și secretarul trezoreriei Steven Mnuchin au anunțat noi sancțiuni pentru regimul iranian. Per total a fost însă o săptămână pozitivă, în care am remarcat cumpărările agresive după fiecare deschidere negativă, iar DJIA (care vineri a depășit intraday nivelul de 29.000 puncte) și S&P500 au deja câștiguri de un procent de la începutul anului, în timp ce indicele tehnologic NASDAQ (+2,30%) continuă raliul în pas dublu.

INFOGRAFICE Creditele s-au ieftinit pe final de 2019. Dobânzile la depozite sunt în creștere ușoară CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Creditele s-au ieftinit pe final de 2019. Dobânzile la depozite sunt în creștere ușoară
Urmărește-ne și pe Google News

În Europa am asistat la evoluții mixte, a fost o zi indecisă dar ușor negativă pentru indicii majori, cu cifre identice (-0,09%) pentru DAX și CAC40. La finalul unei săptămâni agitate, tragem linie și consemnăm în general corecții pe bursele importante, cu aceeași excepție, de data asta de luat în seamă, și anume indicele de la Frankfurt (DAX +2%), care recuperează astfel cu vârf și indesat pierderea de săptămâna trecută.

La Bursa de Valori București (BVB) săptămâna s-a încheiat cu o zi verde, excepție făcând indicele energetic BET-NG (-0,23%), care astfel confirmă începutul negativ de an (-0,66%), spre deosebire de celălalt indice sectorial, cel financiar BET-FI (+0,81% vineri), care a câștigat în 2020 circa un procent. În schimb creșterea de vineri (+0,13%), respectiv de săptămâna trecută (+0,32%), nu au fost suficiente pentru ca indicele general BET (-0,25% în 2020) să recupereze pierderea de peste 1% din primele două sesiuni ale anului. Volumele de tranzacționare au fost de doar 5,71 milioane euro, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 6,79 milioane euro pentru prima săptămână din 2020, cifră care nu mi se pare mică raportat la rulajele de pe bursa locală din ultimele luni, ținând cont totuși că este peste media din decembrie. În topul lichidității s-au aflat vineri aceleași acțiuni preferate mai mereu de către investitori, și anume Banca Transilvania (TLV +0,19%), Fondul Proprietatea (FP +0,42%), OMV Petrom (SNP -0,44%, unde joi Ministerul Economiei, care deține 20% din acțiuni, a convocat Adunarea Generală a Acționarilor pentru a vota revocarea lui Sevil Shhaideh din calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere), Romgaz (SNG +0,14%) și Conpet (COTE 0,00%), operatorul sistemului național de transport țiței din Ploiești fiind pentru prima oară în top în acest an.

Pe piața valutară a fost săptămâna dolarului (USD), care s-a apreciat în raport cu celelalte monede importante (mai ales față de yenul japonez JPY), deși cifrele de vineri privind creșterea salariilor în Statele Unite (SUA) au făcut ca moneda americană să fie vândută. EUR/RON încheie la 4,7795 prima săptămână completă de anul acesta, după patru zile în care practic a stat pe loc, iar Banca Națională a României (BNR) a menținut, pentru a 13-a oară la rând, rata dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an.

Pentru principalele mărfuri tranzacționate au fost zile extrem de volatile, cu suișuri și coborâșuri ample. Aurul valorează acum 1562 dolari pe uncie, peste cifra din septembrie 2019, după ce a depășit miercuri și 1600 dolari pe uncie, nivel atins ultima oară în martie 2013. În ceea ce privește cotațiile petrolului, se încheie o săptămână în care au stabilit maxime ale ultimilor nouă luni, însă după trei zile de scădere închid la 59 dolari pe baril (CrudeWTI), respectiv 65 dolari pe baril (Brent).

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa