ANALIZĂ PROFIT TV A fost o săptămână volatilă, marcată de temerile privind escaladarea conflictului comercial SUA-China

ANALIZĂ PROFIT TV A fost o săptămână volatilă, marcată de temerile privind escaladarea conflictului comercial SUA-China
scris 12 aug 2019

Vineri a fost o zi roșie pe Wall Street, care face ca principalii indici bursieri americani, deși cu trei zile pozitive, să încheie săptămâna cu pierderi de peste jumătate de procent. Președintele Donald Trump a indicat că disputele cu China pe marginea tarifelor vamale sunt departe de a fi soluționate, declarând că nu este gata să semneze un acord cu Beijingul și precizând că ar putea anula următoarea rundă de negocieri, prevăzută pentru luna septembrie. De asemenea, Trump a mai declarat că SUA nu vor mai avea nicio relație cu gigantul telecom Huawei, însă ulterior Casa Albă a clarificat că această afirmație se referă doar la interdicția pentru guvern de a cumpăra de la producătorul chinez, toate acestea ducând la scăderi pentru acțiunile producătorilor de cipuri.

Și acțiunile Uber au pierdut 6,80%, după ce compania americană de ridesharing a raportat în trimestrul al doilea cea mai mare pierdere trimestrială (5,24 miliarde dolari) de la lansarea operațiunilor. Rezultatul include cheltuieli excepționale de 3,9 miliarde dolari legate de listarea la bursă din luna mai. Veniturile companiei au urcat cu 14%, până la aproximativ 3,17 miliarde dolari, însă s-au situat sub așteptările analiștilor, compania estimând pentru anul în curs o pierdere ajustată între 3,0 și 3,2 miliarde dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Orange România majorează prețul abonamentelor de televiziune prin satelit CITEȘTE ȘI Orange România majorează prețul abonamentelor de televiziune prin satelit
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Și bursele europene au încheiat sesiunea de vineri cu pierderi, trase în jos de acțiunile din sectoarele auto și bancar, la capătul unei săptămâni volatile, marcată de temerile privind escaladarea conflictului comercial SUA-China și potențiale alegeri anticipate în Italia și Marea Britanie. De departe cel mai mult (-2,48%) a scăzut FTSE MIB, indicele de referintă de la Milano, ajuns la minimul ultimelor două luni, după ce ministrul de interne italian Matteo Salvini, liderul Ligii Nord, și-a retras sprijinul acordat coaliței de guvernământ și a cerut alegeri anticipate. În acest context, printre titlurile cu cele mai pronunțate minusuri au fost al treilea mare creditor din Italia BancoBPM (-9,12%) și furnizorul italian de servicii poștele PosteItaliane (-6,68%).

La București am consemnat vineri a patra zi consecutivă de creștere pentru principalii indici de la Bursa de Valori București (BVB), care au ajuns astfel de la începutul anului la randamente excelente (BET +23,87%, BET-NG +21,55% și BET-FI +17,33%). Faptul că ne aflăm totuși într-o perioadă de vacanță și înainte de ziua de 14 iulie, vârful etapei raportărilor financiare la trimestrul doi, probabil își spune cuvântul, căci volumele de tranzacționare au fost simbolice, de doar 3,33 milioane euro. Sunt printre cele mai mici din ultimele luni, practic o treime din media zilnică de 9,53 milioane din această săptămână, cea mai ridicată însă de la începutul lunii iulie. Dealtfel valoarea medie zilnică de tranzacționare s-a diminuat în primele șase luni la 38,45 milioane lei, după cum vedem în rezutatele operatorului bursei (BVB -2,94%), care a raportat o scădere de -44,63% a profitului net ( 3,87 milioane lei) în prima jumătate a anului. Aproape 60% din rulajele de vineri s-au făcut cu acțiunile Băncii Transilvania (TLV -0,21%) și Fondului Proprietatea (FP +0,45%), urmate în topul lichidității de OMV Petrom (SNP +0,37%), Romgaz (SNG -0,30%) și Transgaz (TGN +0,56%).

Vineri, pe forex, performerul a fost yenul japoznez (JPY), +4% față de coșul valutelor principale, dar creșteri de două procente au înregistrat și moneda unică europeană (EUR) și francul elvețian (CHF). Cu toate acestea, pierderea de 6% suferită de lira sterlină (GBP) în raport cu aceleași monede atrage atenția, mai ales că vine pe fondul deprecierii continue din ultimele cinci luni a monedei britanice, cu 83 de zile rămase până la deadline-ul unui Brexit (cu acord sau nu) extrem de incert. Cifrele venite vineri au dezamăgit investitorii, căci economia Marii Britanii, contrar așteptărilor de stagnare, s-a contractat în al doilea trimestru cu 0,2% (după un avans de 0,5% în primele trei luni ale anului), pentru prima oară începând cu anul 2012. În ritm anual, economia a avansat cu 1,2%, sub creșterea de 1,8% consemnată în perioada similară din 2018. Datelor economice dezamăgitoare li s-au alăturat informații din mass-media, potrivit cărora premierul Boris Johnson vrea să organizeze alegeri anticipate după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), programată pentru 31 octombrie. În ceea ce privește EUR/RON, am consemnat o nouă săptămână liniștită, a noua la rând, cursul de 4,7273 stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind apropiat de cel de vinerea trecută (4,7340).

Referindu-mă la principalele mărfuri tranzacționate, a fost o săptămână pe parcursul căreia cotațiile țițeiului au coborât din nou, atingând nivelurile din ianuarie, în timp ce prețul aurului (ajuns la maximul ultimilor șase ani) și argintului au crescut puternic.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa
sua
china