ANALIZĂ PROFIT TV A doua cea mai bună săptămână din an pentru SIF-uri duce BET-FI la valorile din iulie 2008

ANALIZĂ PROFIT TV A doua cea mai bună săptămână din an pentru SIF-uri duce BET-FI la valorile din iulie 2008
scris 25 nov 2019

Am asistat vineri la o închidere verde pe Wall Street, după trei zile de corecții pentru principalii indici bursieri americani, însă nu a fost suficient pentru a schimba tendința negativă din această săptămână care, pentru indicele tehnologic NASDAQ, a fost prima după șapte consecutive de câștiguri.

În privința relațiilor comerciale dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China, președintele Donald Trump a declarat pentru Fox News că este foarte aproape de un acord cu China, în timp ce președintele chinez Xi Jinping a declarat că Beijingul vrea să ajungă la o înțelegere cu SUA, dar nu se teme să dea înapoi. Pe partea macro, sentimentul consumatorului în luna noiembrie (96,8) a fost peste așteptări (95,8), în timp ce indicatorii PMI ai managerilor de achiziții pentru sectoarele producției (52,2) și serviciilor (51,6) s-au îmbunătățit. Acțiunile FedEx (+2,94%) și Levi Strauss (+2,53%) au avut printre cele mai mari creșteri, în timp ce Tesla (-6,14%) au scăzut puternic, după ce cu o zi înainte compania prezentase primul său vehicul pick-up electric, Cybertruck, care arată ca un vehicul blindat futurist, cu o culoare gri asemănătoare cu cea a armelor. Camioneta, despre care CEO-ul Elon Musk afirmă că ”nu se va zgâria și nu se va îndoi”, va avea geamuri din sticlă armată, care însă s-a crăpat ca o pânză de păianjen când a fost lovită cu o bilă de metal în timpul demonstrației.

ULTIMA ORĂ Tranzacție majoră în construcții: Concernul Sika, cu vânzări de peste 7 miliarde euro, cumpără AdePlast CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție majoră în construcții: Concernul Sika, cu vânzări de peste 7 miliarde euro, cumpără AdePlast
Urmărește-ne și pe Google News

Săptămâna s-a încheiat cu creșteri pentru cea mai mare parte a burselor europene, printre sectoarele cele mai performante fiind cele de minerit, turism, mass-media și auto. De remarcat câștigul indicelui londonez FTSE100 (+1,22%), care încheie astfel pozitiv (+0,35%) săptămâna, una negativă însă, cu trei, respectiv patru zile de scăderi pentru bursele de la Frankfurt (DAX -0,60%) și Paris (CAC40 -0,80%), și cu indicii de la Lisabona (PSI20) și Milano (FTSE MIB) înregistrând cele mai mari pierderi. Pe de altă parte, cifrele slabe venite vineri pentru indicatorii PMI din Marea Britanie (48,3) și Zona Euro (46,6) au indicat o altă lună de contracție în sectorul de producție, în timp ce datele din servicii au dezamăgit, deși în Zona Euro (51,5) s-au menținut peste 50, însă sub așteptări (52,4) și cele de luna trecută (52,2).

La Bursa de Valori București (BVB), ziua de vineri  a fost caracterizată de volume foarte mici, de 4,50 milioane euro, însă media zilnică de 10,36 milioane euro din ultimele cinci zile, doar a 2-a cu două cifre din ultimele 20 săptămâni, a fost salvată de schimburile imense de miercuri cu acțiuni OMV Petrom. Finalul săptămânii a adus iarăși creșteri puternice ale Societăților de Investiții Financiare (SIF), care au dus indicele sectorial BET-FI (+2,52%) la cea mai mare valoare (45,938.16 puncte) din iulie 2008, peste maximul precedent din ianuarie anul trecut. Astfel, cu un câștig luna aceasta de aproape 9%, indicele financiar ajunge la cel mai bun randament de anul acesta (+32,63%), depășind indicele general BET (+31,62%) și pe cel energetic BET-NG (+30,62%). Reamintesc că această evoluție vine pe fondul așteptărilor ca în plenul Camerei Deputaților să se adopte legea fondurilor de investiții alternative, care ar consfinți abrogarea pragurilor de deținere de 5% la SIF-uri. Cele mai lichide acțiuni au fost Banca Transilvania (TLV +0,41%), MedLife (M +2,12%, furnizorul de servicii medicale cu un profit net la 9 luni de 19,39 milioane lei, mai mare cu 51,8% față de aceeași perioadă a anului trecut), Fondul Proprietatea (FP 0,00%), SIF Oltenia (SIF5 +2,92%, creșterile din ultimele zile apropiind cotația de cea maximă stabilit pentru operațiunea de buy-back) și Romgaz (SNG 0,00%).

Pe piața valutară a fost o nouă săptămână de apreciere pentru dolarul american (USD), care a pierdut un pic de teren doar în raport cu yenul japonez (JPY) și dolarul neozeelandez (NZD), acesta din urmă printre performerii de vineri, când cel mai mult a pierdut lira sterlină (GBP -3,40% față de coșul valutelor importante). Chiar dacă a revenit puternic, cursul de vineri stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7729, leul s-a depreciat pe parcursul ultimelor cinci zile, când EUR/RON a stabilit consecutiv maxime istorice și atins intraday 4,7840.

De remarcat și scăderea din ultimele trei săptămâni a cotației Bitcoin, deprecierea puternică din ultimele trei zile ducând prețul criptomonedei la cea mai mică valoare din 17 mai, respectiv sub pragul de 7000 dolari, în contextul în care Popular Bank Of China (PBOC) a avertizat din nou cu privire la riscurile asociate tranzacțiilor cu criptomonede.  Astfel, banca centrală a Chinei a anunțat că va lua măsuri suplimentare pentru combaterea infracțiunilor cu criptomonede, care devin tot mai frecvente, reamintind investitorilor să nu confunde criptomonedele cu tehnologia blockchain, aflată la baza acestora. Pe de altă parte, banca se pregătește să lanseze propria monedă vituală, după ce luna trecută președintele Xi Jinping a vorbit tocmai despre necesitatea unei accelerări a dezvoltării și adoptării acestei tehnologii în China.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa