Cristian Roșu, ASF: Este puțin probabil să se repete un nou caz Astra în România

Cristian Roșu, ASF: Este puțin probabil să se repete un nou caz Astra în România
scris 22 nov 2019

Modul în care se realizează, în prezent, supravegherea jucătorilor din piața de asigurări este diferit față de anul 2015 astfel că un nou caz Astra este puțin probabil să se repete în România, a declarat, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Cristian Roșu.

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări și a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială. Curtea de Apel București a admis definitiv cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind deschiderea procedurii de faliment în cazul societății Astra Asigurări la sfârșitul lunii aprilie 2016, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

"Față de anul 2015, modul în care se realizează în prezent supravegherea jucătorilor din piața de asigurări este diferit. ASF este concentrată pe mai multe aspecte privind problematica pieței asigurărilor, atât în ceea ce privește indicatorii de stabilitate (indicatorii de solvabilitate - SCR și de lichiditate - MCR) cât și în privința conduitei asigurătorilor și intermediarilor în asigurări. De aceea apreciem că este puțin probabil să se repete o situație de o asemenea anvergură", a explicat Cristian Roșu.

GRAFIC Guvernul a împrumutat 449 de milioane de lei la costuri în creștere. Randamentele obligațiunilor din piața secundară - în creștere constantă după schimbarea Cabinetului CITEȘTE ȘI GRAFIC Guvernul a împrumutat 449 de milioane de lei la costuri în creștere. Randamentele obligațiunilor din piața secundară - în creștere constantă după schimbarea Cabinetului

Referitor la situația Euroins și City Insurance, acesta a menționat că ambele companii au avut o evoluție importantă, au înregistrat creștere pe cota de piață, în special pe asigurarea de răspundere civilă auto, deținând, fiecare, peste 30% din cota de piață. Creșterile înregistrate au avut loc însă pe situații financiare sustenabile.

"Au fost și încă sunt probleme, în cea mai mare parte legate de partea organizatorică, ambele companii aflându-se în proces de reorganizare a activității, astfel încât să se adapteze la noile cerințe apărute odată cu creșterea cotei de piață. Apreciem că se pot vedea deja primele semne că activitatea ar începe să intre în normalitate", a precizat Cristian Roșu.

Pe de altă parte, vicepreședintele ASF consideră că polițele RCA pe o perioadă scurtă de timp, respectiv pe o lună, nu ar trebui eliminate, întrucât acestea se adresează unui segment destul de important din populație care utilizează autovehiculele în regim sezonier și nu doresc să plătească pentru perioada în care nu folosesc autovehiculul.

"Polițele RCA pe o perioadă scurtă de timp, respectiv pe o lună, se adresează unui segment destul de important din populație care utilizează autovehiculele în regim sezonier, venind astfel în sprijinul celor care nu au nici un motiv să plătească un cost - cel cu prima de asigurare - pe o perioadă în care nu utilizează autovehiculul. Este o măsură ce vine în sprijinul consumatorului și, de aceea, nu considerăm că ar trebui eliminate", a spus Cristian Roșu.

Referitor la evoluția pieței financiare din România, reprezentantul ASF susține că acesata a înregistrat evoluții pozitive atât în 2018, cât și pe parcursul primului semestru al anului 2019.

"Piața asigurărilor din țara noastră este și ea pe un trend favorabil, rata penetrării asigurărilor înregistrând o creștere către 1,2% din PIB față de circa 1,04% din PIB la nivelul anului trecut. La nivelul întregii piețe de asigurări, rezultatul net al activității din semestrul I 2019 a fost unul pozitiv, profitul net total fiind de circa 134 milioane lei. Putem aprecia că este o piață care se maturizează și intră în linie cu celelalte piețe europene, cu perspective favorabile, chiar dacă încă se înregistrează niveluri mai scăzute ale indicatorilor", a declarat Cristian Roșu.

El a spus că, deși piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, acestea reprezentând aproximativ 72% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, se înregistrează evoluții pozitive și în cazul asigurărilor non-auto.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă piața asigurărilor de locuințe, obligatorii și facultative, care a consemnat în primul semestru al anului 2019 o creștere a primelor brute subscrise de aproximativ 6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

"Comparând același prim semestru al anului trecut cu cel al anului în curs, de menționat ar fi și creșterea cu 24% a primelor subscrise și cu 18% a numărului de contracte în cazul asigurărilor de sănătate. Iar dacă adăugam dinamica pozitivă a sectorului asigurărilor de viață din ultimii 5 ani, menționând și creșterea cu 4,6% a primelor brute subscrise aferente primului semestru din 2019 față de primul semestru al anului trecut, putem aprecia că per ansamblu, evoluția celorlalte sectoare (non-auto) din asigurări este una pozitivă", a mai spus Cristian Roșu.

viewscnt
Afla mai multe despre
cristian roșu
asf
astra