Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna februarie cu 8,6 puncte până la valoarea de 60,7 puncte. 83% dintre analiștii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. În privința riscurilor pe un orizont de 10 ani, pe primul plan rămân tot riscurile geopolitice, în special dezinformarea, conflictele armate și atacurile cibernetice, arată Asociația CFA Romania.
”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna februarie cu 8,6 puncte până la valoarea de 60,7 puncte. Această situație s-a datorat majorarii ambelor componente ale indicatorului”, arată asociația, într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0029 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0500 lei pentru un euro, scrie News.ro.
“Ulterior șocului fiscal din ianuarie, care a redus încrederea în economie, în februarie încrederea în economie a revenit către trendul din a două partea anului anterior. În privința riscurilor pe un orizont de 10 ani, pe primul plan rămân tot riscurile geopolitice, în special dezinformarea, conflictele armate între state precum și atacurile cibernetice”, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA Romania.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (martie 2025) a scăzut marginal față cea înregistrată în exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,46%, cea mai mică valoare din noiembrie 2021. În, același timp, peste 83% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni.
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanti, 54% anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 58% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 38% consideră că acestea sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) la 5,5% (valoarea în creștere față de exercițiul anterior), iar anticipațiile de creștere economică s-au redus si se situează la 2,5%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 52% în următoarele 12 luni.