Cu activitatea suspendată la 3 hale de electroliză, din cele 5 unități existente, ca urmare a exploziei costurilor la energie, combinatul Alro raportează la 9 luni un indicator EBITDA negativ, de 92,89 milioane lei, față de câștigul de 213,49 milioane lei din perioada similară a anului trecut.
Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri
Alro Slatina (ALR) a realizat în primele 3 trimestre, la nivel de grup, venituri din contractele cu clienții de 2,24 miliarde lei lei, în scădere cu 20,84% față de cele de 2,83 miliarde lei din exercițiul financiar precedent. Compania raportează declin de 5,78% al vânzărilor la aluminiu primar, un recul de 5,42% pe segmentul de aluminiu procesat, în timp ce producția de alumină este zero, fabrica de alumină Alum Tulcea fiind oprită în vara anului trecut.
Cotațiile aluminiului la London Metal Exchange au fost în primele 9 luni ale anului anului în jur de 2.300 de dolari/tonă, față de media de 2.836 dolari/tonă din intervalul corespondent din 2022. În același timp, în Euroopa, stocurile sunt ridicate, ceea ce pune presiune pe marjele producătorilor.
CITEȘTE ȘI Profitul net al MedLife cade drastic la 9 luni, deși afacerile au o creștere de peste 20%„Mediul de afaceri internațional provocator a continuat să pună o presiune și mai mare pe activitatea noastră, cotațiile aluminiului și cererea încetinind. La nivel local, costurile cu utilitățile au afectat suplimentar bugetul nostru”, spune președintele Consiliului de Administrație, Marian Năstase. „Cu toate acestea, investițiile pe care le-am făcut în diversificarea portofoliului de produse și a bazei de clienți au dat roade și am reușit să compensăm parțial aceste obstacole, datorită vânzărilor cantitative mai mari din trimestrul al treilea al anului 2023. În consecință, vom continua planul nostru de a ne asigura aprovizionarea cu energia electrică și de a investi în tehnologie de ultimă generație, care vizează reducerea consumurilor și creșterea calității și a gamei de produse.”
În același interval de raportare, costurile bunurilor vândute au coborât cu 4,05%, la 2,37 miliarde lei, de la 2,47 miliarde lei la în primele 3 trimestre ale anului trecut. Astfel, la rezultatul total global este o pierdere de 395,08 milioane lei, triplă față de cea de 109,52 din perioada similară a anului trecut. La S1, compania afișa o pierdere de 165,07 milioane lei.
Activele totale ale Alro, societate controlată indirect de omul de afaceri rus Vitali Matchitski, erau la data de 30 septembrie de 3,06 miliarde lei, cu 19,26% mai mici decât cele de 3,79 miliarde lei de la finalul anului 2022. În aceeași perioadă datoriile totale au coborât cu 16,07%, la 1,88 miliarde lei, de la 2,24 miliarde lei.
Listate la Bursa de Valori București, titlurile Alro, care au fost îndepărtate din indicele BET la intrarea Hidroelectrica (H2O), au închis ultima sesiune de tranzacționare la prețul de 1,5700 lei/acțiune, la care capitalizarea de piață a emitentului este de 1,12 miliarde lei (240,34 milioane dolari).
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.