Reclamând seceta prelungită și distorsiunile de prețuri aduse de cerealele din Ucraina, furnizorul de îngrășăminte pentru agricultură Norofert raportează pentru primele 3 trimestre afaceri și profit în scădere drastică.
Listată la începutul anului 2020, compania Norofert (NRF) raportează pentru primele 9 luni la nivel consolidat pe standarde de contabilitate IFRS venituri din exploatare de 35,48 milioane lei, cu 37,46% mai mici decât cele de 56,73 milioane lei din perioada similară a anului trecut. De altfel, compania a revizuit în scădere la 52 milioane lei prognoza pentru afacerile pe anul în curs, față de bugetarea inițială, de 82,50 milioane lei.
„Seceta prelungită din acest an, scăderea prețurilor la cerealele românești în situația importurilor din Ucraina, precum și costurile mari de înființare a precedentelor culturi, pe care fermierii nu au reușit să le recupereze în acest an, au afectat industria în care activăm, punând presiune pe prețul inputurilor, la care se adaugă inflația generală în creștere, care reduce marjele din domeniu”, scrie în mesajul către investitori CEO-ul Vlad Popescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cheltuielile de exploatare ale Norofert – companie care de la business-ul de livrare de îngrășăminte s-a extins și la exploatarea în regim ecologic a unei ferme de 1.000 de hectare - s-au redus cu 32,17%, la 31,29 milioane lei, de la 46,14 milioane lei în primele 3 trimestre ale anului trecut.
Compania a obținut, astfel, un rezultat net consolidat de 1,14 milioane lei, respectiv o cădere cu 85,04% față de profitul net de 7,60 milioane lei din intervalul corespondent al anului 2022. Noua bugetare prevede un rezultat net la finalul anului de 2,45 milioane lei, față de ținta inițială, de 10,80 milioane lei. De asemenea, Norofert a tăiat cu mai mult de jumătate în buget nivelul câștigului pretaxare EBIDA, la 8,54 milioane lei, de la 17,92 milioane lei.
CITEȘTE ȘI FOTO ULTIMA ORĂ România este, în premieră, noua campioană mondială la minifotbal, învingând dramatic la penalty-uri Kazahstanul La data de 30 septembrie, activele totale ale firmei au coborât cu 4,94%, la 69,65 milioane lei, de la 73,26 milioane lei la sfârșitul anului trecut. În aceeași perioadă, datoriile totale au fost reduse cu 0,96%, la 45,37 milioane lei, de la 45,81 milioane lei. „Am rambursat anticipat facilități de credite în valoare de 15 milioane de lei, pentru a diminua impactul asupra cheltuielilor financiare », spune în mesajul către investitori Popescu. „Rambursarea dovedește poziția financiară solidă și abilitatea noastră de
a folosi capital împrumutat, cu scopul de a crește activele imobilizate, pentru dezvoltarea companiei.”
Norofert este controlată de familia Ileana și Vlad Popescu, mamă și fiu, și îl mai are ca acționar relevant, cu o participație de 12,21%, pe investitorul de portofoliu Marius Alexe. La ultimul preț de tranzacționare de pe piața AeRO, de 4,23 lei/acțiune, are o capitalizare bursieră de 72,53 milioane lei (14,66 milioane euro).
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.