Într-o succesiune de lichidiare a deținerilor reziduale la companii nelichide, în care cele mai recente tranzacții au fost la Corealis și Sinterom, fosta SIF Oltenia reușește să plaseze și pachetul de peste 8% din titlurile societății de turism din Tușnad. La licitație mai sunt scoase titluri la societățile Relee Mediaș și ELBA Timișoara.
Infinity Capital Investments (SIF5) a vândut pachetul de 25,86 milioane de acțiuni la Tușnad SA (TSND), reprezentând 8,57% din capitalul social al societății, la prețul de 0,05 lei/acțiune, ceea ce situează valoarea tranzacției la 1,29 milioane lei.
Vânzarea s-a realizat după a 12-a strigare și la un preț cu 54,54% inferior celui de 0,1100 lei/acțiune, solicitat inițial în luna aprilie. Atunci, suma cerută de cei de la Infinity se ridica la 2,84 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Explozie a profitului net al BVB, în contextul listării HidroelectricaMișcarea vine în cadrul efortului mai general de înstrăinare a pachetelor reziduale la companii necotate sau puțin lichide pe piața AeRO de la BVB și vine din partea fostului SIF cu cel mai lichid portofoliu
În cadrul acestui proces, cea mai recentă tranzacție, consumată la finalul lunii trecute, a fost reprezentată de vânzarea, pentru suma de 1,60 milioane lei, a pachetului de 11,42% din acțiunile companiei Corealis.
Vânzare și către proprietarul Chimcomplex
De asemenea, familia omului de afaceri Ștefan Vuza și-a consolidat deținerea la Sinterom București (SIRM), grupul său de firme cumpărând pachetul de 1,55 milioane de acțiuni, echivalent cu 23,18% din capitalul social, pus în vâzare de Infinity Capital Investments, Tranzacția a fost efectuată la prețul de 4,75 lei/acțiune, la a 17-a strigare.
Respectivul nivel, care situează valoarea schimbului la 7,39 milioane lei (1,49 milioane euro), a fost cu 62% sub cel de 12,50 lei/acțiune solicitat la primul demers, în luna aprilie, și cu 40,25% sub ultima cotație din piața reglementată, de 7,95 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bursa românească este la un Romgaz distanță de promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile MSCIFamilia Vuza - cunoscută pentru business-ul pe care îl are la Chimcomplex Borzești și prin care a preluat active ale Oltchim Râmnicu Vâlcea - deținea deja pachetul majoritar de 73,11% din Sinterom prin Contactoare Buzău. La tranzacția efectuată cu discount, valoarea de piață a Sinterom este de 31,87 milioane lei (6,44 milioane euro).
Majoritarii de la Sinterom au achiziționat 360.000 de acțiuni prin Alexandra Vuza, soția lui Ștefan Vuza, 720.000 de acțiuni prin Contactoare Buzău, aproape 243.000 de acțiuni prin Inav SA și un pachet de aproximativ 232.000 de titluri prin Nova Textile Bumbac.
Cum arată șirul lichidărilor de dețineri
Infinity Capital - societatea cu cel mai lichid portofoliu din structura indicelui BET-FI al fondurilor alternative de investiții - a mai reușit, la jumătatea acestui an, tranzacții prin care a obținut cash din vânzarea unor participații periferice. Astfel, societatea, cu sediul în Craiova, a reușit ă vândă către acționarul majoritar Transilvania Investments Alliance (TRANSI) pachetul de 27,45% din acțiunile Turism Lotus Felix (TUFE) pentru 9,04 milioane lei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Viitoarele SMR-uri nucleare de la Doicești: ″Roller-coaster″ bursier pentru dezvoltatorul american al tehnologiei, după un raport negativ infirmat dur de companieDe asemenea, nu fără a ajunge la a 6-a strigare, Infininty Capital a vândut, pentru 18,84 milioane lei, pachetul de 1,88 milioane acțiuni, reprezentând 19,83% din capitalul social al IAMU Blaj (IAMU), către acționarul majoritar Lion Capital (LION). Prețul tranzacției a fost de 10 lei/acțiune, cu 16,66% sub cel solicitat la primul demers, din luna mai.
În august, Infinity, fosta SIF Oltenia, a mai obținut 875.000 de lei din vânzarea unui activ din Târgoviște, pentru care a găsit cumpărător la a 2-a strigare.
Mai sunt de vândut acțiuni RELE
Infinity Capital a avut dificultăți în a-și înstrăina deținerile reziduale. Deși promovează încă din primăvară demersuri pentru vânzarea unor pachete de acțiuni, societatea are 2 emitenți unde nu găsește cumpărători chiar dacă vine cu prețuri din ce în ce mai coborâte.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Fondurile de pensii din România au o expunere de 90 milioane euro față de BII, aflată sub sancțiuni SUA, iar fondurile mutuale și companiile de asigurări - alte 40 milioane euroLa Relee Mediaș (RELE), societatea este la a 11-a trigare pentru vânzarea deținerii de 11,46% din capitalul social. Dacă prima încercare, din martie, a fost la prețul de 13 lei/acțiune, ultimul demers este promovat la prețul de 8,00 lei/acțiune, unde Infinity Capital ar încasa aproape jumătate de milion de lei.
La ELBA Timișoara, societate necotată, infinity a ajuns în această săptămână la a 10-a strigare pentru pachetul de 2,37% din titluri, suma solicitată coborând la 1,98 milioane lei, de la 4,16 milioane lei cerută în martie.