Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea economiei

Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea economiei

Foto dreamstime.com

scris 9 mai 2022

Acțiunile europene scad în tranzacțiile de luni, contractele futures pe titlurile americane urmând o traiectorie similară, în contextul în care înăsprirea restricțiilor anti-Covid în China alimentează temerile privind încetinirea economiei globale.

În jurul prânzului, indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu circa 1%, cu scăderi pe toate bursele majore: -0,84% pentru referința FTSE 100 de la Londra, -0,91% pentru DAX de la Frankfurt, -1,15% pentru CAC 40 de la Paris și -1,17% pentru indicele FTSE 100 MIB de la Milano.

Urmărește-ne și pe Google News

Companiile din industria minieră conduc scăderile, alături de acțiunile din tehnologie, sector aflat sub presiune pe fondul creșterii randamentelor obligațiunilor în SUA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
BNR este așteptată cu noi creșteri de dobândă. Unii analiști cred că ar putea veni cel mai mare pas de după 2008 CITEȘTE ȘI BNR este așteptată cu noi creșteri de dobândă. Unii analiști cred că ar putea veni cel mai mare pas de după 2008

Contractele futures pe acțiunile americane și-au extins declinul precipitat săptămâna trecută de îngrijorările legate de creșterea ratelor dobânzilor și se depreciau cu până la 1,6% la ora menționată.

Dolarul s-a apreciat astăzi la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii în raport cu valutele rivale majore.

“Apetitul pentru risc este fragil, iar spread-ul randamentelor continuă să sugereze noi creșteri pentru indicele dolarului”, a comentat Sean Callow, analist forex la Westpac, citat de Reuters.

Încetinirea activității economice în China și Europa, planurile UE privind renunțarea la importurile de petrol rusesc și presiunile continue pe partea de ofertă creează “perspectiva sumbră a unei inflații persistente, care va forța băncile centrale să majoreze ratele în pofida încetinirii puternice a creșterii economice”, potrivit analiștilor Barclays.

Exporturile Chinei, a doua mare economie a lumii, au încetinit la cel mai redus nivel din ultimii aproape doi ani în aprilie. Deși datele privind comerțul Chinei nu au fost atât de slabe pe cât se temea, cu exporturile în urcare cu 3,9% și importurile în stagnare, nu a existat nicio relaxare în politica “zero COVID” a autorităților, care au înăsprit, în weekend, restricțiile deja stricte din Shanghai.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
scaderi
dolar
exporturi china
economia globala