Acțiunile europene au închis în creștere, sprijinite de revenirea cotațiilor petrolului

Acțiunile europene au închis în creștere, sprijinite de revenirea cotațiilor petrolului
scris 18 apr 2016

Acțiunile europene au închis în urcare ședința de luni, deși au înregistrat pierderi în prima parte a zilei, în condițiile în care prețul petrolului a recuperat scăderea drastică înregistrată în această dimineață, provocată de eșecului negocierilor marilor exportatori, care nu au reușit să ajungă la un acord privind plafonarea producției, transmite MarketWatch.

Indicele Stoxx Europe 600 a închis în urcare cu 0,4%, după ce în debutul tranzacțiilor a coborât cu până la 1,2%. Indicele FTSE 100, al bursei de la Londra, a închis în urcare cu 0,15%, indicele CAC 40 (Paris) cu 0,26%, iar DAX 30 (Frankfurt) la 0,68%.

Urmărește-ne și pe Google News

“Istoria ne spune că șansele unui acord erau foarte slabe și acest lucru a fost confirmat. Declinul initial se evaporă pe măsură ce se așează praful și traderii realizează că înțelegerea nu a fost niciodată prea realistă“, a afirmat Richard Perry, analist la Hantec Markets.

Profitul Morgan Stanley a scăzut cu 53% în primul trimestru CITEȘTE ȘI Profitul Morgan Stanley a scăzut cu 53% în primul trimestru

Acțiunile companiilor energetice, în frunte cu Tullow Oil și Royal Dutch Shell, au înregistrat cele mai mari scăderi în prima parte a ședinței de luni, pe fondul declinului prețului petrolului. Deși au scăzut cu peste 2% dimineața, acestea au recuperat parțial declinul în a doua jumătate a ședinței. Astfel, Tullow Oil a închis în urcare cu 0,1%, în timp ce Royal Dutch Shell a coborât cu 0,7%.

Prețul petrolului Brent, cu livrare în iunie, a avansat ușor față de vineri, cu circa 0,1%, la aproape 43 dolari pe baril, în timp ce referința americană, West Texas Intermediate (WTI) - cu livrare în mai, a coborât cu circa 1%, la 39,8 dolari pe baril.

Petrolul Brent s-a prăbușit luni dimineață cu până la 6,96%, la 40,10 dolari/baril, de la 43,10 dolari/baril la închiderea de vineri, ca urmare a eșecului negocierilor dintre OPEC și principalii producători din afara organizației în vederea limitării creșterii producției mondiale.

Principalul motiv pentru care întâlnirea marilor exportatori de petrol s-a finalizat fără succes a fost refuzul Arabiei Saudite, cel mai mare producător mondial de petrol,  de a semna un acord de plafonare a producției, fără ca ceilalți mari producători, inclusiv Iran, să facă același lucru.

Iranul a refuzat să participe la întâlnirea de duminică, confirmându-și intenția de a-și majora producția cu peste un milion de barili pe zi, la nivelul înregistrat înainte de impunerea sancțiunilor occidentale, recent ridicate.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
doha
actiuni
stoxx europe 600
brent
wti
cotatii
bursa