Acțiunile Erste și Raiffeisen se prăbușesc pe bursele din regiune, după anunțul României privind taxarea activelor bancare

Acțiunile Erste și Raiffeisen se prăbușesc pe bursele din regiune, după anunțul României privind taxarea activelor bancare
scris 19 dec 2018

Acțiunile proprietarului BCR, grupul austriac Erste Group Bank AG, și cele ale rivalului Raiffeisen Bank International se depreciază puternic miercuri, după măsurile anunțate de Guvernul României privind introducerea taxei pe activele bancare.

Picajul principalilor indici de la BVB, antrenat de anunțurile privind introducerea taxei pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, aplicarea taxei de 3% pe cifra de afaceri pentru companii din energie și ajustări ale sistemul pensiilor cu administrare privată, s-a transmis și în regiune.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele de referință al bursei de la Praga s-a depreciat cu peste 2% în prima parte a tranzacțiilor de astăzi, până la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, tras în jos de scăderea cu până la 8% a cotațiilor Erste.

Debut pe panică la bursă, după măsurile preconizate de Guvern. Acțiunile bancare scad cu 11-15%, declin de 5-6% pentru producătorii de gaze. \ CITEȘTE ȘI Debut pe panică la bursă, după măsurile preconizate de Guvern. Acțiunile bancare scad cu 11-15%, declin de 5-6% pentru producătorii de gaze. "Nu țin minte vremuri de genul ăsta. E prăpăd", spune un investitor

În Viena, acțiunile Erste se depreciau cu 7,69% în jurul orei 14:00 (ora României), în timp ce titlurile grupului bancar compatriot Raiffeisen consemnau un declin de 3,76%, după ce anterior au coborât la cel mai scăzut nivel începând cu luna iulie 2017.

Indicele principal al bursei vieneze era în scădere cu 2,22%.

În contrast, bursele din Budapesta și Varșovia înregistrau creșteri ușoare, în linie cu piețele de capital din vestul continentului.  

Erste și Raiffeisen au o prezență importantă în Europa Centrală și de Est, iar investitorii sunt îngrijorați că taxele din sectorul bancar pregătite de autoritățile de la București vor reduce substanțial veniturile celor două grupuri.

Potrivit unei analize Profit.ro, băncile prezente în România vor fi taxate la volumul activelor la o cotă care este și cea mai ridicată din Uniunea Europeană și depășește chiar și taxarea introdusă de Ungaria în 2010, care a adus pierderi sistemului bancar.

Denumită de ministrul Finanțelor “taxa pe lăcomie”, noua taxă va fi stabilită pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 și la 6 luni, în situațiile în care indicatorul depășește valoarea de 1,5%.

La nivelul actual al ROBOR, taxa ar fi de 0,9% din soldul activelor băncilor.

Într-un comunicat remis miercuri, operatorul bursei de la București și-a exprimat îngrijorările cu privire la schimbările legislative anunțate de Guvern.

“Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă”, potrivit BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste group bank
raiffeisen bank international
actiuni
taxa active
cotatii
scadere