Piața de oferte publice inițiale din Europa ar urma să își continue revenirea în 2025, în pofida amenințărilor din partea tensiunilor comerciale și a turbulențelor politice, susțin bancherii consultați de agenția de știri Bloomberg.
Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 5,91%, de la 5,92%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în creștere ședința de luni, iar rulajul se cifra la 13,18 milioane de lei (2,6 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat într-un interviu că nu va încerca să-l înlocuiască pe președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, după preluarea mandatului său, în ianuarie, transmite Reuters.
Fintechul polonez PragmaGO preia compania românească Telecredit IFN, care operează sub brandul Omnicredit, de la fondul de investiții Reconstruction Capital II Limited (RC2) și Elisa Rusu, CEO al companiei.
BRD Finance IFN a semnat actele pentru începerea procedurii de dizolvare și lichidare voluntară a companiei.
O mișcare importantă este pregăttită în sistemul bancar de plăți - Pentru a simplifica și securiza cumpărăturile online, de pe cardurile bancare vor fi eliminate complet cifrele imprimate, până în anul 2030.
Aurul e “moneda” de refugiu tradițională în caz de turbulențe ale economiei, iar conflictele deschise din Europa și Orientul Mijlociu din acest an, împreună cu creșterea anemică a economiei globale, cea mai slabă din ultimele trei decenii, ar fi motive suficiente pentru avansul masiv al prețului aurului în 2024. Însă influența decisivă a avut-o până la urmă noua politică de achiziții a băncilor. În special a celor asiatice și în mod particular a Băncii Centrale a Chinei, care a cumpărat cantități îndeajuns de mari încât să pună presiune toată piața globală.
Agenția de evaluare Fitch a revizuit perspectiva asociată ratingului de țară al Ungariei, de la "negativă" la "stabilă", citând reducerea dezechilibrelor macroeconomice grație unei mai bune coerențe între politicile fiscale și cele monetare, transmite Reuters.
Excesul de lichiditate din piața interbancară s-a redus în noiembrie cu o treime și a ajuns la cel mai redus nivel de după decembrie 2022. Reducerea lichidității s-a reflectat în creșterea dobânzilor.