Tranzacție finalizată - Fintechul polonez PragmaGO preia o companie românească și intră pe piața locală. Plan de creștere accelerată

Tranzacție finalizată - Fintechul polonez PragmaGO preia o companie românească și intră pe piața locală. Plan de creștere accelerată
scris 9 dec 2024

Tranzacția prin care fintechul polonez PragmaGO, furnizor de servicii financiare pentru IMM-uri, una dintre cele mai mari instituții financiare nebancare de pe piața poloneză care cooperează cu antreprenori mici și mijlociipreia compania românească Telecredit IFN, care operează sub brandul Omnicredit, de la fondul de investiții Reconstruction Capital II Limited (RC2) și Elisa Rusu, CEO al companiei, a fost finalizată.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacția marchează intrarea polonezilor pe piața din România, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ CONFIRMARE România a mandatat patru instituții financiare nipone pentru obligațiuni Samurai verzi cu maturități între 3 și 20 de ani. O tranzacție este așteptată în viitorul apropiat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE România a mandatat patru instituții financiare nipone pentru obligațiuni Samurai verzi cu maturități între 3 și 20 de ani. O tranzacție este așteptată în viitorul apropiat

Polonezii cumpără 89% din capitalul social al Telecredit la un preț total de 5.785.000 euro, cu condiția ca prețul să fie majorat până la o sumă maximă de 6.230.000 euro, dacă rezultatele financiare ale Telecredit pentru anul 2025 vor indica profitul net specificat în contractul de vânzare.

Confirmarea îndeplinirii condițiilor suspensive este așteptată în a doua jumătate a lunii octombrie 2024.

VIDEO&FOTO Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România, a lansat oficial mega-investiția de la Oradea CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România, a lansat oficial mega-investiția de la Oradea

Telecredit operează sub brandul Omnicredit (www.omnicredit.ro) și este o companie fintech românească, care furnizează servicii de factoring digital și, într-o măsură mai mică, finanțare prin împrumuturi acordate întreprinderilor mici și mijlocii.

În 2023 a avut venituri din vânzări de 9,9 milioane lei și un profit net de 1,7 milioane lei. Afacerile au însumat 201,2 milioane lei.

Datele neauditate pentru primul semestru 2024 indică venituri din vânzări de 7,5 milioane lei și un profit net de 2,7 milioane lei. Afacerile sunt indicate la 141,6 milioane lei.

Universitățile britanice - vulnerabile. Riscă să piardă miliarde de euro CITEȘTE ȘI Universitățile britanice - vulnerabile. Riscă să piardă miliarde de euro

Portofoliul de creanțe al companiei Omnicredit, care furnizează, de asemenea, soluții de finanțare nebancare pentru IMM-uri, a atins 6.4 milioane de euro la finalul anului 2023 (+54% față de anul precedent). Aceeași dinamică a creșterii este urmată și de profitabilitate – cu un volum de finanțări acordate de 40 milioane euro (+40% față de anul precedent).

În prima jumătate a acestui an, Omnicredit a înregistrat un volum de finanțări acordate de 28.5 milioane de euro, reprezentând o creștere de până la 90% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. Portofoliul de creanțe al companiei a crescut până la 8,2 milioane de euro în cursul anului 2024.

Conform planurilor noului investitor, după cumpărarea finală a cțiunilor, Telecredit urmează să mărească semnificativ amploarea operațiunilor. Cumpărătorul intenționează să introducă modelul său de finanțare, cu avans de numerar și produse B2B către piața din România.

Expansiunea internațională a PragmaGO este susținută de acționariatul majoritar, Polish Enterprise Fund VIII (92% din acțiuni) – consiliat și reprezentat de Enterprise Investors (EI) – una dintre cele mai vechi și mari firme de capital privat din Europa Centrală și de Est, cu angajamente totale de peste 2.5 miliarde de euro.

În 2020, Enterprise Investors a anunțat o ofertă publică de preluare a 100% din PragmaGO, pentru 11,9 milioane euro.

Enterprise Investors este fondul de private equity care a vândut Profi și Noriel.

În 2023, portofoliul PragmaGO a depășit valoarea de 70 milioane euro, cu peste 17.000 de clienți activi în Polonia, marcând o creștere de 25% față de anul anterior, cu o cifră de afaceri de 109 milioane de euro.

ANUNȚ Marele premiu la Loto 6/49 a fost câștigat CITEȘTE ȘI ANUNȚ Marele premiu la Loto 6/49 a fost câștigat

În ultimii trei ani, compania a înregistrat o creștere de 300%.

La finalul primei jumătăți a acestui an, cifra de afaceri PragmaGO a atins 1,15 miliarde PLN (268,8 milioane euro), o creștere de 25% față de anul precedent.

În următorii trei ani, compania plănuiește să continue expansiunea în mai multe piețe din Europa de Est și de Vest. 

Reconstruction Capital II Limited (RC2) este un fond investiții care, pe lângă deținerea a 85% din acțiunile Telecredit IFN S.A., are alte două investiții principale: Policolor S.A - un producător important de vopseluri și produse chimice cu fabrici în România și Bulgaria, și Mamaia Resort Hotels SRL - un hotel de 300 de camere în Mamaia, stațiunea premium a României de la litoralul Mării Negre.

În 2017, Reconstruction Capital II Limited (RC2) a anunțat vânzarea a 93% din acțiunile Top Factoring SRL, companie ce activează în sectorul colectării creditelor, și întregul pachet de credite neperformante deținute de subsidiara Glasro, către suedezii de la Justitia AB, lider european în sectorul administrării datoriilor, pentru aproximativ 25 de milioane de euro. Alături de RC2 și-a vândut participația minoritară și Cătălin Neagu. Valoarea exactă depinde de momentul finalizării tranzacției.

Prețul în numerar obținut de către fondul de investiții Reconstruction Capital II în urma exitului (net de datorii și interese nomiritare) este de aproximativ 13,85 milioane de euro.

Reconstruction Capital II Limited este controlat de omul de afaceri Ion Florescu. RC2 mai deține în România o participație de 63% la Mamaia Resort Hotels, proprietarul și operatorul complexului hotelier Zenith Top Country Line din Mamaia, singurul hotel de pe litoralul românesc afiliat unui grup hotelier internațional, precum și 40% din acțiunile Policolor.

Cătălin Neagu, fondatorul companiei Top Factoring, a vândut către Intrum Justitia pachetul de 7,69% pe care îl deținea.

ULTIMA ORĂ Finanțele anunță investitorilor străini un deficit de 121,9 miliarde lei pentru anul 2024, în creștere de la 87 miliarde lei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Finanțele anunță investitorilor străini un deficit de 121,9 miliarde lei pentru anul 2024, în creștere de la 87 miliarde lei

Tranzacția a fost condiționată atunci de achiziția de către Glasro, subsidiară a Reconstruction Capital II, a unui pachet de 74,5% din Telecredit IFN SA, instituție financiară non-bancară românească, ce oferă credite de consum, deținută integral de Cătălin Negu, fondator și CEO al Top Factoring SRL, împreună cu soția sa. Prețul cash al achiziției de atunci a fost de 2,67 milioane de euro, iar Glasro s-a angajat, de asemenea, să majoreze cu 150.000 euro capitalul Telecredit, majorându-și astfel participația în Telecredit la 80%.

Ca parte din tranzacție,  RCII i-a oferit lui Cătălin Neagu un împrumut fără dobândă de 150.000 euro pentru a-i permite să crească capitalul Telecredit. Creditul urmează să fie restituit fondului RCII din cashul încasat de Neagu din vânzarea Telecredit. 

Suma netă încasată în numerar de fondul RCII și de subsidiara glasro, în urma vânzării participației la Top Factoring și a achiziției Telecredit IFN a fost de circa 11 milioane de euro.

Anterior, Reconstruction Capital II Limited a vândut către grupul francez Lactalis participația de 25,45% din Albalact.

viewscnt
Afla mai multe despre
intrum justitia
top factoring