Sistemul de sănătate se confruntă cu provocări fără precedent cauzate de pandemie, dar și de factori cunoscuți, precum îmbătrânirea populației, creșterea poverilor bolilor cronice și subfinanțarea cronică, a arătat Alina Culcea, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), la Profit Health.forum. Probleme persistă, însă, și pentru industria farmaceutică, având în vedere că, până la momentul la care un tratament de ultimă generație poate ajunge la pacienții români, companiile farmaceutice încă așteaptă în medie peste 800 de zile de la aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului.
Videoconferința a fost organizată împreună cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), GNP Guia Naghi & Partners și Nordis Group, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
"Industria farmaceutică a întâmpinat și ea destule dificultăți în ultimii ani, au fost taxe descurajatoare, un mediu de afaceri destul de impredictibil, care nu a recompensat neapărat inovația. Dar, s-au făcut foarte multe eforturi în acest sens și sunt remarcabile eforturile ultilmilor ani. Mult mai multe molecule noi au fost disponibile pacienților în ultimii ani, din pandemie. Însă, pentru a putea oferi pacienților români un tratament de ultimă generație, încă așteptăm în medie peste 800 de zile de la aprobarea unui medicament de către Agenția Europeană a Medicamentului", a afirmat Alina Culcea.
Deși se fac eforturi pentru a îmbunătăți situația, aceasta este încă departe de predictibilitatea necesară pacienților pentru care unele medicamente pot fi salvatoare. De predictibilitate are nevoie, de asemenea, și mediul de business.
CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA Profit Health.Forum - Adrian Streinu-Cercel: S-a ridicat starea de alertă, dar virusul nu a fost informat. Pe virus nu l-a chemat nimeni la niciun Palat să-i spună "Băi, pleacă, ți-ai terminat treaba!”. Masca mai trebuie purtată 6-9 luniStudiile clinice, unde piața din România are un potențial ridicat, se derulează cu dificultate din cauza birocrației.
"Ne dorim să investim în cercetarea medicală din România, dar încă așteptăm și un an și jumătate pentru aprobarea unui studiu clinic. Și aici știm că, din păcate, se pierd anual sume extrem de importante de bani pe care România le-ar putea avea datorită acestor studii clinice, potențialul României fiind de aproximativ 800 de milioane de euro. Din păcate suntem aproape la 10% din această sumă în prezent", potrivit președintelui ARPIM.
Pactul Inovației în Sănătate
"Acum este cel mai bun moment să punem sănătatea pe primul plan și să ne unim cu toții, factori de decizie, partide politice, asociații de pacienți, experți, medici, industrie, pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate și a răspunde așteptărilor pacienților români. La nivelul UE știm că există un dialog continuu cu industria farmaceutică pe teme de interes și vorbim aici de programul de reziliență, de planul european de cancer, de strategia farmaceutică europeană. Subiectele dezbătute astăzi sunt cruciale pentru viitorul sistemului de sănătate, al industriei farmaceutice și, în primul rând, al pacienților români", a transmis Culcea.
ARPIM a lansat anul trecut, la 25 de ani de prezență în România, Pactul Inovației în Sănătate, un document de colaborare structurat pe patru axe strategice, cu scopul de a alinia factorii implicați unor măsuri concrete pentru revitalizarea unor segmente importante ale sistemului de sănătate din România.
"În primă fază, documentul este supus atenției comisiilor pentru sănătate din Parlamentul României, urmând ca măsurile agreate în timpul discuțiilor să ajungă pe masa Guvernului, pe masa tuturor partidelor politice parlamentare care sunt interesate să contribuie. Noi privim cu încredere și speranță către acest deziderat, pentru că am văzut linii importante din acest pact incluse în programul de guvernare, iar aici mă refer la accesul la inovație medicală, la implementarea unei strategii naționale de eHealth, la accelerarea unor programe naționale de prevenție, de ce nu creșterea finanțării publice pentru sănătate și, nu în ultimul rând, ceea ce ne dorim de mult cu toții, implementarea unor bugetări multianuale în sectorul sanitar, atât de necesare pentru acel factor important pentru noi toți, predictibilitatea", a concluzionat reprezentantul ARPIM.