Bolile meningococice sunt infecții bacteriene rare care afectează în mod obișnuit creierul, măduva spinării și fluxul sanguin și pot fi mortale în câteva ore. Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vaccinul Penbraya al gigantului american Pfizer, care devene astfel prima injecție care protejează împotriva a cinci grupuri de bacterii mortale care pot provoca meningită și septicemie (otrăvirea sângelui cu bacterii toxice).
Vaccinul pentavalent protejează împotriva a cinci grupuri de bacterii meningococice – A, B, C, W și Y – despre care se știe că provoacă în mod obișnuit boala, arată News.ro.
Pfizer vinde în prezent două vaccinuri pentru a proteja împotriva bolii, Trumenba carea vizează grupul B, și vaccinul antimeningococic Nimenrix, care protejează împotriva celorlalte patru grupuri de bacterii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noul ser combină componente din aceste două vaccinuri și este autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 25 de ani.
Vaccinul se administrează sub forma unei serii de două doze administrate la șase luni distanță.
După autorizarea FDA, consilierii Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite sunt programați să se întâlnească pe 25 octombrie pentru a discuta despre utilizarea vaccinului, a precizat producătorul Pfizer.
Decizia FDA se bazează pe datele din studiile din stadii medii și târzii în care vaccinul s-a dovedit a fi non-inferior în ceea ce privește asigurarea imunității împotriva bacteriei, comparativ cu o combinație între Trumenba de la Pfizer și vaccinul Menveo de la GSK, care este similar cu Nimenrix.
CITEȘTE ȘI Peste 775 milioane euro în 6 apeluri de proiecte, lansate pentru IMM din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și MureșÎn 2021, au fost raportate în total aproximativ 210 cazuri de boală meningococică în Statele Unite, potrivit datelor CDC.
GSK dezvoltă, de asemenea, un vaccin pentavalent împotriva bolii meningococice, care combină componentele vaccinurilor sale Bexsero și Menveo, care vizează tulpina B.