Un laborator spaniol sterilizează țânțarii

Un laborator spaniol sterilizează țânțarii
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2024

Un laborator spaniol sterilizează săptămânal zeci de mii de țânțari tigru pentru a lupta împotriva febrei denga și a altor boli ai căror vectori de transmitere sunt acești țânțari care pătrund din ce în ce mai adânc pe teritoriul Europei în contextul încălzirii globale, transmite Reuters.

Folosind un accelerator de electroni, Centrul de control biologic al dăunătorilor din Valencia sterilizează și apoi eliberează în natură aproximativ 45.000 de țânțari masculi în fiecare săptămână, astfel încât aceștia se pot împerechea cu femelele - a căror înțepătură transmite boli - rezultând o reducere eficientă a populației de țânțari, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Banca Angliei reduce dobânda de la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani CITEȘTE ȘI Banca Angliei reduce dobânda de la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Este o specie care devine mai comună odată cu schimbările climatice... Există un mediu favorabil pentru înmulțirea lor pe perioade mai lungi din an și astfel populația lor crește aproape tot timpul", a declarat Vicente Dalmau, de la Departamentul pentru sănătate, agricultură și pescuit din Valencia.

Specimenele ce urmează să fie sterilizate provind din regiune iar oamenii de știință folosesc o mașină pentru a separa pupele de femelă de cele de masculi, iar apoi apelează la radiații pentru a-i steriliza pe aceștia din urmă.

Datele publicate de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată o creștere a numărului de cazuri importate din regiuni în care febra denga este endemică, precum și o creștere a numărului de focare locale de infecții cu denga și cu virusul Nilului de Vest în Europa.

Țânțarul tigru (Aedes albopictus) se răspândește spre nordul, estul și vestul Europei și are în prezent populații în 13 țări, inclusiv în Spania.

viewscnt
Afla mai multe despre
țânțari
febra