Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, care s-a aflat recent într-o vizită la Institutul National pentru Oncologie Budapesta din Ungaria s-a interesat de o posibilă colaborare cu medicii maghiari în domeniul transplantului pulmonar și a precizat că spitalul pe care îl conduce are toate premisele pentru a deveni un centru pentru pacienții cu cancer pulmonar.
Potrivit medicului Cristian Oancea, numai în anul 2021 la spitalul din Budapesta au avut loc 14 transplanturi pulmonare, relatează News.ro.
”Zilele trecute, împreună cu colegul meu, doctorul Bogdan Tănase de la Institutul Oncologic București, am vizitat Institutul Național pentru Oncologie Budapesta (NIO) și ne-am întâlnit cu cei mai importanți specialiști în transplant pulmonar din Ungaria. În cadrul NIO, în anul 2021 au avut loc 14 intervenții medicale de acest fel. La Budapesta, am discutat despre posibilitatea unei colaborări în domeniul oncologiei pulmonare, am vorbit despre ajutorul și experiență în zona transplantului de plămâni pe care ni le poate oferi partea maghiară, ne-a fost prezentată secția de transplant și am discutat chiar și cu câțiva pacienți care au fost supuși unei asemenea intervenții”, a scris Oancea pe pagina sa de Facebook.
Potrivit medicului, cancerul bronhopulmonar este al doilea cel mai frecvent la bărbați și al treilea cel mai frecvent la femei.
”Cancerul bronhopulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați, după cancerul de prostată, și al treilea la femei, după cancerul de san și cel colorectal. Dar, reprezintă prima cauza de deces la bărbați. Rată de supraviețuire la 5 ani este de doar 18 la sută. Această maladie este o problema majoră de sănătate publică în țară noastră, pentru că peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii tardive. Din păcate, nu avem încă un program de evaluare a riscului și de depistare precoce a bolii. Iar Timișul este între primele 5 județe că incidența din România în ceea ce privește acest tip de cancer”, a mai scris Oancea.
Cristian Oancea mai precizează că în anul 2023 Ministerul Sănătății va înființa, în România, 8-10 centre naționale de acreditare pentru tratamentul integrat al cancerului bronhopulmonar.
”În Planul Național de Combatere a Cancerului elaborat de Ministerul Sănătății se precizează că în 2023 ar trebui înființate 8-10 centre naționale de acreditare pentru tratamentul integrat al cancerului bronhopulmonar. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș are toate premisele pentru a deveni un asemenea centru pentru pacienții cu cancer pulmonar”, a scris Oancea.