Scutirea de la taxa clawback pentru imunoglobulină, prelungită cu 1 an. Facilitate pentru anumiți pacienți din spitale

Scutirea de la taxa clawback pentru imunoglobulină, prelungită cu 1 an. Facilitate pentru anumiți pacienți din spitale
scris 8 aug 2019

Scutirea taxei clawback pentru imunoglobulină și produse din plasmă și derivate din plasmă va fi extinsă cu încă un an, respectiv și pentru 2020, conform unei ordonanțe aprobate joi de Guvern. Totodată, pacienții care ar trebui trimiși la tratament în străinătate vor putea de beneficia de aceste servicii la spitale private din țară, dacă acestea furnizează servicii medicale respective.

De ce este important: Scutirea de taxă fusese aprobată la finele anului 2017 pentru anii 2018 și 2019. 

Urmărește-ne și pe Google News

Măsura este luată deși Consiliul Concurenței a declanșat anul trecut o investigație privind o posibilă înțelegere între unele companii producătoare și deținătoare ale autorizațiilor de punere pe piață a imunoglobulinelor normale umane.

Dedeman intră în acționariatul Antibiotice Iași. Compania - venituri și profit cu aproximativ o zecime mai mari la S1 CITEȘTE ȘI Dedeman intră în acționariatul Antibiotice Iași. Compania - venituri și profit cu aproximativ o zecime mai mari la S1

Investigația vizează un posibil comportament anticoncurențial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate, prin limitarea și întreruperea aprovizionării pieței românești cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback și obținerii unui cadru fiscal mai favorabil și, implicit, ameliorării marjelor de profit. 

”Prin această măsură se evită intrarea într-o situație de excluziune socială care ar conduce la afectarea dreptului la un nivel de trai decent pentru pacienții care suferă de imunodeficiențe”, explică însă ministerul Sănătății necesitatea prelungirii scutirii de taxă.

Spitalele, obligate să informeze pacienții cu privire la categoria de acreditare CITEȘTE ȘI Spitalele, obligate să informeze pacienții cu privire la categoria de acreditare

Ordonanța introduce, totodată, posibilitatea finanțării și a serviciilor medicale acordate de furnizorii privați de servicii medicale din România pentru pacienții cu afecțiuni deosebit de grave pentru care se impune trimiterea la tratament în străinatate. Măsura e luată pentru o utilizare mai eficientă a fondurilor bugetare alocate pentru tratamentul în străinătate.

”Există situații în care serviciile medicale pentru care se impune trimiterea la tratament în străinatate pot fi asigurate în România de furnizorii privați de servicii medicale, în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate, la costuri multmai mici și cu evitarea cheltuielilor de transport și a disconfortului determinat de necesitatea realizării transportului internațional”, arată ministerul de resort. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
clawback
taxa
medicamente
scutire
imunoglobulina
guvern