România achită suplimentar 12 milioane de euro, pentru a-și asigura accesul la vaccinurile SARS-CoV-2 contractate de Comisia Europeană

România achită suplimentar 12 milioane de euro, pentru a-și asigura accesul la vaccinurile SARS-CoV-2 contractate de Comisia Europeană
scris 18 nov 2020

Guvernul a prevăzut, în proiectul de rectificare bugetară, utilizarea sumei de 60,29 milioane lei, reprezentând echivalentul a 12 milioane euro, de către Ministerul Finanțelor Publice, pentru prefinanțarea producătorilor de vaccinuri SARS-CoV-2 din portofoliul Comisiei Europene (CE) și asigurarea accesului României la vaccinuri.

Guvernul arată că, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, Comisia a utilizat la maximum resursele disponibile din bugetul Uniunii Europene aferente instrumentului de sprijin de urgență (ESI), pentru a finanța accelerarea procesului de fabricație a vaccinurilor viabile și asigurarea producerii lor la scară largă.

Urmărește-ne și pe Google News
Iohannis anunță primele detalii ale planului de vaccinare COVID-19 în România CITEȘTE ȘI Iohannis anunță primele detalii ale planului de vaccinare COVID-19 în România

Deoarece bugetul ESI a devenit insuficient pentru a putea acoperi obligațiile contractuale ale CE privind vaccinurile, în luna septembrie, statele membre au fost de acord să contribuie suplimentar la bugetul ESI cu suma de 750 milioane euro. Din suma totală de plată, României îi revine 12.058.345 euro.

Astfel, în bugetul Ministerului Finanțelor Publice – Acțiuni Generale, pentru anul 2020, din influența prevăzută la capitolul 51.01 „Autorități publice și acțiuni externe”, titlul 55 „Alte transferuri”, articolul 55.03 „Contribuția României la bugetul UE”, se utilizează suma de 60.292 mii lei, reprezentând echivalentul a 12.058.345 euro, de către Ministerul Finanțelor Publice, pentru suplimentarea fondurilor instrumentului financiar pentru sprijin de urgență (ESI) în vederea prefinanțării producătorilor de vaccinuri SARS-CoV-2 din portofoliul Comisiei Europene, pentru a asigura accesul României la vaccinuri, conform notei de debit, Ares (2020) 6518227 din 09.11.2020, transmisă României de către Comisia Europeană.

Discovery Life Sciences, intrată recent în România, se extinde în Europa și devine cel mai mare furnizor de biospecimene CITEȘTE ȘI Discovery Life Sciences, intrată recent în România, se extinde în Europa și devine cel mai mare furnizor de biospecimene

În acest context, ministerele își pun deja demnitarii și angajații pe liste pentru vaccin anti-Covid, iar populația este ultima pe listă, conform unor documente oficiale.

Comisia Europeană a semnat recent un contract pentru achiziția unui potențial vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat Pfizer și BioNTech. Acesta este al patrulea contract pentru cumpărarea de vaccinuri împotriva Covid-19 semnat de Bruxelles.

Vaccinul laboratoarelor american Pfizer și german BioNTech prezintă o eficiență de 95% în prevenirea îmbolnăvirii de covid-19, arată rezultatele finale ale testului lor clinic la scară mare, a anunțat miercuri, într-un comunicat, această alianță.

Ropharma își majorează cu o treime rezultatul net la 9 luni CITEȘTE ȘI Ropharma își majorează cu o treime rezultatul net la 9 luni

De asemenea, societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna a anunțat că vaccinul său împotriva covid-19 este eficient în proporție de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii.

Comisia Europeană vrea să ajungă la un acord cu compania americană Moderna pentru milioane de vaccinuri destinate Covid-19, la un preț de sub 25 de dolari doza, a declarat un oficial al UE implicat în discuții.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin
rectificare
romania
ue
comisia europeana
guvern