Guvernul este deschis unei reașezări a taxei clawback, posibil pentru a reduce povara asupra producătorilor de medicamente generice (în general mai ieftine), însă nu se poate pune problema unei renunțări la această taxă, iar autoritățile trebuie să fie atente la cheltuirea banului public, a declarat, marți, premierul Sorin Grindeanu.
"Ne uităm la modalitățile de încurajare a medicamentelor generice, cu preț mic (...).Trebuie să revizuim complet politica de prețuri, pentru a nu risipi banul public, dar și să ne asigurăm că nu dispar medicamente de pe piață", a spus premierul, prezent la o conferință organizată de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.
Premierul s-a arătat deschis introducerii unei modalități de calcul care să diferențieze între medicamentele generice și medicamentele mai scumpe. Potrivit șefului Guvernului, se acordă o atenție ridicată tratamentelor inovatoare, dar se uită că trei sferturi din medicamentele utilizate în România sunt generice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Știu de povara taxei clawback asupra producătorilor de medicamente generice. Sunt total de acord că povara aceasta trebuie împărțită echitabil în economie. (...) Nu cred că putem vorbi de o eliminare a taxei clawback, dar în mod sigur putem discuta despre o reașezare pe baze corecte a acestei taxe”, a afirmat Grindeanu.
Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății analizează taxa clawback, iar dacă soluția este introducerea unui calcul diferențiat, Executivul este deschis unei astfel de soluții, a afirmat Grindeanu.
Taxa clawback a fost introdusă în 2009 ca o măsură temporară, în contextul crizei financiare, și a afectat exclusiv producătorii de medicamente. În prezent taxa este de 19%.