Rafila: Rata de transmisibilitate a scăzut. Valurile cu creștere rapidă au și scădere rapidă. Coroborat cu creșterea mai mică a deceselor și cazurilor, grave ar putea să însemne sfârșitul acestei pandemii

Rafila: Rata de transmisibilitate a scăzut. Valurile cu creștere rapidă au și scădere rapidă. Coroborat cu creșterea mai mică a deceselor și cazurilor, grave ar putea să însemne sfârșitul acestei pandemii
scris 23 ian 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, estimează că un vârf al celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19, pe care România îl traversează în această perioadă, ar putea fi atins în perioada 10-15 februarie. El arată că, deși rata de transmisibilitate a virusului SARS-CoV-2 a scăzut, aceasta este una ridicată, fiecare bolnav îmbolnăvind, la rândul său, mai mult de o persoană. „Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000”, spune ministrul.

„Valurile cu creștere rapidă au, de obicei, și o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Un lucru e important însă și e bine să-l înțelegem: rata de reproducere a acestei infecții a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane  - acum avem 1,25 și în ultimele opt-nouă zile am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Și 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri crește, nu va scădea. Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creștere a scăzut, pentru că dacă aveam 2, atunci aveam o dublare a numărului de cazuri de la un ciclu la altul”, a afirmat ministrul Sănătății duminică, la emisiunea Inisder Politic difuzată de Prima TV.

Urmărește-ne și pe Google News
Proteste în Suedia și în Franța față de măsurile din pandemie CITEȘTE ȘI Proteste în Suedia și în Franța față de măsurile din pandemie

Alexandru Rafila mai explică faptul că panta descendentă a valului pandemic depinde de numărul de persoane care au fost afectate în acest val, dar și gradul de vaccinare în rândul populației.

Medicul a subliniat importanța „utilizării corecte” a măștii de protecție sanitare.

În ceea ce privește posibila adaptare a vaccinurilor la varianta virală Omicron, medicul a explicat că valul pandemiei s-a derulat cu viteză foarte mare, mai mare decât posibilitatea adaptabilității vaccinurilor la această tulpină, iar înainte de a putea fi administrată populației noua variantă a vaccinului, poate apărea o tulpină nouă.

„În aceste trei săptămâni am observat că procentul persoanelor care se internează a variat între 0,5 și 3 la sută – deci mai mic decât analiza făcută de colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică – iar numărul de decese și de persoane internate în secțiile de terapie intensivă a rămas scăzut”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima TV.

Medicul precizează că această creștere rapidă a numărului de cazuri coroborată cu creșterea „discretă” a numărului deceselor și cazurilor grave „ar putea să însemne, într-un fel, sfârșitul acestei pandemii, chiar dacă ne aflăm într-un val”.

Potrivit ministrului, România a ajuns la o rată de testare de aproape 100.000 de persoane zilnic, iar de săptămâna viitoare va exista o creștere a gradului de testare „substanțială”, care ar putea duce la realizarea a 150.000 de teste zilnic.

Rafila a explicat că de testele decontate de stat beneficiază persoanele care prezintă simptome ale bolii COVID sau persoane considerate contacți direcți ai unor persoane infectate.

Ministrul a reafirmat că în prezent în România circulă în paralel variantele virale Delta și Omicron, estimând că aproximativ 25% dintre cazuri sunt infecții cu varianta Delta, aceasta provocând și cazuri mai grave.

Întrebat dacă este posibil ca România să se confrunte și cu un al șaselea val al pandemiei de COVID, Alexandru Rafila răspunde că în biologie nu există lucruri imposibile.
„Eu niciodată nu mă hazardez să spun că din punctul de vedere al biologiei lucrurile sunt imposibile. Biologia este foarte surprinzătoare, câteodată”, susține medicul.
Rafila explică faptul că ar putea apărea o variantă virală mai patogenă, care să provoace cazuri mai grave de boală, dar care, probabil, ar avea o transmisibilitate mai mică decât în cazul Omicron.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru rafila
coronavirus
covid-19
valul 5