Demonstranți anti-carantină s-au ciocnit violent, sâmbătă, cu poliția, în timp ce mii de oameni, fără mască, au mărșăluit pe străzile din orașul australian Melbourne, relatează The Guardian, citat de News.ro.
Poliția statului Victoria a spus că a făcut 218 arestări și că 6 ofițeri au fost spitalizați în urma mai multor altercații.
Într-un comunicat, poliția a spus că cei mai mulți dintre cei 4.000 de demonstranți „au venit hotărâți să fie violenți”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Comportamentul observat de polițiști a fost atât de ostil și agresiv încât nu au avut de ales decât să folosească toate tacticile disponibile”, se arată în comunicat.
Imaginile de la fața locului arată cum protestatarii au scandat, aruncat cu diverse obiecte spre ofițeri și au lansat rachete semnalizatoare. De cealaltă parte, polițiștii au folosit spray-uri paralizante.
Protestul din Melbourne a avut loc după ce prim-ministrul statului Victoria, Daniel Andrews, a anunțat că va fi extinsă în tot statul carantina deja în vigoare în oraș. Statul a înregistrat sâmbătă 77 de noi cazuri de Covid-19.
Mai mult de 700 de polițiști din afara Victoria au fost trimiși pentru a interveni în cazul protestului.
Poliția a transmis că, pentru prima dată în timpul unui protest față de carantină, a folosit tactici non-letale care includ proiectile cu spray paralizant.
Fiecare dintre cei 218 protestatari arestați va fi amendat cu 5.452 de dolari pentru încălcarea ordinelor privind sănătatea publică. Poliția a dat alte 236 de amenzi și a spus că trei oameni vor fi puși sub acuzare pentru agresarea ofițerilor. O anchetă va fi deschisă.
În statul Victoria nu sunt permise adunările, ca parte a măsurilor luate în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului.
Un protest a avut loc sâmbătă și în Brisbane, cu aproximativ 1.000 de oameni împotriva măsurilor restrictive, iar poliția statului Queensland a spus că nu a făcut arestări.
CITEȘTE ȘI A treia doză de vaccin, din octombrie și în România. Prioritate la programare vor avea însă nevaccnații, pentru schema inițialăÎn Sydney, aflat în carantină, pentru a preveni un protest, poliția a trimis un număr suplimentar de 1.500 de polițiști și a emis ordine care interzic taxiurilor și firmelor de transport de persoane să ia pasageri până sâmbătă, la ora 15:00. Trenurile nu au avut permisiunea să oprească în nicio stație din centrul orașului. Poliția a emis 137 de amenzi după ce a oprit aproximativ 38.000 de mașini care se îndreptau spre oraș.
Poliția din statul New South Wales a anunțat că a făcut 47 de arestări și a emis cel puțin 261 de avertismente în Sydney și în NSW.
Ministrul de interne al statului, David Elliott, a transmis că este dezamăgit că unii oameni au ignorat avertismentul de a sta acasă.
„Acțiunile lor e posibil să prelungească chiar carantina față de care protestau”, a adăugat el.
Cât privește South Australia, poliția a spus că nu a făcut nicio arestare la protestul din Adelaide.
Până la finalul lunii septembrie, Sydney se află în carantină, iar autoritățile au impus o restricție de mobilitate pentru 2 milioane de locuitori din cele mai afectate suburbii ale orașului.
În prezent, mai mult de jumătate dintre cei 25 de milioane de locuitori ai Australiei trăiesc în carantină, după apariția unor focare în Melbourne și Canberra.
Situația din Sydney este însă cea mai îngrijorătoare. Întreg statul NSW se află în carantină, dar prim-ministrul Gladys Berejiklian a spus că restricțiile în afara orașului vor fi relaxate pe 28 august.
Până în prezent, Australia a înregistrat 971 de decese asociate Covid-19. Mai mult de un sfert dintre australieni sunt acum complet vaccinați.