Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că profesorii care nu s-au vaccinat și nici nu se testează împotriva COVID-19, nu vor mai veni la școală atunci când incidența îmbolnăvirilor de Covid-19 trece de șase la mie. Cîmpeanu a declarat vineri, într-o conferință de presă, că toate cadrele didactice au acces nediscriminatoriu în școli până la pragul de șase la mie.
“Este vorba de acces nediscriminatoriu în școli până la pragul de șase la mie, iar peste pragul de șase la mie, pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, precum și pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore, trei zile. Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testați, testarea fiind asigurată de către DSP, având posibilitatea sigur și testare în regim privat, doar că nu avem în vedere decontare acestor cheltuieli atâta vreme cât există posibilitatea de testare prin Direcțiile de Sănătate Publică, sigur că în această situație va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi”, a transmis ministrul Educației.
Întrebat dacă aceștia vor fi concediați, Cîmpeanu a răspuns: “Nu concediați, până la coborârea ratei de infectare la șase la mie să se odihnească puțin”.
CITEȘTE ȘI Cîmpeanu: Vom ține școlile deschise până la 6 la mie rata de infectare. Orele de sport, fără mască în interior până la 2 la mie. Reguli când un elev are Covid-19În aceeași conferință de presă, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a fost întrebată cum vor fi testate cadrele medicale care nu sunt imunizate.
“Am avut mai multe ipoteze de lucru, acum ne îndreptăm spre acea posibilitate în care testarea să fie efectuată în unitatea sanitară, iar costurile testelor să fie suportate din fondul de sporuri al personalului medical, care nu este vaccinat. Aceasta este ipoteza pe care lucrăm acum, este în lucru la nivelul Ministerului Sănătății propunerea de proiect legislativ, dar pentru a avea varianta finală ea va trebui validată de Ministerul Muncii, Ministerul Justiției și de celelalte ministere care sunt implicate în procesul de avizare”, a transmis Ioana Mihăilă.