Producătorii de medicamente sau furnizorii privați de servicii de sănătate nu vor pleca din România și vor continua să investească, în ciuda politcii autorităților față de aceștia și alocării deficitare a resurelor, a declarat, la Profit Health Forum, directorul executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed), Eduard Dobre. Cu același prilej, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Grasu, a arătat că grija ministerului, în contextul lipsei de resurse, este să existe alternative terapeutice pentru pacienți, în timp ce directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, a atras atenția asupra achizițiilor nejustificate ale anumitor manageri de spitale pe piața dezinfectanților.
Referindu-se la declarațiile, din deschiderea Profit Health Forum, ale ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care a prezentat deficiențele constatate în spitalele la care a fost în control, directorul executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (Palmed), Eduard Dobre, a remarcat că de obicei atitudinea autorităților față de spitalele de stat a fost dintotdeauna mult mai îngăduitoare, comparativ cu spitalele private.
”Sunt diferențe, sunt foarte îngăduitori față de spitalul public și zbiri față de un spital privat. (...) Ce iese acum la iveală în sistemul de sănătate nu este vina unui ministru. E bine că ies la suprafață, e bine că nu le ascundem sub preș”, a spus Dobre.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta a arătat că, în ciuda direneței de tratament din partea autorităților, furnizorii privați de servicii de sănătate vor continua să investească, nu au plecat din țară, dar există părerea de rău că nu sunt folosiți în mod adecvat de autorități.
Directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, a reclamat și el o situație anormală privind achizițiile anumitor manageri de spitale în domeniul dezinfectanților. Potrivit acestuia, compania de stat a intrat pe piața acestor substanțe, inclusiv cu ofertă de 8 litri la un preț de 150 lei, dar anumiți manageri de spitale aleg să achiziționeze de la alte companii, la un preț de 80 lei pentru 1 litru.
”Am observat cu stupoare jocuri făcute de spitale în această privință”, a declarat directorul Unifarm.
Acesta a precizta că situația achiziției urgente de medicamente s-a îmbunătățit considerabil și ca urmare a studiilor de piață pe care compania de stat le efectuează în scopul prevenirii sincopelor de aprovizionare. Unifarm va înființa, de altfel, hub-uri zonale pentru a aproviziona în timp foarte scurt spitalele.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Cristian Grasu, a arătat că, pe fondul lipsei de resurse, grija ministerului este să existe o alternativă terapuetică pentru orice pacient, accesul la medicamente crescând după introducerea a 37 molecule noi.
Demnitarul a reclamat însă că Ministerul Sănătății nu dispune încă de intsrumentele de instrumentel adecvat pentru a culege informații corecte, care să fudmenteze deciziile autorităților în politica de sănătate.
”E nevoie de informații preluate automat de mașini, din sistemele automate ale spitalelor, ca să nu mai depidem de dispoziția unor operartori din spitale, să nu mai trăim coșmarul de transformăriir fax-urilor în excell-uri și xml-uri”, a arătat Cristian Grasu.
CITEȘTE ȘI Laszlo Atilla, Senat, la Profit Health Forum: Nu ar strica un pic de concurență în sistemul sanitar. Nu putem menține aceleași salarii și pentru cel care lucrează de dimineața și pentru cel care la ora patru trage obloaneleAcesta a mai reclamat și încetineala cu care Agenția Medcamentului acceptă pe piață noi tratamente.
”Viteza cu care în România se aprobă un studiu clinicc rivalizează cu viteza celor mai încete făpturi de pe lume”, a spus secretarul de stat, care a adăugat că nu este normal ca dacă într-un stat UE există un astfel de studiu, autoritatea națională să nu îl utilizeze.
Șefa departamentului pentru politici și strategii a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicalke, Anca Crupariu, a arătat, în context, că anul trecut au fost primite 700 de sesizări privind lipsa de medicamente, fenomen care s-a ameliorat în contextul reducerii exportului paralel de medicamente.