Corpul medical a acționat eficient și a dovedit profesionalism, iar în această situație de mare criză, provocată de coronavirus, România a făcut față în mod onorabil, înregistrând o rată de mortalitate sub 6%, a declarat, în deschiderea Profit Health. forum, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan. El atenționează însă că măsurile de prevenție trebuie continuate, iar spitalele vor trebui organizate pentru a separa pacienții cu Covid-19, având în vedere că fenomenul epidemic nu va înceta complet într-un timp foarte scurt. După 1 iunie, Ministerul Sănătății va discuta posibilitatea testării la nivel național pentru identificarea populației cu anticorpi pentru coronavirus.
Conferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), GlaxoSmithKline (GSK), Pfizer
Secretarul de stat a arătat că, din punct de vedere al sistemului de sănătate din România, din punct de vedere al spitalelor, strategia pe care Ministerul Sănătății a adoptat-o, cu spitale de linia întâi, de linia a doua, cu spitale de suport, s-a dovedit a fi eficientă și au putut fi îngrijiți toți pacienții.
”Rata de mortalitate este sub 6%, este o rată de mortalitate scăzută, comparativ cu alte țări europene, iar procentul de vindecări este important, depășește uneori 50%. Aste ne face să credem că dacă continuăm cu măsurile de prevenție, pe larg dezbătute, explicate tuturor, vom fi în această marjă de relativă siguranță sau de control al fenomenului infecțios și vom putea, cu spitalele pe care le avem, cu tehnologia de care dispunem, să îngrijim acești pacienți în mod eficient”, a spus Moldovan.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta a insistat că măsura de a limita intervențiile, internările, procedurile, diagnostice, terapeutice și chirurgicale la pacienții cronici a fost o măsură de prudentă pentru a controla fenomenul infecțios, epidemic în spital. Chiar și în aceste condiții, însă, toți pacienții cu probleme grave, care s-au adresat sistemului de urgență, au putut fi tratați.
De altfel, mortalitatea globală în lunile februarie, martie, aprilie a fost comparabilă cu cea din anii precedenți, ba chiar a fost mai mică, ca urmare și scăderii numărului de accidente în urma reducerii traficului rutier.
Horațiu Moldovan a arătat că pandemia a fost și rămâne o provocare pentru sistemul medical din România, este o provocare a generației actuale de medici de specialiști, dar România a reușit să să iasă din acest fenomen epidemiologic sever, dramatic, cu consecințe posibile foarte grave.
”Corpul medical a acționat în cea mai mare parte în, în marea majoritate, solidar, a acționat eficient și a dovedit profesionalism, lucru de care eram cu toții convinși, și în această situație de mare criză România a făcut față în mod onorabil”, a subliniat secretatul de stat.
El a atras însă atenția totodată că trebuie în continuare respectate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.
”Toată lumea trebuie să înțeleagă seriozitatea acestor măsuri, toată lumea trebuie să înțeleagă că este o datorie cetățenească la un moment dat de a ne respecta semenii, de a contribui fiecare la stăpânirea fenomenului epidemiologic”, a arătat Horațiu Moldovan.
CITEȘTE ȘI Senat: Fiecare român trebuie să primească gratuit de la Guvern 30 de măști de protecțieÎn etapa următoare, vor fi reluate progresiv procedurile medicale pentru pacienții cronici, respectând și organizând spitalele în așa fel încât să se separe fluxurile epidemiologice, să nu se intersecteze pacienții infectați cu Covid cu pacienții neinfectați. Astfel, în spitale, se vor organiza spații separate - zone roșii, zone galbene și zone verzi.
”Presupunem că în perspectivă va trebui să organizăm sistemul de sănătate după aceste criterii epidemiologice pe termen lung, deoarece nu este de prevăzut ca fenomenul epidemic Covid să înceteze complet într-un interval de timp foarte scurt”, a afirmat secretarul de stat.
Horațu Moldovan a mai arătat că ministerul are în vedere și o testare a populației, dar nu globală, ci pe eșantioane, pentru a fi identificat numărul de pacienți care au anticorpi pentru Covid-19.
”Această testare are rolul de a face de avea o imagine a răspândirii infecție in populație și am putea să vedem ce categorie de pacienți și ce categorii de populație au fost mai afectate și în ce regiuni. Acest proiect urmează să fie implemntat în momentul în care ne consideram că am stăpânit fenomenul acut și în care focusul este pe testarea PCR, pentru diagnostic pozitiv antigen. După data de 1 iunie vom lua în discuție această variantă. Atunci se va pune problema să facem un astfel de studiu”, a explicat oficialul guvernamental.